Ljepota i relax Wellness 19. travnja 2017.

Tipovi, djelovanje i nuspojave: Sve što si željela znati o kemijskom pilingu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kemijski piling ili tretman AHA kiselinama odličan je tretman, koji poboljšava izgled i kvalitetu kože. Utječe na epidermis i dermis (površinski i dubinski sloj kože). Uzrokuje ubrzano, ali nevidljivo ljuštenje epidermisa, te manje ili veće promjene na dermisu, dubljem sloju kože.

 | Author: Petra Kump, prof. Majstor kozmetike Foto: Petra Kump, prof. Majstor kozmetike Koža se sastoji iz 3 glavna sloja: epidermis, dermis i subcutis, a oni opet, sastoje se od 2-5 slojeva.

Tipovi kemijskog pilinga

Kemijski pilinzi mogu biti jako površinski i površinski, što znači da djeluju na stratum corneum, površni sloj kože ili idu do sloja stratum bazale u dermisu. To ovisi o jačini pilinga i njegovom sastavu. Ove vrste pilinga rade se u kozmetičkim salonima.

Druga grupa su srednje duboki i duboki pilinzi koje rade liječnici.

Eksperti za kožu kako bi ovaj proizvod trebali izbaciti iz kupaonice

Alfa hidroksi kiseline (AHA) su slabe organske kiseline, nazvane i voćne kiseline, npr. mliječna, bademova, jabučna, glikolna, limunska, piruvična… Najčešće se koristi glikolna kiselina koja se dobiva iz šećerne trske, salicilna, te mliječna i bademova kiselina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

One se međusobno miješaju, a u tretmanu koristimo one mješavine kojima dobivamo promjene koje želimo postići. Kiseline mogu biti različite jačine, 10-40% u salonima ili 70-85% u dermatološkim ordinacijama. Određuju ih i ph vrijednosti koje nose.

Kome pomažu i kako djeluju?

Kemijskim pilingom radimo anti age tretmane, rješavamo akne ili hiperpigmentacije, te u kombinaciji s još nekim tretmanima rješavamo probleme rozaceje i kuperoze.

Trend u njezi kože iz Koreje: dvostruko umivanje lica

Njihovo djelovanje sastoji se u tome, da uklone gornji mrtvi sloj stanica kože i time prodiru u dublje slojeve kože, gdje djeluju na ubrzanu obnovu kolagena koji je najvažniji za izgled i čvrstoću kože (kod anti age tretmana).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kod akni utječu na regulaciju lučenja sebuma, te smiruju upale na koži. Kod hiperpigmentacija djeluju tako da uravnotežuju lučenje melanina i i sprečavaju njegovo grupiranje na površini kože i izbjeljuju kožu od sunčanih mrlja ili flekica nastalih nakon loših istiskivanja akni.

7 beauty trikova uz pomoć soda bikarbone

AHA kiseline kod svih koža djeluju na povećanje hidriranosti kože, što je jedan od najvažnijih preduvjeta za postizanje rezultata u anti age tretmanima ili kod tretiranja akni.

Preparati

U tretmanu preparat se nakon pripreme kože ostavlja nekoliko minuta da stoji, a svakim dolaskom se produžuje djelovanje kiselina, sve do 10 minuta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prava medicinska kozmetika, bazirana na kiselinama, koju koristim za tretiranje raznih stanja ima drugačiji sastav i pristup. Preparati su napravljeni tako da su senzacije tokom tretmana minimalne, a koža je potpuno bez iritacija i crvenila. Takvi preparati imaju visoki postotak kiseline, ali i dodane djelatne tvari koje sprečavaju nuspojave.

Đumbir kao lijek, začin i hrana

Tretmani AHA ili voćnim kiselinama sjajno su sredstvo za rješavanje brojnih problematika na koži. Mogu se kombinirati i s drugim tretmanima ili aparatima, npr, radiofrekvencijom, mikrodermoabrazijom, led svjetlom, koriste se uz hidratacijske tretmane itd.

