Ljepota i relax Prirodno lijepa 15. svibnja 2017.

Uz snažan antioksidans do preplanulosti, čak i bez sunčanja

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretjerano izlaganje suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Oni pak vidljivo oštećuju tkivo kože te se mogu javiti različite kožne promjene poput bora, tamnih mrlja ili opeklina od sunca. Astaksantin pomaže spriječiti takve pojave i potiče prirodno tamnjenje kože.

Riječ je o crvenom pigmentu snažnog antioksidativnog djelovanja. Astaksantin pripada ksantofilnoj podskupini karotenoida, ali se, za razliku od ostalih karotenoida u organizmu, ne pretvara u vitamin A. Time se smanjuje rizik od previsokog unosa vitamina A, koji u tom slučaju može negativno utjecati na zdravlje. 

Karotenoidi su pak prirodni pigmenti koji daju karakterističnu boju biljkama, algama i životinjama. Astaksantin daje crvenu boju nekim algama i životinjama koje se njima hrane. Alge Haematococcus pluvialis se smatraju njegovim najboljim izvorom. Među ostalim izvorima ovog antioksidansa su losos, rakovi, jastog i škampi. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zbog svog jakog antioksidativnog djelovanja, astaksantin se preporučuje u zaštiti od štetnog djelovanja zagađenja i UV zračenja. Može imati i protuupalno djelovanje te je osobito koristan kod pada imuniteta i učestalih infekcija.

Snažniji je od beta karotena

Astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti stanice kože od oksidativnog stresa uzrokovanim UV zračenjem. Ono što mu osigurava snažno antioksidativno djelovanje upravo je njegova karakteristična struktura, zbog koje se smješta u dvoslojnu strukturu stanične membrane, stabilizira je i štiti od djelovanja slobodnih radikala. Ima čak 6.000 puta jače djelovanje od vitamina C, 40 puta je jači od beta karotena te 550 puta jači od zelenog čaja i vitamina E. 

Iz tog razloga je astaksantin odličan saveznik u zaštiti stanica od UV fotooksidacije. Svojim antioksidativnim učinkom neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala kao uzročnika preranog starenja kože. Usto, potpomaže ravnomjerno tamnjenje kože bez mrlja i skraćuje vrijeme potrebno za postizanje preplanulog tena. O prisustvu karotenoida u organizmu ovisi i proizvodnja melanina. Kako je melanin najveći prirodni pojačivač tena, željena boja tena se puno brže postiže uz astaksantin.

Smanjuje mogućnost nastanka opeklina, upala i alergija

Iako astaksantin ne apsorbira UVA i UVB zračenja, njegovom redovitom upotrebom smanjuje se mogućnost nastajanja opeklina, upala i drugih promjena na koži tijekom izlaganja suncu.  

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Snažan antioksidativni učinak astaksantina djeluje i na smanjenje negativnog djelovanja UV zraka na imunološku funkcionalnost kože, koje mogu dovesti do neuobičajenih reakcija na promjene koje se događaju na koži prilikom izlaganja suncu. Ako se uzima u preporučenim dozama, može spriječiti nastanak neugodnih alergija i fotodermatoza te poboljšati stanje postojećih alergija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.