Ljepota i relax 13. prosinca 2013.

Pravilno doziranje eteričnih ulja

Ulja-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eterična ulja su visokokoncentrirani biljni ekstrakti, koji mogu biti 99 puta jači od prirodnih ulja u biljnim tkivima te kao takvi mogu prouzročiti neželjene nuspojave ako se koriste pretjerano ili na pogrešan način. Pročitaj kako ih koristiti za osvježenje prostora, u kupki, za masažu i na što treba paziti u trudnoći

Savjete ti prenosimo iz knjige "Aromaterapija - sveobuhvatni priručnik", Johanne Hoare objavljenim u izdanju Planetopije.

Opća sigurnost

Eterična ulja se u aromaterapiji najčešće koriste kao mirisi za prostor, u kupkama ili razrijeđena u baznom ulju za masažu. O drugim metodama može razmišljati samo medicinski kvalificirani savjetnik. Kao i sa svakom koncentriranom tvari, pri uporabi eteričnih ulja potrebno je pridržavati se određenih osnovnih pravila:

  • Sva eterična ulja drži izvan dosega djece.
  • Na kožu nikad ne nanosi nerazrijeđeno eterično ulje i ne pretpostavljaj da eterično ulje ima jednaka svojstva kao i biljka od koje je dobiveno.
  • Nikad ne prekoračuj preporučeni omjer.
  • Bez stručnih smjernica ulja nemoj koristiti za aromatiziranje hrane.

Miris za prostor

Nerazrijeđeno ulje (do 6 kapi) stavi u mirisnu svjetiljku ili na radijator (ali ne i na električnu grijalicu). Ako itko u prostoriji pokaže znakove nadraženosti, prozrači prostoriju i koristi manju količinu ulja.

U kupki

Ulja koja iziskuju oprez ako se koriste u kupki (općenito koristi najviše jednu ili dvije kapi): anis, benzoin, kamfor, klinčić, eukaliptus, đumbir, borovnica, crni papar, piment, paprena metvica, kadulja, čubar, klasasta metvica i timijan.

  • Odrasli: 6 do 7 kapi u 10 mililitara (2 žlice) baznog ulja ili mlijeka (punomasnog ili u prahu)
  • Djeca mlađa od 18 mjeseci: na više od 1 kapi u 5 mililitara (1 žlica) baznog ulja ili mlijeka.
  • Djeca u dobi od 18 mjeseci do 12 godina: ne više od 4 kapi u 10 mililitara (dvije žlice) baznog ulja ili mlijeka.

Za masažu

  • Odrasli: do 6 kapi u 10 mililitara (dvije žlice) baznog ulja.
  • Djeca mlađa od 18 mjeseci: ne više od 1 kapi u 5 mililitara (1 žlica) baznog ulja.
  • Djeca u dobi od 18 mjeseci do 12 godina: ne više od 1 do 2 kapi u 10 mililitara (dvije žlice) baznog ulja.

Primjena eteričnih ulja u trudnoći

Sve koncentrirane proizvode, uključujući eterična ulja, najbolje je izbjegavati u prva tri mjeseca trudnoće, a potom je na raspolaganju nekoliko ulja koja mogu biti od pomoći u preostala dva tromjesečja. U svakom slučaju, u trudnoći se savjetuje regulirati učestalost primjene eteričnih ulja, primjerice uzimanjem sedmodnevne stanke nakon tri tjedna primjene.

Više o upotrebi eteričnih ulja u trudnoći i nakon nje čitaj na portalu Klokanica.hr

Prva pomoć

Unatoč svim mjerama predostrožnosti, povremeno se dogodi nezgoda. Jedna od najčešćih je prenošenje eteričnih ulja s prstiju u oči ili na osjetljivu kožu (zbog toga bi nerazrijeđeno ulje uvijek trebala uklanjati s prstiju jakom otopinom deterdženata za posuđe). Ako ti je u oči prsnulo nerazrijeđeno ulje, odmah ih isperi mlijekom ili toplom vodom. Ako taj postupak ne ublaži pečenje potraži pomoć liječnika. Ako ti dospije na kožu temeljito isperi toplom vodom i sapunom i namaži medicinsku kremu, a ko ti nije pri ruci poslužit će i margarin ili biljno ulje za kuhanje. Kod nehotičnog gutanja odmah potraži pomoć liječnika.

Zaviri u Eterične pustolovine, kolumnistice Zdrave Krave Petre Brzović.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.