Ljepota i relax 11. svibnja 2016.

Pametno biraj sunčane naočale

Sunčane_Naočale
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas su sunčane naočale postale nezaobilazan modni dodatak i dio osobnog stila, ali i dalje njihova najvažnija funkcija jest zaštita vida. Kako je pred nama golem izbor, postavlja se pitanje koje od njih zaista štite naše oči, ali i kako ne upasti u zamku kupovine kopija originalnih modela naočala ili naočala koje nemaju odgovarajuću UV zaštitu

UV zrake mogu ubrzati neke degenerativne procese

UV zrake kao dio sunčevog spektra mogu dovesti do brojnih oštećenja oka, kao što je katarakta, makularna degeneracija, melanom (kože i oka), ili ubrzati neke degenerativne procese. Sve se to događa uslijed dugotrajnog izlaganja suncu bez zaštite, kratkotrajnog izlaganja u doba dana kad je zračenje najopasnije, ili fokusiranog gledanja u sunce.

Na što treba obratiti pažnju prilikom odabira sunčanih naočala?

Ono što bi trebalo biti vodilja pri odabiru sunačanih naočala jest svijest o zaštiti zdravlja oka. Kopije originalnih modela sunčanih naočala kopiraju izgled, ali ne i kvalitetu stakla. U originalnoj proizvodnji, optički dio ostaje jedinstven, za što se daje jamstvo kvalitete. Da bi provjerila kvalitetu, ne moraš tražiti mišljenje stručnjaka. To možeš provjeriti i sama tako što ćeš staviti na lice naočale iz optike ili neki orginal poznate marke, a zatim kopiju markiranih naočala. Primijetit ćete razliku prvo u kvaliteti slike, pa u kvaliteti izrade okvira. Događa se često da ljudi dolaze kod optičara provjeriti imaju li njihove kopije originalnih naočala dioptriju jer se ne osjećaju ugodno dok ih nose.

Takve naočale često imaju niz optičkih defekata kao što su prizmatičan efekt, zbog kojeg imamo dojam da se predmeti nalaze na drukčijoj poziciji od stvarne, zatim refrakcijske pogreške zbog kojih leće povećavaju sliku i uzrokuju njezinu distorziju. Sve ovo dovodi do zamora oka i glavobolja. Puno je opasnije nositi loše naočale nego ih ne nositi uopće, jer se bez sunčanih naočala oko štiti skupljanjem zjenice (škiljenjem), a kada stavimo neodgovarajuće naočale – zjenice se šire i propuštaju opasne UV zrake, a filtara nema. Ne mora značiti da su samo naočale poznatih svjetskih marki sigurne i kvalitetne, nego je važno sunčane naočale kupovati u optikama, kod ovlaštenih distributera ili u drogerijama.

Je li važna boja stakla i koja nijansa što znači?

Boja stakla trebala bi pratiti situacije u kojima nosiš naočale. Primarno je da ona odgovara tvom oku. Obično je zelena boja najugodnija, ali danas je obrada stakla izvanredna, te boja nije prioritet. Ako sunčane naočale koristiš za vožnju, najbolje je tzv. graduirano staklo, koje će imati pravilno raspoređen stupanj tamnjenja, od vrha ka donjem dijelu naočala. Gornji dio leća je zatamnjeniji na mjestu gdje najintenzivnije pada sunčeva svjetlost, a donji koji gleda više na komandnu ploču je svjetliji. Boravak na intenzivnom suncu zahtijeva dobar vid zaštite, ali ako ste u brdima, na jezeru, moru, gdje postoji veći stupanj refleksije, bit će ti potreban drukčiji tip zaštite, kao i drukčija stakla, pa se u tom slučaju radije odluči za ona polarizirana.

Pročitaj 9 savjeta za zdrav boravak na suncu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.