Ljepota i relax 09. studenoga 2016.

Top 5 knjiga koje bih izabrala na Interliberu

Foto: Alis Marić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Alis Marić, autorica popularnog bloga "Čitaj knjigu" otkriva nam kojih 5 knjiga je izabrala na ovogodišnjem Interliberu i zašto. Posjeti i ti ovogodišnji sajam knjige Interliber i potraži knjige koje će te opustiti i inspirirati

Moja genijalna prijateljica – Elena Ferrante (Profil). Remek dijelo koje je osvojilo publiku širom svijeta. Na ovogodišnjem frankfurtskom sajmu je zauzela prvo mjesto svih bestseller lista. Intrigantna Elena Ferrante koja piše pod pseudonimom napisala je jednu od najboljih knjiga ikad. Priča o genijalnoj prijateljici ispričana je u prvom licu. Pripovijeda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja. Knjiga je to koja govori o djetinstvu i odrastanju dviju prijateljica pedesetih godina u Napulju, a kroz tu priču saznajemo puno o tadašnjem vremenu, siromaštvu, kulturi, obiteljskom životu i tradicijama Italije. Prva knjiga „napolitanske tetralogije“ uvodi nas u jednu od najvećih priča napisanih u ovom stoljeću. Saznaj više o Interliberu.

Iza zaključanih vrata – B.A.Paris (Mozaik). Radi se o razornom psihotrileru. Strah je najveća prepreka. Nekim ljudima spoznaja da netko može utjerati toliki strah u kosti drugom ljudskom biću, pretvara strah tog bića u divljenje i ta osoba žrtvi na kraju postaje uzor. Smrad straha postaje opojnim mirisom. Osoba na kraju žudi za tim osjećajem. „Ništa nije poput straha i volim ga gledati, doticati, njušiti. A posebno volim njegov zvuk. Volim čak i njegov okus.“ To se dogodilo i u ovoj priči. A ja mislim da je ovo istinita priča.

Autorica ju je majstorski prepričala iz Graceine perspektive. Dva dana nakon što sam završila s ovim šokantnim romanom i dalje se pitam kako je moguće to što se dogodilo. Sve počinje idiličnim upoznavanjem i vezom dvoje uspješnih i zrelih ljudi. Ubrzo Jack zaprosi Grace i ona sretna pristaje, ostavlja svoj zanimljiv i obožavani posao u nabavi robne kuće Harrods da bi se mogla potpuno posvetiti domaćinstvu, vrtu i prekrasnoj kući koju joj za rođendan poklanja Jack. Također se treba brinuti o Millie – Graceinoj mlađoj sestri koja ima Downov sindrom i koja ne može više boraviti u instituciji. Uskoro će doći živjeti k njima. Koliko nam je potrebno da zaista upoznamo osobu u koju se zaljubimo na prvu? Treba li živjeti s onom osobom s kojom namjeravamo stupiti u brak? Koliko se brzo stvari mogu preokrenuti? Teško mi je komentirati ovu knjigu više od ovoga što sam napisala. Jer ako vam krenem prepričavati pokvarit ću vam svu draž čitanja. Pokvarit ću vam i strah. A ovaj strah će se i vama „uvući u kosti“.. Meni je. Pazite!!! Knjiga je zarazna. Ne možete prestati čitati.

 | Author:

Djevojka sa sedam imena – Hyeonseo Lee (Iris Illyirca & Čitaj knjigu). Ovo je moćna priča o bjegunki iz Sjeverne Koreje. Hyeonseo Lee ispričala je svoju priču prepunu tuge i boli, ali i nadahnuća. Kao djevojčica koja je živjela na granici Sjeverne Koreje i Kine, odrasla je svjesna postojanja dvaju različitih svijetova, odlučila se je na bijeg potpuno sama i time započela novo poglavlje u svom životu. Iza sebe je ostavila svoj dom, svoju majku i brata. Međutim jednom kada je prešla granicu, shvatila je da joj nije suđen topli sjaj primamljivih svjetala susjedne Kine.„Iskusila je glad, hladnoću, strah, užas, prijetnje i progon. Svaki put kad bi prešla opasno područje i savladala naizgled nepremostive prepreke, morala je promijeniti ime kako bi zaštitila svoj identitet. Postala je tako Djevojka sa sedam imena. Nikad se nije odrekla svoje humanosti, koju je neprestano osnaživala, pretvarajući svoje nedaće u nadu. Ovo je istovremeno tužna i lijepa priča o djevojci koje nije mogla zadržati ni svoje ime, a ipak je prevladala sve, ne zaboravivši pri tome što znači biti čovjek.“

 | Author:

Pazi kojeg vuka hraniš – Kenan Crnkić (Fokus na hit). Ovo je knjiga o sreći. Kako je pronaći, postići i trajno zadržati u našim životima. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, vrvi pozitivnim i korisnim savjetima koji stvaraju specifičan oblik instant motivacije, čita se u jednom dahu, ali joj se se uvijek iznova s zadovoljstvom vraćate, pronalazeći odgovore na najvažnije od svih pitanja – kako biti sretan? Brilijantne i neobične priče koje se lako pamte i prepričavaju, sjajan početak koji će vas zainteresirati i efektan kraj koji će Vas natjerati na razmišljanje. Idealan poklon za vas, ali i za one koje volite i kojima želite sreću. Kenan Crnkić autor je regionalnih bestellera o uspjehu i sreći. Doktor je ekonomskih znanosti i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Na društvenim mrežama prati ga više od 200 000 ljudi. Njegova prva knjiga ”7 tajni uspjeha”, kao jednostavan i praktičan vodič do uspjeha, srušila je sve rekorde prodaje i u rekordnom roku prevedena na više stranih jezika.

 | Author:

Bruce Springsteen - Born to Run, autobiografija (Profil). Za rock glazbenike uobičajeno je da svoje autobiografije ispisuju ovisnostima i mnogi će radije priznati neumjereno opijanje i drogiranje, negoli jednostavnu i dosta čestu dijagnozu – depresiju. Energija nastupa Brucea Springsteena teško je spojiva s mentalnom bolešću za koju je tipična potištenost i tuga, tim više čudi Bruceovo priznanje da ga jedna od najčešćih mentalnih bolesti današnjice mori već desetljećima. Kritičari hvale Springsteenove promišljene rečenice i ocjenjuju da je rock dobio jednu od najboljih autobiografija. Autobiografiju prati i CD s kompilacijom najboljeg u Springsteenovoj karijeri, koji će se, kažu znalci, podjednako svidjeti onima koji dobro poznaju njegove žestoke rifove, kao i onima koji će ih ovom prilikom tek upoznati. Sedam znakova koji pokazuju da si u depresiji.

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.