Ljepota i relax 30. svibnja 2012.

Pušenje uzrokuje bore oko usana

Zena-Pusenj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi znaju da je pušenje loše. No znaš li koliko je pušenje štetno za tvoju kožu? Za pušače srednja dob počinje već u ranim tridesetima kad im se počnu pojavljivati prve bore oko očiju i usana. Za prve znakove na koži potrebno je samo deset godina pušenja

Stil života i neprestano natjecanje dovelo nas je do toga da uvijek želimo izgledati mlađe. Dokaz tomu je i stalan rast milijarde dolara teške kozmetičke industrije sa stalno novim kremama, metodama i zahvatima koji bi trebali sakriti godine. Uslijed opsjednutosti mladolikim izgledom, mnoge su žene spremne na sve da zadrže mladost ili bar da ne izgledaju staro.

Svi smo svjesni da će nam koža prerano ostarjeti od pretjeranog izlaganja suncu, ali čini se da ignoriramo činjenicu da je pušenje još štetnije za izgled i mladost naše kože. Neovisno o tome jesi li aktivna ili pasivna pušačica.

Pušenje izaziva sužavanje krvnih žila u gornjim slojevima kože, što ograničava dotok kisika i hranjivih tvari u kožu, uključujući vitamin A. Neki spojevi iz dima cigareta uništavaju kolagenska vlakna u koži koja čine kožu čvrstom i elastičnom, a budući da je nikotin diuretik, pušenje isušuje površinu kože.

Neke od posljedica pušenja na kožu:

  1. Pušačko lice - izraz je nastao 1965. godine kad su znanstvenici uočili da je lice pušača karakteristično sive, neujednačene boje i da je koža lica puna bora. Istraživanjem je utvrđeno da pušenje postaruje za desetak godina, što je očit dokaz povezanosti pušenja i starenja kože. Pritom pušenje utječe na lice žena više nego na lice muškaraca.
  2. Bore oko očiju - zbog žmirkanja, odnosno nesvjesnog sprečavanja dima da uđe u oči stvaraju se duboke bore oko očiju. Od dima cigarete, oči postaju sumorne s tamnim vrećicama.
  3. Bore oko usnana - stalno nabiranje i izloženost toplini od izgaranja cigarete vodi do bora oko usana, a one postaju suhe i smežurane.
  4. Opuštena, naborana koža - uništavanjem elastina dolazi do opuštanja kože na raznim mjestima. Kod pušača to su, osim lica, unutarnja strana ruku i grudi. Istraživanje je stavilo pušenje u sam vrh uzroka opuštanja grudi. Možda te ovo potakne da razmisliš još jednom o prestanku pušenja?

Neravnopravnost spolova

Puše podjednako muškarci i žene, ali pušenje lošije utječe na žene. Njima je, na primjer, teže prestati pušiti, jer nikotin kod žena stvara veću ovisnost. Rizik od oboljenja uzrokovanih pušenjem kod žena je dvaput veći nego kod muškaraca.

Loše navike utječu na starenje tvoje kože, ali i pogrešan odabir šminke može te itekako postarati. Koje su najčešće pogreške u šminkanju pročitaj na Budi.IN portalu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.