Ljepota i relax 25. listopada 2013.

Saune za djecu - trend ili potreba?

Djecau
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Blagodati sune već su vrlo dobro poznate, a preporučuju li se djeci, osobito onoj s respiratornim smetnjama pitali smo pedijatricu dr. Giovanu Armano. U Finskoj više od 90 posto djece isproba saunu prije svoje 7 godine života. Voditeljica, Mirna Maras svog sina Niku redovito vodi u saunu

Terme Tuhelj od nedavno imaju program saunanja za djecu koji se odvija pod stručnim vodstvom, a posebno se preporučuje djeci s respiratornim smetnjama."Djeca mogu koristiti saunu od trenutka kada su svjesna procesa saunanja, tj. kada su u stanju jasno se izraziti ako im saunanje ne odgovara. Saunanje treba započeti postupno i djetetu treba napomenuti i dozvoliti napuštanje saune u trenutku kad mu više ne odgovara. Dijete koje ne može jasno izraziti osjećaje premaleno je za korištenje saune", objasnila je Petra Novak, voditeljica marketinga u Termama Tuhelj.

Lakše se diše

Redovito korištenje saune blagotvorno djeluje na djecu koja imaju poteškoća s dišnim sustavom, primjerice astmom ili alergijama. "Za djecu koja imaju poteškoća kod disanja, udisanje vrućega zraka manje je fizički naporno od tjelovježbe ili korištenja vruće kupelji. Vrući zrak dodatno aktivira mišiće koji pokreću proces disanja i tako dodatno otvara dišne puteve koji vode do pluća. Eventualno kašljanje ili zvučno disanje nakon izlaska iz saune brzo nestaje.

Kod djece koja su isprobala terapiju u saunama primijećeno je dugotrajno poboljšanje u zdravstvenom stanju cijelog organizma. Odlazak u saunu jednom tjedno kroz cijelu godinu  blagotvorno će djelovati na zdravlje djeteta. Jedna od prednosti tjednog korištenja sauna je da topli zrak u saunama pomaže kod izgradnje imunološkog sustava djeteta, kojim se lakše odupire napadu respiratornih virusa. Naravno da djeca mogu i češće posjećivati saune", rekla je Petra Novak.

Vođeni program saunanja za djecu:

  • Sauna program za najmlađe vođen je od strane educiranog osoblja te počinje s predstavljanjem sauna. Djecu  se uči pravilima saunanja i ponašanja u sauni te predstavljaju pozitivni učinci saunanja.
  • Nakon toga slijedi privikavanje na blagu saunu laconium i odmor.
  • Zatim odlazak u parnu saunu na oko 7 minuta, na temperaturi između 35 i 40°C. U sauni djeca dobiju blato kojim se namažu po cijelom tijelu. Blato je puno minerala i posebno se preporučuje djeci koja imaju problema s kožom (npr. psorijaza).
  • Opuštanje u whirpoolu ili na ležaljkama.
  • Koristi se i bio-sauna, s vrtložnim zrakom i posebno odabranim mirisima. Temperatura je od  50 do 60°C i vrijeme saunanja je maksimalno 7 minuta.
  • Na kraju programa svaki posjetitelj dobije poseban wellness napitak.
  • Za kraj, odmor na ležaljkama ili vodenim krevetima.

Komentar pedijatrice Giovane Armano:

"Nisam oduševljenja s idejom saunanja za malu djecu. Smatram da je za njih dovoljna terapeutska inhalacija, a preporučila bih i odlazak u slane sobe. Za stariju djecu u redu je odlazak u parne saune u kojima temperatura ne prelazi 40 stupnjeva, a finsku saunu ni u kojem slučaju ne bih preporučila djeci."

Wellness za mamu i sina

Mirna Maras, majka i poslovna žena koja je svakodnevno izložena stresu, rekla je da često odlazi u wellness sa svojim sinom Nikom: "Niku sam već od malih nogu naučila zašto je wellness dobar tako da si nas dvoje vrlo često znamo priuštiti wellness dan za opuštanje. Vrlo je bitno objasniti djeci da masaže, sauna i wellness tretmani nisu samo za stvaranje osjećaja ugode i zadovoljstva već da su koncipirani kako bi se čovjeku pomoglo oko rješavanja svakodnevnih psihičkih i fizičkih problema koji nastaju zbog stresnog svakodnevice koja nas okružuje.

Naročito ističem dobrobiti saune za djecu koja imaju problema s astmom ili boluju od neke druge bolesti respiratornog sustava zato što topli zrak koji vrtloži saunama pospješuje širenje dišnih puteva, pa djeca lakše dišu. Terme Tuhelj razvile su čitavu paletu usluga za mlade wellness goste kojima educiraju djecu i roditelje o dobrobiti wellnessa te ih nastoje naučiti kako da određene vježbe primjenjuju i kod kuće.“

Na portalu Klokanica.hr potraži informacije o odgoju djece, majčinstvu i trudnoći.

Doznaj koji wellness tretman voli Jannifer Aniston.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.