Ljepota i relax Wellness 08. rujna 2016.

Što god mislila o jako preplanulim osobama, znaj da je možda riječ o ovisnosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tanoreksija je poput anoreksije, a pojedini liječnici sunčanje uspoređuju s ovisnošću o cigaretama, i to je poremećaj koji se treba liječiti kao i sve druge ovisnosti.

Potrebu za pretjeranim sunčanjem i preplanulom kožom, usprkos stalnim upozorenjima o štetnom djelovanju ultraljubičastih zraka, stručnjaci podvode pod vrstu ovisnosti, poznatu kao tanoreksija. Svatko od nas zna barem jednu osobu iz privatnog života ili poznatu ličnost koja je možda ovisnik te vrste. Kao primjer bi mogli navesti i Christinu Aguileru, pjevačicu i glumicu čija je voštana figura u muzeju Madame Tussauds pravi dokaz kako je preplanulost njen zaštitni znak.

Profesorica dr. Cherry Pagoto sa Sveučilišta Massachussets već desetak godina proučava posljedice bespoštednog izlaganja suncu. Ističe da mnogi ljudi, nalik drugim ovisnicima, u sunčanju traže bijeg od stresa koji izaziva škola, posao, depresija ili nešto drugo zbog čega trpe pritisak.

Saznaj više o skrivenim opasnostima solarija!

Pojedini liječnici uspoređuju sunčanje s ovisnošću o cigaretama

Ovakvu tvrdnju objašnjavaju aktiviranjem endorfina, hormona zadovoljstva koji se luči u obje situacije. Ističu da je osobama izloženima ultraljubičastim zrakama aktivan dio mozga kao i kod pušača dok puši cigaretu.

Zanimljivo je i da ovaj tip osoba, iako svjestan posljedica sunčevog zračenja, i dalje ostaje na suncu, a čak četvrtina oboljelih od melanoma nikada nije na kožu nanijela nikakvu zaštitnu kremu.

Osim toga, američko istraživanje pokazalo je da je među njima dva posto učestalo odlazilo i na dodatno tamnjenje u solarij. A podaci su poražavajući: na uzorku od 27.120 osoba, od kojih su mnoge oboljele od melanoma, 15,4 posto ispitanika gotovo nikada se nije čuvalo od sunca, a čak 27 posto nikada nije koristilo zaštitnu kremu.

Zaključili smo i da je tanoreksija poput anoreksije, jer mnoge osobe imaju iskrivljenu sliku o sebi i svom izgledu, da će biti privlačnije ukoliko su preplanule puti. U svakom slučaju, tanoreksija predstavlja poremećaj koji se treba liječiti kao i sve druge ovisnosti. Za početak, kod osobe s tanoreksijom treba raditi na uspostavljanju većeg samopouzdanja, pronaći nešto drugo što ih opušta i usrećuje osim izlaganja sunčevom djelovanju”, istaknula je dr. Pagoto.

Kako steći i održati blago preplanulu boju cijelo ljeto?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.