Ljepota i relax 30. prosinca 2016.

Savjeti za novogodišnje slavlje i jutro bez glavobolje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedini potpuno siguran način da se izbjegnu simptomi mamurluka je konzumiranje umjerenih količina alkohola. Ipak, rijetki će u novogodišnjoj noći primjeniti ovu sigurnu metodu.

Stoga donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih se simptomi možda mogu malo ublažiti, i lakše podnijeti.

Nemoj zaboraviti piti vodu dok konzumiraš alkoholna pića

  • Pazi koliko piješ. Količina unesenog alkohola određuje kako ćeš se osjećati slijedećeg jutra. Mamurluk će biti slabijeg intenziteta ako se konzumiraju manje količine alkohola kroz dulji period i ako se pritom konzumiraju umjerene količine hrane.
  • Pazi što piješ. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Primjerice, pića koja sadrže višu količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskeyja i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput gina i votke, koja ne sadrže metanol.
  • Vino, pjenušac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva.
  • Prije konzumiranja alkohola, pojedi nešto i popij 2-3 čaše vode. Hrana, pogotovo masnija (žlica maslinovog ulja trik je koji se koristi u zemljama Mediterana), smanjit će apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju.
  • Pij mnogo obične vode, prije i poslije slavlja. Nekoliko čaša vode prije spavanja može napraviti čudo i spasiti te od mamurluka.
  • Uzmi si vremena za odmor. Vrijeme jedino i sigurno liječi mamurluk, a obično potpuno prolazi nakon 24 sata. Mamurluk se ne može "istjerati" trčanjem, znojenjem ili tjelovježbom. Međutim, svjež zrak i šetnja dobro su došli.
  • Pij voćne sokove! Hrana i pića bogati voćnim šećerom fruktozom pokazali su se učinkovitima kod mamurluka.
  • Jedi suhu i neutralnu hranu, poput krekera i prepečenca, ako osjećaš mučninu. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
  • Osiguraj adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola. Vitamini B kompleksa esencijalni su u procesu razgradnje alkohola u organizmu. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom će slučaju biti vitamini B1, B2 i B6.
  • Popij kavu ili uzmi kofein putem drugih izvora. Iako utjecaj kofeina na mamurluk nije znanstveno dokazan, tradicionalno se primjenjuje već stoljećima.
  • I na poslijetku, pusti vrijeme da "izliječi" rane. Jedini, stopostotno dokazani lijek protiv mamurluka su 24 sata.

Tradicionalni recepti za uklanjanje mamurluka i jelovnik za dan poslije slavlja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.