Ljepota i relax 10. rujna 2018.

Ugradnja umjetnih trepavica bez opasnosti od alergije, postoji način

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ugradnja ili ekstenzija trepavica postala je popularna metoda uljepšavanja, no postoje ipak rizici za zdravlje na koje treba obratiti pažnju. Razgovarali smo s kozmetičarkom Valerijom Štokić i oftamologom dr. sc. Deanom Šarićem o potencijalnim opasnostima koje se kriju iza ove metode.

Ekstenzija trepavica je metoda u kojoj se pincetom izdvoje prirodne trepavice i svaku od njih se lijepi ekstenzija koja se prethodno umače u ljepilo. Ekstenzije (umjetne trepavice) mogu biti od svile, plastike ili prirodne dlake i mogu biti različite dužine. Njihov rok trajanja je između 30 i 60 dana.

No, ono što mnoge zabrinjava je postoje li iz zdravstvene perspektive rizici ekstenzije trepavica

"Prije ugradnje trepavica treba obratiti pažnju na zdravlje klijenta, zdravlje očiju i kože oko očiju. Ukoliko klijent ima zdravstveni problem sa očima ili je nedavno obavio lasersku operaciju skidanja dioptrije, ugradnja se ne preporučuje, odnosno odgađa se do ozdravljenja. Tijekom ugradnje trepavica treba poštivati pravila sterilizacije i dezinfekcije, koristiti jednokratan potrošni materijal i izvesti ugradnju na siguran i propisan način. Ukoliko su ispoštovane gore navedene radnje, nema zdravstvenih rizika ugradnje trepavica", rekla je Valerija Štokić.

Vazelin Možda te zanima... Vazelin za dulje i punije trepavice Ljepota i relax

Održavaj higijenu trepavica

U mnogim časopisima specijaliziranim za ljepotu i kozmetiku pojavili su se primjeri infekcije oka uslijed ugradnje trepavica. 

"Ukoliko klijent ne održava propisanu higijenu trepavica može doći do povećanja broja grinja koje inače nastanjuju folikule dlaka naročito obrva i trepavica. Promjene se manifestiraju žućkastim nakupinama pri korijenu trepavica", istaknula je Štokić. 

S njom se slaže i oftalmolog dr. sc. Dean Šarić koji tvrdi kako postoje samo minimalne opasnosti za oči ako se koriste kvalitetni materijali.

''Najčešći su problemi vezani upravo za nestručno ili nedovoljno stručno rukovanje pri postavljanju umjetnih trepavica. Dodatno, kod pacijentica koje nose kontaktne leće ove ekstenzije otežavaju stavljanje i skidanje kontaktnih leća'', tvrdi te upozorava kako posebna pažnja treba biti posvećena redovitom održavanju ekstenzija jer stare i zapuštene nisu ukras očima, a mogu izazvati upale spojnice i vjeđa. ''Kod operativnih zahvata na oku (refrakcijska kirurgija i slično), svakako je prije operacije potrebno liječniku napomenuti da osoba ima ovakve ekstenzije.''

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Isto tako, postoje razne alergijske reakcije kože na nepoznate supstance, posebno u području oka. 

"Osobe koje su alergičari mogu prije ugradnje napraviti test tolerancije na način da se ugradi maksimalno 5 trepavica na oku i prati reakcija tijekom 24 sata. Ukoliko nema alergijske reakcije, ugradnja se može obaviti", objasnila je Štokić

Ugradnja ili ekstenzija trepavica je metoda koju je potrebno obnavljati, odnosno potrebno je svakih nekoliko tjedana ići na nadopunu ekstenzija kako bi se popunile praznine. Upitali smo ju je li potrebno praviti pauzu između nadopuna trepavica te koliko dugu. 

"Iz iskustva mogu reći da ukoliko se poštuju pravila ispravnog postavljanja trepavica i klijent pazi na trepavice ( ne postupa grubo, ne trlja, ne čupka, pravilno čisti kod kuće) nije potrebno napraviti pauzu, jer kad se ekstenzije ispravno postavljaju, ne dolazi do čupanja i oštećivanja okolnih trepavica, već prirodna trepavica sama ispadne - zajedno s ekstenzijom kad završi svoj životni ciklus , a to je otprilike 90 dana", zaključila je. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.