Ljepota i relax Prirodno lijepa 25. travnja 2016.

Napravi sama kremu od smilja protiv bora

Thinkstockphotos-473433030
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smilje se upotrebljava u kozmetičke i terapeutske svrhe. Dalmatinsko smilje posebno je vrijedno zbog visokog udjela kemijske tvari koja se naziva italodion i koja ga čini visokovrijednim u terapeutskim svrhama, posebno u apsorpciji hematoma i regeneraciji tkiva. Smilje je najbolje koristiti za: - hematome (modrice), jetrene bolesti i opterećenja jetre, kožna oboljenja, bore i ožiljke, protiv bolova

Kad u sobi smilje zamiriše sve se ružno briše

Nauči se mirisati. Nauči se namirisati pravu stvar! Arsen Dedić ga je opjevao s glazbom i stihovima predivnim, tako životnim: Ubrala je stručak smilja....na otoku jednog dana.. Nije znala da je u njem moja mladost sadržana! Niti cvita, niti vene, niti plače nit se smije... Uvik mi je biloo drago, jer je ono cvit i nije... Nema ružnih dana, sve se ružno briše...kada mi u sobi smilje zamirišššššše!...

Pjesma puna adrenalina, joda, zemlje, sunca. Puna mirisa koji stimuliraju hormone, puna osmijeha, mladosti. Miris je jedini od 5 osjeta direktno povezan s limbičkim sustavom u mozgu koji je centar za emocije. Kod mirisa najprije reagiramo onda mislimo. Svi ostali osjeti najprije prolaze koru mozga (razmišljanje). A znamo kuda nas vodi previše razmišljanja. Miris smilja je poseban. Intenzivan. Zahtjevan. Miris pun potencijala za pomlađivanje. Tijela i špirita.

Dalmatinsko i Korzikansko smilje je najpoznatije i najkvalitetnije na tržištu

Dalmatinsko i Korzikansko smilje su najpoznatiji i najkvalitetniji na tržištu. Smilje se upotrebljava u kozmetičke i terapeutske svrhe. Dalmatinsko smilje posebno je vrijedno zbog visokog udjela kemijske tvari koja se naziva italodion i koja ga čini visokovrijednim u terapeutskim svrhama, posebno u apsorpciji hematoma i regeneraciji tkiva. Smilje je najbolje koristiti za: - hematome (modrice) - jetrene bolesti i opterećenja jetre - kožna oboljenja - bore i ožiljke - protiv bolova Botanički naziv smilja (lat. Helichrysum italicum) potječe od grčkih riječi Helios što znači sunce i chrysos što znači zlato. Drugi nazivi za smilje: smili, cmilje, zlatnocvita trava, zneljek, sneljek, laska kamilica, marjetica. • Engleski: Immortelle • Francuski: Immortelle d'Italie • Talijanski: Maredda.

Tona cvjetova za kilogram eteričnog ulja

Elicriso H. Italicum je samoniklo bilje koje raste na suhom i stjenovitom terenu diljem Mediterana. Građa biljke prilagođena je životu sa velikim brojem sunčanih sati i tlom koje je siromašno vodom i biljnom hranom. Da je ova biljka čovjek, rekli bi da je samoživa! Cvjeta u ljeto, bere se rano ujutro kad je koncentracija eteričnog ulja najviša. Mora se destilirati u roku 24 sata nakon berbe, zato su destilerije postavljene blizu plantaža. Cvijet sadrži malu količinu eteričnog ulja, pa je potrebna tona cvjetova za 1 kg eteričnog ulja. Zbog toga i zbog njegovih kemijskih sastojaka smatra se dragocjenim uljem.

Za njegu umorne, dehidrirane i izborane kože

Smilje se spominje i u narodnim pjesmama: O djevojko dušo moja, Čim mirišu jedra tvoja? Il dunjom il narančom il smiljem il bosiljem? Oj Boga mi, mlad junače, Moja jedra ne mirišu nit dunjom nit narančom Nit smiljem nit bosiljem Već dušom mladenačkom! Zbog svog regenerirajućeg djelovanja koristi se u kozmetici, pogotovo kod njege dehidrirane, umorne i izborane kože.