Kada nije dobro raditi kemijski piling?

Kemijske pilinge možemo raditi cijele godine, s izuzetkom 6, 7 i 8. mjeseca kada idemo na more i dosta smo izloženi suncu. Tako npr. dr. Zein Obagi koji je kreator istoimene kozmetike i radi na Beverly Hillsu u sunčanoj Californiji, tokom cijele godine radi ove tretmane, ali je stanovništvo tog podneblja jako osviješteno o potrebi zaštite kože od sunca.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kava je izvor sreće, a kožu čini lijepom

Za vrijeme korištenja tretmana AHA kiselinama obavezno je korištenje krema s visokim SPF faktorom. Ukoliko odgovorno nanosimo zaštitne kreme dovoljno često, neće biti problema tretmane raditi i po suncu. Ukoliko nismo sigurni da ćemo zaista paziti na to da koristimo zaštitu za kožu dovoljno često, bolje je napraviti pauzu tokom ljetnih mjeseci i krenuti sa serijom tretmana u periodu između rujna i lipnja.

Koliko često se radi?

U salonu pilinge radim u serijama od 5 do 10 tretmana, s pauzama 7-10 dana između svakog tretmana, ovisno o reakcijama ili osjetljivosti kože klijenta. Ako je koža tanka i reaktivna razmak može biti malo duži, do 10 dana. Deblje i otpornije kože tretiraju se 1x tjedno, a vrijeme djelovanja preparata se produžuje.

Piling od naranče i limuna

Moguće nuspojave

Nuspojave su moguće, ali u vrlo blagi oblicima. Ovisi koje preparate koristimo. Dr. Obagi je medicinska kozmetika kod koje se za vrijeme tretmana javlja vrlo lagani osjećaj igličastog treperenja u koži, ali ono prolazi za 2-3 minute. Kod nje nema nuspojava nakon tretmana.

Kod ostalih najčešće se javlja crvenilo lica, koje ostaje i kraće vrijeme nakon tretmana, ali se ono uspješno prekriva puderom. Za vrijeme tretmana javlja se žarenje koje također prolazi skidanjem preparata s kože.

Riješi se prištića i mitasera u T - zoni

Nema posebnog oporavka, osim laganog crvenila koje brzo prolazi i koje se dobro kamuflira puderom. Najvažnije je koristiti zaštitnu kremu s visokim SPF faktorom kao zaštitu od sunca.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Učinkovitost tretmana

Prije otprilike tridesetak godina izašli su na tržište preparati s AHA kiselinama i bili su revolucija. Do danas jako su usavršeni, te je njihov napredak omogućio postizanje zaista odličnih rezultata. Oni nam omogućuju multifunkcionalnu obnovu kože. U salonu ih kombiniram s aparatima za tretiranje raznih stanja kože.

Zašto je zob dobra protiv kožnih bolesti?

Dosadašnji rezultati u tretmanima su jako dobri. No, izuzetno je važno uz tretmane koristiti i pravilnu kućnu njegu, kako biste podržali promjene koje potiču ovi tretmani. Svakodnevna upotreba kozmetike koju preporučuje kozmetičar uz ove tretmane, a koju možete nabaviti u kozmetičkom salonu, ima daleko veću koncentraciju aktivnih sastojaka, te je smišljeno i kvalitetno napravljena kao produžena ruka djelovanja tretmana, nego kozmetika u drogerijama. Ona omogućuje postizanje boljih rezultata i njihovo održavanje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Piling za pomlađivanje s morskom soli i aloe verom

Predrasude

Postoje predrasude o tretmanima s AHA kiselinama. Klijentice vrlo često krivo pretpostavljaju, da su to agresivni tretmani koji ne sadrže prirodne sastojke, te ih izbjegavaju… Međutim, kvalitetan kiselinski (kemijski) piling, odličan je tretman koji uz malo truda i strpljenja (potrebno je napraviti seriju tretmana) može riješiti razne kožne probleme i klijente učiniti zadovoljnima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.