Ljepota i relax 15. travnja 2011.

Tretmani protiv trudničkih tegoba

Masaza_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trudnica Lujza u svom je drugom tromjesečju krenula na posebne tretmane za trudnice u zagrebačkom centru Arimed. Ručno modeliranje olakšat će joj bolove u kralježnici, koja je već pomalo oštećena zbog prethodne dvije trudnoće i sjedećeg posla, a limfna drenaža spriječit će oticanje nogu zbog zadržavanja vode

Lujza Toth Kozina sada je u 17. tjednu svoje treće trudnoće i kaže da se osjeća izvrsno:

"Sve tegobe vezane za prvo tromjesečje su nestale. Ono se poklopilo sa zimskim turobnim periodom, pa su, pored hormona, nedostatak sunca i manjak kretanja u velikoj mjeri utjecali na moju energiju.

S dolaskom sunčanih dana energija se vratila pa sam se puna poleta posvetila svakodnevnim aktivnostima. Osim toga, vikende provodim šećući s obitelji po brežuljcima u blizini Zagreba, kako bih vratila kondiciju.

Mučnine su u potpunosti nestale, a apetit se povećao, tako da sada moram obratiti više pažnje prehrani. Kako u zadnje vrijeme nemam nikakvih tegoba te imam osjećaj da sve aktivnosti mogu obavljati punim intenzitetom, kao i prije trudnoće, morat ću pripaziti dase ne 'preforsiram', jer sam ipak u tzv. drugom stanju."

Ručno modeliranje uklanja 'trudničke' bolove u leđima

U zagrebačkom centru Arimed, koji se nalazi u Vukovarskoj 20, Lujza je bila na svomprvom tretmanu za trudnice. Vlasnica centra, viša fizioterapeutkinja Arijana Kovačević, rekla nam je da je Lujza prvi put bila na tretmanu ručnog modeliranja prilagođenom trudnicama, a sljedeći put će s njim kombinirati limfnu drenažu.

"Iako Lujza nema problema s kilažom i viškom vode, ovi tretmani svakako će joj olakšati napore, s obzirom da, kao i većina drugih žena, ima puno obveza na poslu i kod kuće.

Posebno ćemo obratiti pažnju na njezinu kralježnicu, jer nakon dvije prethodne trudnoće, a i zbog cjelodnevnog sjedenja na poslu, već postoje lagana oštećenja. Tako ćemo ju pripremiti i za nove dodatne napore nakon poroda", kaže Arijana.

Lujzino iskustvo s tretmana

Lujza nije krila oduševljenje tretmanom na kojem je bila:

"Masaža u Arimedu je bila odlična! U početku sasvim malo bolna, i to zbog ukočenosti mišića i oslabljene cirkulacije u potkožnom tkivu, ali čim se tijelo zagrijalo, pretvorila se u pravi užitak.

S obzirom da je moj posao uglavnom 'sjedeći', cirkulacija u nogama mi je usporena, a s povećanjem težine i dolaskom toplijeg vremena, stanje će se vjerojatno još pogoršati.

Na masažu sam došla u petak poslijepodne, dakle nakon cijelog radnog tjedna i nakon cijelog radnog dana koji sam provela sjedeći. Nisam osjećala nikakav poseban umor, ali su mi noge bile teške, a članci blago otečeni.

Prepustila sam se stručnim rukama u ugodnoj atmosferi salona, uz opuštajući miris ulja za masažu. Nakon tretmana sam imala osjećaj takve lakoće, kao da bih mogla 'odletjeti' kući, ili barem propješačiti tih 10-tak kilometara koliko je salon udaljen od mog stana. Noge su mi bile lagane, a otok je nestao.

Mislim da su ovakve masaže idealne za trudnice i žao mi je da ih nisam prakticirala u prve dvije trudnoće."

Preporuke za trudnice

Viša fizioterapeutkinja Arijana Kovačević kaže da bi idealno bilo dolaziti na ovakve specijalizirane tretmane dva puta tjedno od trećeg mjeseca trudnoće pa sve do poroda. Zahvaljući tome žena će biti spremnija i porod kudikamo lakši, ističe.

Jedan tretman ručnog modeliranja, u koji se može uključiti i limfna drenaža, traje od 50 do 60 minuta i cijena mu je 200 kuna.

"Naša je topla preporuka da si svaka žena to priušti ako je trudnoća uredna, što određuje liječnik. Već i tretmani dva puta mjesečno ce biti bolji nego ništa", kaže Arijana.

Također preporučuje tretmane nakon poroda, kad prođe babinje. Tada se, pojašnjava, tretira tijelo da se što prije vrati u normalu, radi se na izbacivanju viška vode zaostalog od trudnoće, na zatezanju kože i poboljšanju tonusa mišića...

Posebno se obrađuje vratna kralježnica koja je tada pod opterećenjem zbog položaja dojenja i hranjenja, kojem se žena svakog dana izlaže.

No kod izbora tretmana tijela, poručuje Arijana, trudnice i mlade mame trebale bi biti osobito oprezne i birati samo adekvatno educirane terapeute. Upravo zbog toga, kaže, u centru Arimed rade fizioterapeuti koji dobro poznaju ljudsko tijelo i imaju puno iskustva s masažama i tretmanima.

Više info: www.arimed-beauty.net

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.