Ljepota i relax Wellness 07. veljače 2018.

Savjeti stručnjaka: Kako pravilno koristiti i koliko često trebamo ići u saune?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voditeljica Wellness centra LifeClass Termi Sveti Martin Melita Šarić, pojašnjava prednosti infracrvene saune, načine kako pravilno koristiti saunu, koliko često i kod kojih sve oboljenja najviše pomaže.

Koncept Rudolf Steiner 

LifeClass Terme Sveti Martin svoju viziju i slogan „Svijet zdravih užitaka“ žive svaki dan. Dokaz toj činjenici su ugovori sklopljeni s lokalnim proizvođačima hrane koji svoje najbolje namirnice plasiraju upravo kroz ponudu i jelovnike restorana u sklopu Termi, a cijeli je projekt doživio i jednu novu razinu – uz pomoć Centra dr. Rudolfa Steinera organizirana je prva manifestacija koja slavi prirodu u njenom izvornom obliku – Tjedan biodinamike u LifeClass Termama Sveti Martin. 

 | Author: PR Foto: PR

U sklopu vizije Termi Sveti Martin koja podrazumijeva zdrav način življenja, tjelovježbu, brigu o tjelesnom i duhovnom zdravlju kroz zdravu prehranu, svoje mjesto pronašao je i rođeni Međimurac, dr. Rudolf Steiner. Ovaj filozof, odgajatelj, pisac, ezoterik, začetnik antropozofije pa i biodinamičke poljoprivrede, savršeno se uklapa u viziju koju Terme kroz svoj rad neumorno promiču. 

 | Author: PR Foto: PR

Biodinamika u LifeClass Termama Sveti Martin 

Osim u gastronomskom dijelu, biodinamiku će biti moguće doživjeti i osjetiti u Wellness centru i The Temple of Life. Uz pomoć stručnjaka, Čuletić Vide i Maria, osmišljena je Ritmička masaža Rudolf Steiner, prema dr. Iti Wegman, u kojoj se koriste svjesno vođeni ritmički pokreti. Masaža vitalizira životne snage, pokreće metabolizam, smiruje osjetilni sustav i pruža osjećaj lakoće u tijelu uz pomoć suncokretovog i maslinovog ulja te biljnih ekstrakata iz cvjeta arnike i listova breze

 | Author: PR Foto: PR

Kako se koristi sauna i koliko dugo treba biti u njoj?

  • Trebaš uzeti u obzir da sauna nije točno uređeno kupalište. Korisnici saune trebaju se tu u prvom redu dobro osjećati. Tako redoviti korisnici saune mogu ostati u kabini i duže od preporučenog vremena. Početnici će možda htjeti napustiti kabinu ranije. Kod korištenja saune vodi računa o osobnom osjećanju.
  • Uzmi si dovoljno vremena, cjelovito boravljenje u sauni traje oko dva do tri  sata. To te treba opustiti, a ubrzano “odrađivanje” postupaka tvoje će tijelo prije opteretiti nego opustiti. Također ne trebaš ići u saunu gladna ili s punim želucem.
  • Saunu je dobro koristiti tokom cijele godine.
  • Operi se najprije pod tušem i zatim se dobro obriši, jer se suha koža brže znoji. Topla kupelj za noge prije saune dodatno potpomaže znojenje.
  • U kabini postavi ručnik za ležanje ispod cijelog tijela. Zadržavanje treba biti kratko, a djelovanje snažno. Zato se znoji na srednjoj ili gornjoj klupi. Osam do petnaest minuta sasvim je dovoljno. Prepusti se prije svega svojim osjećajima. Posljednje dvije minute treba sjesti, kako bi se krvotok priviknuo na uspravni položaj.
  • Infracrvena sauna je sve popularnija vrsta sauna koja umjesto pare koristi toplinu infracrvenih zraka. Infracrvena energija prodire do 5 cm u dubinu tkiva, potiče znojenje, detoksificira organizam, topi masnoće i uklanja celulit, a eliminacijom otrova uklanja umor. Pozitivni učinci korištenja infracrvene saune su brojni, bilo da je riječ o opuštanju ili detoksikaciji.

