Ljepota i relax 14. travnja 2011.

Ruževi mogu izazvati rak usnica?

Ruz_Za_Usne1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potaknuti e-mailovima koji tvrde da ruževi za usne sadrže povećane razine olova koje mogu biti kancerogene, odlučili smo kod dermatologa i stručnjaka za prirodnu kozmetiku provjeriti koliko su istinite ove tvrdnje, te zašto su prirodni ruževi dobrodošla alternativa

'Pripazite na ruž za usne koji koristite. Neki od njih sadrže olovo i mogu uzrokovati rak usnice!' upozoravae-mail koji već neko vrijeme cirkulira internetom. Pritom se navodi kako određeni ruževi ponekad sadrže olovo u povećanim količinama, te da su posebno "opasni" ruževi s dugotrajnim efektom. Na listi prozvanih tvrtki čiji ruževi, navodno, sadrže olovo našli su se Avon, Estee Lauder i Clinique.

E-mail upozorenja – istina ili laž?

Možda si i sama primila poruku sličnog sadržaja i upitala se ima li u njemu istine? Ili si samo odmahnula rukom, ne povjerovavši niti riječi? Provjerili smo koliko zapravo ima istine u cirkularnom e-mailu upozorenja, te potražili savjet stručnjaka.

Iz tvrtke Avon opovrgavaju tvrdnju kako njihovi ruževi sadrže visoke i rizične količine olova. Štoviše, ponose se činjenicom da je Avon, prema istraživanju iz 2007. godine, na listi bez pronađenog udjela olova.

Naši korisnici mogu biti sigurni da je svaki sastojak koji koristi Avon i svaki kozmetički proizvod koji Avon prodaje prošao kroz intenzivan sigurnosni pregled‘, navodi se u priopćenju poslanom iz Avona Hrvatska.

Proizvodi se temeljito testiraju

Ana Pavlić, brand manager za Estee Lauder Companies Inc. marke, koji uključuje i ruževe Clinique, objasnila je kako ta tvrtka distribuira visoko kvalitetne proizvode koji su temeljito testirani prije plasiranja na tržište i sigurni za korištenje

Glasine koje cirkuliraju internetom o štetnosti sastojaka u ruževima su netočne. Niti jedan naš ruž ne sadrži olovo. No, s obzirom da olovo jest element koji se nalazi u zraku, vodi i zemlji, u tragovima može biti prisutan u kozmetici, jednako kao i u hrani, vodi i zraku. No, čak i tada, ta je količina na stotine puta manja od količine kojoj su ljudi izloženi tijekom udisanja zraka, jedenja ili pijenja vode‘, navodi Ana Pavlić.

Alergijske reakcije su moguće

Iako su prozvane tvrtke opovrgnule da njihovi proizvodi sadrže olovo, i dalje postoji pitanje utjecaja ovog elementa na razvoj raka usnica.

Dermatologinja prof.dr.sc. Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti u KB "Sestre Milosrdnice" navodi da ona nema niti jedan znanstveni dokaz niti osobno iskustvo s pacijentima koji su koristili takve ruževe i dobili karcinom usnica.

U našoj alergološkoj ambulanti često susrećemo alergijske reakcije na sastojke u ruževima, no priče o supstancama za koje dvojim da se ugrađuju u ruževe, ne bih mogla komentirati’, kaže prof. dr. sc. Šitum.

Ruž za usne jedan je od neizostavnih preparata za uljepšavanje svake žene. Istraživanja kažu kako prosječna žena tijekom života pojede šest kilograma ruža za usne. Posebno je alarmantna činjenica da sve što nanesemo na kožu za samo šest minuta dospije u krvotok.

Prirodni ili sintetski ruževi

Same sastojke ruževa teško je komentirati, ističe Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku u Biovegi, i to zato što oni često ne sadrže deklaracije iz kojih bi se iščitao sastav.

‘Moguća je usporedba prirodnih i sintetskih ruževa, iz kojih je vidljivo da su prirodni ruževi dobrodošla alternativa’, kaže Dragana Klarić.

‘Sintetski ruževi sadrže boje na bazi katrana i kamenog ugljena što znači da su prisutni teški metali u tragovima. Osim toga, imaju i naftne derivate i sintetske mirise. Za razliku od njih, prirodni ruževi uglavnom se sastoje od shea maslaca, biljnih voskova i mineralnih pigmenata.

'Iako se od jednog ili dva nanošenja sintetskog ruža neće ništa dogoditi, primjerice 15 godina korištenja ruža za usne znači akumuliranje određenih tvari i može biti štetno po zdravlje', zaključuje Dragana Klarić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.