Ljepota i relax 08. travnja 2016.

5 savjeta za njegu kože dijabetičara

Koz-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijabetes može zahvatiti bilo koji organ na tijelu, uključujući i kožu, a ponekad se prvi znak dijabetesa može manifestirati baš na koži. Čak trećina svih bolesnika koji boluju od dijabetesa u životu će imati neke od promjena na koži, a više o njezi kože i higijeni govori dr. med. Zdenka Zorić specijalistica dermatologije i venerologije 

Promjene na koži

''Neke od kožnih problema mogu imati i osobe koja ne boluju od dijabetesa, ali se češće javljaju kod osoba koje boluju od dijabetesa. To uključuje infekcije bakterijama (najčešće Staphylococcus), gljivama (najčešće Candida albicans), otežano cijeljenje rana, pojava ulceracija, suhoća kože i svrbež. Postoje stanja na koži koja se uglavnom javljaju kod osoba koje boluju od dijabetesa kao što su dijabetička dermopatija (smećkaste, ljuskave lezije smještene na prednjim stranama potkoljenicama), necrobiosis lipoidica (žućkasta oštro ograničena žarišta s vidljivim teleangiektazijama smještena najčešće na prednjim stranama potkoljenica) i dijabetički mjehuri (najčešće smješteni na šakama i stopalima).''

''Također se na koži mogu pojaviti i ove promjene: acanthosis nigricans (hiperpigmentacija kože u pregibima), eruptivni ksantomi (žućkaste, tvrde papule smještene najčešće na stražnjici i udovima, uz povišene vrijednosti masnoća u krvi), digitalna skleroza (zadebljanje i zatezanje kože na prstima), diseminirani granuloma annulare (crvenkasti ili smećkasti prstenasti infiltrati smješteni najčešće na prstima, uškama, ali mogu zahvatiti i trup)'', navodi doktorica Zorić.

Smanjena aktivnost žlijezda lojnica

Dermatologinja je objasnila zašto je baš koža pogođena dijabetesom i rekla kako povišene vrijednosti šećera u krvi uzrokuju oštećenje krvnih žila i živaca koje su uzroci promjena na organima pa tako i na koži. Dodala je da dijabetička neuropatija uzrokuje smanjenju aktivnost žlijezda lojnica i znojnica što za posljedicu ima smanjenju produkciju vlage i lipida iz tih žlijezda, što dovodi do suhoće kože. Odlaganja na krvnim žilama uzrokuju suženje krvnih žila uz smanjenu opskrbu kisikom kože i kožnih adneksa, što za posljedicu ima gubitak kose, stanjenje kože, diskoloracije noktiju, hladnu kožu te zbog smanjenje opskrbe krvlju i otežano cijeljenje rana. Navela je i nastanak tamnih mrlja na pregibima, acanthosis nigricans, koje uzrokuje inzulinska rezistencija.

Savjeti dermatologinje

Doktorica Zorić dala je nekoliko savjeta za njegu kože dijabetičara.

  1. Osobama koje boluju od dijabetesa preporučuje se izbjegavati agresivne sapune i gelove za tuširanje. Preporučuje se koristiti fluide za pranje koji nježno čiste kožu i štite je od daljnjeg isušivanja. 
  2. Nakon tuširanja preporučuje se unutar 3 minute nanijeti losion ili mlijeko za tijelo koje u sebi sadrži prirodne ovlaživače. 
  3. Kod pranja treba paziti na temperaturu vode jer pretopla voda isušuje kožu. Predugo tuširanje ili preduge kupke također se ne preporučuju. 
  4. Prilikom brisanja kože treba koristiti mekane ručnike i laganim prianjanjem na kožu upiti višak vode. Trljanjem se povećava mogućnost oštećenja kože. 
  5. Nakon pranja ruku, preporučuje se nanijeti kremu za njegu kože ruku. 

''Posebnu pažnju treba obratiti na kožu stopala. Nakon pranja, koža između prstiju treba biti dobro osušena. Danas na tržištu postoje preparati namijenjeni njezi kože stopala za dijabetičare. Stopala treba svaki dan pažljivo pregledati. U zimskim mjesecima treba povećati vlažnost u zatvorenim prostorima, jer suhi zrak dodatno isušuje kožu'', savjetuje dermatologinja.

Dnevne novine 24sata ekskluzivno donose ''Malu enciklopediju dijabetesa''. Prvi dio vodiča o dijabetesu izlazi u ponedjeljak 11.4. na 24 stranice, a drugi 12.4. na 8 strana. Samo u 24sata, pročitaj intervju s vodećim stručnjakom za dijabetes - dr. Dariom Rahelićem koji upozorava: U svijetu će do 2040. biti čak 642 milijuna dijabetičara! Nauči prepoznati tihe simptome bolesti koja može tinjati i do 10 godina, a da ni ne znaš da si bolesna. U 24sata možeš pronaći i brzi upitnik i saznati prijeti li ti dijabetes tipa 2. Ne zaboravi u ponedjeljak požuriti na kiosk po svoj primjerak 24sata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.