Ljepota i relax Moje emocije 15. lipnja 2016.

Možeš li naučiti razmišljati pozitivno?

Pozitiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki put kada ti se dogodi nešto lijepo, osjeti onaj osjećaj ugode u trbuhu, zastani i posveti tom trenutku 10 do 30 sekundi. Utisni ga u mozak, savjetuje popularni američki psiholog Rick Hanson, autor bestsellera  Hardwiring hapiness . Na taj način "prevarit" ćeš automatizme u mozgu koji su programirani na negativno razmišljanje. Naime, ljudski karakter, kako tvrde znanstvenici, nije urođen

Upornim, malim koracima čovjek može drastično promijeniti način na koji reagira na svakodnevne probleme (strahovi, nelagode). U užurbanom načinu života učimo vjerovati u negativne stvari, a pozitivne jednostavno propuštamo kroz mozak, ne dajući im da se zadrže. Kultura i odgoj uvelike su upleteni u takav način procesuiranja informacija.

Važno je uživati u onome što imaš i riješiti se viška

Imaš li problem? Smatraš li da osjećaj da postojiš nije ljepši od neplaćenog računa? Zar trenutak u kojem trčiš nije ljepši od stalnog preispitivanja kada ćeš kupiti novi automobil? Čim prođe jedno lijepo malo pozitivno iskustvo, kad smo nešto obavili, pogledali kroz prozor i vidjeli cvijeće, sunčanu ulicu, igrali se sa djetetom, ne damo si ni pet sekundi nego se bacamo i utapamo na prvu negativnu misao koja čeka na red, jer smo od toga napravili cijelu kulturu.

Stoga se pozitivno razmišljanje mora vježbati. Pamti lijepe osjećaje. Ponavljanjem ćeš napraviti čvrst temelj psihičkog zdravlja. Ako barem na 10 sekundi uspijemo uživati u spoznaji da su naše temeljne potrebe: sigurnost, zadovoljstvo i povezanost – riješene, s vremenom ćemo razviti neurološke supstrate i stvorit ćemo osjećaj zadovoljstva, bit ćemo sretni što smo zdravi. Sreća nije u tome da imaš više, nego da se riješiš viška. I da budeš zahvalna i sretna s onim što imaš.

Otkrij četiri tajne sretnih ljudi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.