Krema za pomlađivanje

Pomiješaj 30 ml ulja ploda divlje ruže i 8 kapi smilja. Nanesi ovu mješavinu ulja na kožu lica u tankom sloju, neposredno prije spavanja. Koža brzo postaje sjajna i blistava. Smilje briše i i neke druge nepravilnosti na koži, ako ga redovito koristiš, jer djeluje regenerirajuće na kolagen. Možeš ga koristiti kod starih i novih ožiljaka. Tijekom proizvodnje eteričnog ulja nastaje još jedan proizvod, a to je hidrolat ili cvjetna vodica. Nanosi se sprejem na kožu, vlaži kožu i smiruje upale. Hidrolat smilja brzo osvježava kožu i čini je mlađom.

U Engleskoj su posebno popularni hidrolati ruže. Oni su sastavni dio kozmetičkih torbica gotovo svih Engleskinja. Legenda kaže da je Hrvatsko Ugarska kraljica Elizabeta, rabeći hidrolat ružmarina ostala lijepa, tako da ju je kao udovicu u već poznim godinama zaprosio poljski kralj. Tako je hidrolat ružmarina ostao zapamćen i poznat pod imenom Aqua reginae Hungariae (Vodica Madžarske kraljice).

Lavanda kao princip majke, a smilje oca

Ako si iz Dalmacije, smilje ti je tata, lavanda ti je mama. Interesantno je da ulja imaju i simbolična svojstva. Mnoge djevojke koje su u lošim odnosima s majkama ne podnose miris lavande. Sjećaš se, miris ne prolazi kontrolu misli, miris juri ravno na centar za emocije. Emociji koju izaziva miris, možeš vjerovati. Lavanda je meka, nježna, snažna, smirujuća, majčinska. Smilje je oštro, jako, prizemljeno, neuništivo, pomalo divlje, stabilno i dosljedno. Ako imaš posebne emocije prema lavandi, bilo da te odbija ili žudiš za njom, simboličko značenje kaže da je vrijeme da se odvojiš od majke. Ako imaš reakciju na miris smilja (odbija te ili jako privlači), razmisli o svom odnosu s ocem.

Transakcijska analiza (Eric Bern) kaže da je samo odrasla osoba sretna. Ako se osjećaš kao dijete, ponašaš se kao dijete, život ti je preplavljen emocijama...osjećaš se kao da ti je život u tuđim rukama. Kakve to veze ima s lavandom i smiljem? Ako je miris lavande i smilja za tebe ugodan i ne izaziva odbojnost niti žudnju za mirisom, to je u redu. Ako su ti mirisi ovih ulja odbojni ili jako žudiš za njima, poradite na tome. Osoba koja se odvojila od svojih roditelja tek može započeti vlastiti život. Tek tada je moguće ostvarivanje svojih želja, potencijala, snova.

Krijepi i opušta

Jer, nažalost dijete možeš biti i s 80 godina, ali onda si isfrustrirano dijete koje krivi svijet (ponašanje svojih roditelja) oko sebe i ostane sjediti u sobi istrunulih snova. Ako niste Mediteranci, onda lavanda i smilje nema tako jaki utjecaj, već biljke iz podneblja u kojem ste odrastali. Ova tema mogla bi se pisati u nastavcima... Miris eteričnog ulja smilja je dubok, životan, diže iz mrtvih. To je miris zemlje koja miriši na sunce i smilje u njoj. Miris koji opušta, daje osjećaj sigurnosti. Miris koji te vuče. Da ostaneš. Na zemlji. Na suncu. S pogledom na more. Da se pomladiš! Da je smilje Smilja, rekla bi: "Volim dokolicu, trijemove i nikud ne žurim."

Izvrsno djeluje kod stanja kroničnog umora, iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta, krijepi i odmara. Primjenjuje se u mirisnim svjetiljkama, kupkama, masaži, te za inhalaciju. Ulje smilja je rijetko i skupo, ali zbog svojih svojstava nezaobilazno. Ako si ga želiš priuštiti, budi sigurna da kupuješ ulje dobiveno od varijeteta bogatih italodionima - samo takvo ulje pokazuje punu terapeutsku vrijednost. Za nabavku kvalitetnog eteričnog ulja smilja, javi se na mulier@mulier.hr. Sad znaš. Znanje te ne čini sposobnim, uspješnim. Vježba te čini. No, nitko ne želi vježbati, jer je naporno. Tko ne vježba, nikad neće postati pravi čovjek, čovjek koji uživa ovaj život. Vježbaj mirisati. Pravo eterično ulje od falšeg, pravu hranu od falše, pravog muškarca od falšeg, pravu ženu od falše.

Pročitaj kako da se opustiš upotrebom eteričnih ulja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.