Ljepota i relax 09. siječnja 2014.

Što izbaciti iz kozmetičke torbice?

Sminka2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ulazak u novu godinu svakako je vrijeme za nove promjene, a to se odnosi i na obnovu tvoje kozmetičke torbice. Ako je redovito puniš novim preparatima, svakako trebaš znati kada staru kozmetiku trebaš zamijeniti novom. U šminki se razmnožavaju bakterije koje mogu inficirati lice, a stara maskara ili olovka za oči mogu uzrokovati i konjunktivitis, upozorava dermatologinja dr. Maja Ceković

Alergije zbog stare šminke

Iako se mnoge žene rješavaju nekog kozmetičkog proizvoda tek kada ga potroše, vizažisti i proizvođači kozmetike često upozoravaju na njihov prilično kratki rok trajanja budući da su idealno stanište za razvoj bakterija. "Stara šminka, osim što ne izgleda lijepo, može izazvati alergije i iritacije što može dovesti do niza neugodnosti, ovisno o proizvodu koji se koristi'', pojašnjava dermatologinja dr. Maja Ceković te dodaje kako se u šminki razmnožavaju bakterije koje mogu inficirati lice.

''Koristiš li staru maskaru ili olovku za oči, računaj na crvenilo i mogući konjunktivitis. Rokovi trajanja nisu striktno određeni, ali ih se svakako treba barem okvirno pridržavati'', objašnjava. Naime, umjesto da čuvaš jedan proizvod dvije-tri godine pa čak i duže, važno je zapamtiti da prosječan maksimalni životni vijek u svijetu šminke iznosi otprilike dvije godine za kompaktno rumenilo, dok korektoru rok istječe već nakon tri mjeseca.

Simbol otvorene staklenke s brojem

Rok trajanja ili duljine trajnosti proizvoda nakon što je otvoren nalazi se na svakom proizvodu - obrati pažnju na simbol otvorene staklenke s brojem, jer upravo taj broj govori koliko mjeseci nakon otvaranja smiješ koristiti proizvod. Primjerice, ako je navedena brojka 12 znači da je rok trajanja godinu dana ili ako je navedena brojka 18 onda rok trajanja iznosi godinu i pol. 

Kod kupnje bilo kojeg proizvoda prvenstveno treba obratiti pozornost na teksturu, primjerenu potrebama i tipu tvoje kože. Potom obrati pažnju na postojanost i pigmentiranost proizvoda jer primjerice sjenilo koje se trusi i gruda pri testiranju na ruci, trusit će se i na kapcima. Rumenilo koje jedva ostavlja trag na ruci, teško da će biti zadovoljavajuće kod upotrebe na licu, itd. 

Rok trajanja kozmetičkih proizvoda

  • Lak za nokte - Čuvaš li svoje lakove dobro zatvorene te na suhom i tamnom mjestu, možeš ih koristiti i dulje od godinu dana, odnosno sve dok ih možeš lijepo namazati i dok se nije promijenila struktura laka. Čim se počnu stvarati grudice, a lak guliti brže no inače- baci ga
  • Maskara i olovka za oči - Maskara, jedan od najprodavanijih kozmetičkih proizvoda, može trajati tri mjeseca. Stare maskare, osim što se truse i lijepe trepavice, mogu uzrokovati i konjunktivitis, dok sitne čestice koje padaju s trepavica mogu biti posebno neugodne za osobe s lećama i izazvati suzenje oka. Isti rok trajanja ima i olovka za oči koju treba redovito šiljiti kako se bakterije ne bi razmnožavale.
  • Ruž i sjajilo - Ako ruž i sjajilo često izlažeš visokim i niskim temperaturama, čuvaj ih maksimalno osamnaest mjeseci. Oni kojima je istekao rok trajanja imaju neugodan miris i okus, a često se uljni dio odvoji od pigmenta. 
  • Sjenilo, puder i rumenilo - Rok trajanja proizvoda čvrste teksture i onih u prahu poput sjenila, pudera i rumenila ovisi o načinu na koji se odnosiš prema njima. Redovito peri četkice i spužvice kojima ih nanosiš i preživjet će drugi rođendan. Sjenila kojima je istekao rok trajanja neće nikada biti intenzivna kao ona kojima nije i brže će nestati u pregibu kapka.
  • Tekući puder - Može preživjeti između 6 i 12 mjeseci, a redovito pranje kista ili četkice za tekući puder sačuvat će tvoj ten u potpunosti. Stari puderi mogu izazvati prištiće i nejednako se nanose, stoga će s njim tvoj ten biti pun nepravilnosti.. 
  • Parfem - Umjesto u vrućoj i vlažnoj kupaonici, parfeme čuvaj na dobro zamračenom mjestu poput ormara i trajat će do dvije godine prije nego promijene miris.

Primjereni higijenski uvjeti

Poznata pjevačica Maja Vučić koja, kako sama priznaje, ima ovisnost o crvenim ruževima koristi ih dok ih ne potroši ili dok ne promijene miris. ''Ako odmah shvatim da mi neki proizvod ne odgovara, proslijedim prijateljici, a ona meni zauzvrat da neki svoj proizvod. Kod pudera se držim pravila o roku trajanja od pola godine, ali kada nešto koristiš svaki dan, onda to obično i potrošiš prije isteka roka trajanja", ističe Maja za Budi.In.

Naravno, rokovi vrijede samo ako šminku održavaš u primjerenim higijenskim uvjetima. Svaku kozmetiku koja promijeni miris, boju ili teksturu smjesta baci jer upravo ta tri znaka upućuju da je vašem druženju došao kraj. Imaj na umu kako kremasti proizvodi te oni na bazi ulja imaju kraći životni vijek od onih u kamenu ili na vodenoj bazi.

Na portalu Budi.In saznaj kako odabrati idealni kist za šminkanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.