 | Author: PR Foto: PR

Prednosti i učinci sauna

•    U infracrvenoj sauni učinak eliminiranja otrova iz organizma je tri puta veći nego u klasičnoj sauni
•    Veća je i potrošnja kalorija – brže se gube suvišni kilogrami i celulit
•    Pomaže kod reuma, artritisa, nesanice, grčeva mišića, jača kardiovaskularni sustav, olakšava tegobe kod menopauze
•    Eliminira otrovne tvari iz kože (nikotin, alkohol, kolesterol), kožna oboljenja, obnavljanje i čišćenje kože, ožiljke nakon opeklina i sl.
•    Jača imunološki sustav i općenito  popravlja raspoloženje
•    Ima terapeutske učinke kod bolesti kao što su reuma, artritis i kožna oboljenja
•    IR saune postaju sve popularnije. Niža temperatura je sigurnija za ljude s kardiovaskularnim oboljenjima, kojima se baš zato ne preporučuje finska sauna. Udisati zrak na temperaturi od 35 stupnjeva ugodnije je nego udisati vrući zrak na temperaturi između 80 i 110 stupnjeva.
•    IR sauna je upravo zbog te niže temperature (između 40° i 60° C) primjerena gotovo za svakoga i može se koristiti svakodnevno.

 | Author: PR Foto: PR

Sauna pomaže skidanju celulita

Sauna pozitivno utječe i na smanjenje celulita. Izmjenom vrućeg i hladnog jača se vezivno tkivo te pospješuje izlučivanje suvišne tekućina i štetnih tvari iz tkiva, glavnih uzročnika ružnih celulitnih nakupina.

Iako se za saunu misli da je uspješno sredstvo za mršavljenje, nije sve ipak tako jednostavno. Dakle, suprotno uvriježenome mišljenju, suvišni kilogrami se neće istopiti sami po sebi. Iako vaga nakon boravka u sauni može pokazati smanjenje u težini, ne smije se zaboraviti da se organizam znojenjem riješio vode, ali njezin gubitak će se nadoknaditi već sljedećim obrokom ili napitkom.

Znači, sauna nas sama po sebi neće učiniti vitkijima, ali nam, u kombinaciji s izbjegavanjem neredovitih, preobilnih, previše kaloričnih, masnih, slanih i slatkih obroka, može uvelike pomoći. Sauna pospješuje izmjenu tvari i prokrvljenost pa stoga i razgrađivanje štetnih tvari, naročito suvišnih masnoća. K tome, naročito u slučaju dijeta, sauna može pomoći i time što smiruje razdražljivost i smanjuje stres koji prate prijelaz na strogo propisani i reducirani režim dijetne prehrane.

Za optimalne rezultate za zdravlje, ljepotu i psihičko zadovoljstvo, saunu treba upotrebljavati 3 puta na tjedan, pri čemu se ta tri odlaska mogu rasporediti na jedan, dva ili tri dana. Zbog umora koji nastupa nakon tretmana, u saunu odlazi u večernjim satima.

 | Author: PR Foto: PR

Srčani bolesnici nikako ne smiju u saunu!

Iako je korisna, sauna je neka vrsta šoka za organizam. Osobe sa srčanim bolestima nikako ne smiju  koristiti saunu. Toplina izaziva širenje krvnih sudova i opterećuje rad srca. Isto važi i za probleme s bubrezima, jer je povišena temperatura napor za bubrege. Ne preporučuje se ni osobama s visokim pritiskom, ili onima s niskim, proširenim venama i problemima s cirkulacijom. Izlaganje toplini ne preporučuje se u slučaju akutnih infekcija, nakon bolesti ili nekog kirurškog zahvata. Sauna se ne preporučuje trudnicama, porodiljama i prvih dana menstrualnog ciklusa: toplina može izazvati krvarenje i sniziti pritisak.

 | Author: PR Foto: PR

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.