Ljepota i relax 31. ožujka 2016.

UV lampe za nokte opasne nakon 8. puta

Lampe-Nokti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U salonima za uređivanje noktiju koriste se UV lampe, poput lampi iz solarija, za ubrzavanje sušenje i učvršćivanje laka i gela za nokte. Zbog emitiranja ultraljubičastog zračenja navedene lampe "optužene" su za štetno djelovanje na kožu i izazivanje rizičnog oštećenja kože već nakon 8 posjeta salona za manikuru. U literaturi su zabilježena dva slučaja karcinoma kože na rukama koji se dovode u vezu s UV lampama za nokte, no većima liječnika se slaže kako je rizik nizak

U literaturi su zabilježena dva slučaja karcinoma kože na rukama koji se dovode u vezu s UV lampama za nokte, no većima liječnika se slaže kako je rizik nizak.

Kumulativna opasnost od zračenja

U novom istraživanju analizirano je 17 različitih UV lampi za sušenje noktiju kako bi se utvrdilo kolika je jačina zračenja koju emitiraju. Rezultati su pokazali kako je raspon emitiranja UV zračenja među lampama bio velik, od onih koje emitiraju slabo UV zračenje do onih koje emitiraju značajne količine UV zračenja. Oštećenje DNA za koje se vjeruje da može dovesti do karcinoma kože izaziva jačina UV zračenja od otprilike 60 J/cm2, a niti jedna od testiranih lampi nije emitirala zračenje koje bi bilo blizu te brojke.

Međutim, znanstvenici su izračunali kako za većinu testiranih lampi vrijedi da se izlaganjem UV zračenju u količini od 8 do 14 posjeta tijekom 2 do 3,5 godine dostiže opasna razina zračenja koja uzrokuje DNA oštećenja. Znanstvenici zaključuju kako je procijenjeni rizik dobiven ovim istraživanjem teoretske naravi, a u stvarnosti rizik od karcinoma kože od UV lampi za nokte je vrlo mali. Ipak, znanstvenici savjetuju da prije posjete salonu za uređivanje noktiju namažeš ruke kremom za sunčanje.

Izvor: JAMA Dermatology

Pročitaj uništava li trajni lak nokte

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.