Ljepota i relax 22. rujna 2011.

Suha koža - znak za uzbunu!

Zena-Krema1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suhoća kože nije samo površinski problem, već može ukazivati na dubinske tegobe s težim posljedicama. Koža koja nije pravilno hidratizirana postaje suha i hrapava, a može doći i do trajnog oštećenja kolagenske mreže, preosjetljivosti i mlohavosti. Kako se na vrijeme pobrinuti za zdravlje i ljepotu svoje kože savjetuje ti medicinska kozmetičarka Zdenka Bošnjak

Koža je kompleksan sustav sastavljen od dva temeljna sloja, a glavninu zadaće obavlja derma, donji sloj kože na koji se naslanja gornji sloj, odnosno epiderma.

Kada epiderma počne pokazivati znakove suhoće nakon ljeta, to treba promatrati kao posljedicu događaja koji se odvijaju u dermi, u kojoj su smještene žlijezde, krvne žile, živčani završetci, korijeni dlačica i vlaknasti fibroblasti.

Fibroblasti su stanice zadužene za stvaranje proteinske strukturu koja kožu čini elastičnom i napetom: - kolagena. Kolagen se u dugim lančanim nizovima širi kroz dermu, popunjavajući prostor između stanica. Elastičnost kože zapravo nastaje zadržavanjem i opuštanjem vlage među stanicama, što je posljedica djelovanje kolagena.

Nedovoljna briga o koži kada počne pokazivati znakove suhoće može dovesti do trajnog oštećenja kolagenske mreže, uzrokujući trajnu preosjetljivost, pucanje i mlohavost.

Stariš brže? Znamo što si radila prošlog ljeta

Tijekom godina organizam usporava stvaranje kolagena. Razlog tome je jednostavan: dok je tvoj organizam rastao, koža je trebala više elastičnosti kako bi se tome prilagodila.

Sada kada si dosegla zrelost, fibroblasti počinju gubiti funkcionalnost i proizvodnja kolagena pada u drugi plan. To dovodi do gubitka elastičnosti, opuštanja kože i postepene pojave bora. Utoliko je to prirodna pojava, koje se ne treba bojati.

No, ako tvom organizmu nedostaje tekućine, cijeli proces se ubrzava. Organizam doživljava šok jer je voda temelj svih bioloških procesa u organizmu. Ne smiješ zaboraviti da se tijelo odrasle osobe sastoji 60 do 70 posto od vode. Gubitkom vode smanjuje se funkcionalnost krvi i limfe, što dovodi do oslabljenog izbacivanja štetnih tvari iz tijela i dovođenja kisika i hranjivih tvari u stanice.

Kada je koža u pitanju, uočit ćeš da je postala suha, hrapava; da je izgubila sjaj i mekoću te da dolazi do preosjetljivosti i alergijskih pojava. Ona ubrzano sazrijeva, odnosno stari - pogotovo u području lica i vrata, gdje je najizloženija.

Pojavljuju se ekcemi, odnosno crvenkaste pojave popraćene svrbežom i perutanjem. Samo jedno neoprezno ljeto može trajno unazaditi tvoju kožu za cijeli život.

I koži treba tekućina

Bez vode se ne može preživjeti duže od 4 ili 5 dana. Za usporedbu, bez hrane se može preživjeti i do 60 dana. No zanimljivo je kako glad osjećaš intenzivnije od žeđi. Pogotovo ako je tvoja koža ta koja žeđa. Zbog toga se često događa da si naneseš srednju ili veliku štetu i prije nego toga postaneš svjesna.

Da to izbjegneš, nakon ljeta se moraš adekvatno pripremiti preparatima i tretmanima. Imamo tek dva do tri mjeseca vlažnih razdoblja, a nakon toga slijedi zima koja je, s obzirom na vremenske uvjete i različite vrste grijanja, gotovo jednako suha kao i ljeto.

Jedina prilika za oporavak je upravo ovo razdoblje u kojem se sada nalazimo. Vrijeme je za revitalizaciju.

Početak uspješne hidratacije i oporavka je, iznenađujuće, u stopalima. Paralelno sa svakim tretmanom lica, potrebno je izvesti masažu stopala i nanijeti tople obloge na njih. Razlog tome je u učinku duboke relaksacije koje tretmani stopala imaju na klijente. Iznenadila bi se koliko je opuštenost klijenta važna za prodiranje kozmetičkih preparata u kožu!

Nakon što je pokriveno pitanje stopala, slijedi samo lice. Kreće se s dodatnom relaksacijom pomoću masaže lica. Usto, kvalitetna masaža znači i drenažu, toniranje kože i eksfolijaciju rožnatih stanica epiderme. Slijedi učvršćivanje kože pomoću mlijeka, emulzije, gela i tonik losiona (ovisno o tipu kože) te čišćenje peelingom i ampula za poboljšano vezanje vlage.

Prava obnova kože

Tek kada su sve ove predradnje završene, može se uistinu obnavljati koža pomoću Repair Complexa. On se temelji na sojinom proteinu i izravno stimulira sintezu kolagena.

Ulje sjemenki grožđa, kao i vitamini A, E i B6 nadopunjuju ovu njegu i koža postepeno postaje svježija i svilenkasta na dodir. Drugim riječima, tim preparatima usporava se proces sazrijevanja kože i stimulira njezin oporavak. Repair Complex dolazi u obliku dnevnih i noćnih krema, ali i koncentrata u obliku ampule.

Odličan sljedeći korak jest i tretman laserom crvenog svijetla, Vitalase MK5, koji potiče tvoju kožu na bržu regeneraciju (vidljivo smanjuje bore i podočnjake te podiže tonus). U slučajevima kada je došlo do naprednog orožnjavanja, potrebna je i jača eksfolijacija, koju postižemo dermoabrazijom.

Ukoliko te zanima više o njezi tijela i kože, posjeti stranicu bczdenka.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.