Ljepota i relax Prirodno lijepa 24. siječnja 2017.

Sedam najčešćih uzroka opadanja kose kod žena

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na svakom vlasištu nalazi se oko 100 tisuća vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja poraste 1 do 2 cm za mjesec dana. Ona nastavlja svoj rast, a nakon dvije do šest godina - ispada. U svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. No, poslije tridesete godine, više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju studije.

  • Mehanički uzroci opadanja kose -  tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje, minival kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je izbjegavati i jake šampone, te često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, potiču opadanje kose jer oslabljuju cirkulaciju u tjemenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.
  • Poremećaj rada štitnjača je najčešći uzrok ispadanja - postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, no praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlijezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promjene težine, osjećaja malaksalosti i čestih promjena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitnjače u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Kontracepcijske pilule također mogu biti uzrok - opadanje kose zbog uzimanja kontracepcijskih  pilula nije dovoljno poznato. Hormoni koji potiskuju ovulaciju djeluju na stanjivanje kose kod 10 posto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korištenja pilula, a riječ je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.
  • Rigorozne dijete oštećuju kosu - nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano opadanje kose. To je osobito često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu. Ako je mršavljenje postupno i javlja se kao posljedica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do opadanja kose neće doći.
  • Policistični jajnici mogu biti okidač - ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a to često vodi pojačanoj dlakavosti na tijelu i licu, te gubitku kose na tjemenu. Ako su uz to prisutne akne na donjem dijelu vilice, te porast težine, problem se liječi hormonskim tabletama kao i prirodnim preparatima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Gubitak kose nakon poroda - nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porodom razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa pojačano opada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par mjeseci, a u potpunosti do dvije godine nakon poroda.
  • Opadanje kose kao posljedica stresa - iznenadni stresni događaji poput razvoda, smrti bližnjih, operacije ili saznanja o bolesti čine ukupno 25 posto svih problema s opadanjem kose. To traje od šest do osam mjeseci, a nakon toga stanje bi se trebalo popraviti. Kompleks B vitamina može ublažiti opadanje, no za sam stres nema konkretnog lijeka, objašnjavaju dermatolozi.
Cirkulacija i prirodni lijekovi - losioni, šamponi i dodaci prehrani na temelju prirodnih sastojaka, uključujući i ekstrakt palminog drveta, napravljeni su tako da sprječavaju zahvaćanje folikula DHT hormonom, koji je povezan s opadanjem kose.

Šest razloga zbog kojih ti se mijenja kosa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.