Ljepota i relax 22. siječnja 2015.

'No poo metoda' - čista kosa bez šampona

Kos-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'No poo' metoda ili pranje kose bez šampona sve je popularnije s obzirom na to da se trudimo vratiti prirodi i živjeti na ekološki prihvatljiv način. Koje su posljedice takvog tretiranja kose i je li nam uistinu potrebno, otkrile su nam frizerka Vesna Gašparić iz Hair Concepta te profesorica kemije i biologije Ivana Majstorović

Kako funkcionira?

Metoda pranja kose bez šampona često se spominje i uglavnom je se hvali kao spas za kosu, no u stvarnosti rijetko koga možemo sresti da je uistinu i provodi. 'No poo' metoda temelji se na jednostavnoj premisi – sastav šampona, bez obzira na njihovo porijeklo i cijenu, je štetan za naše vlasište i kosu. Za kosu su, navodno, mnogo bolja prirodna rješenja poput sode bikarbone, octa, limunovog soka, oraščića za pranje ili čak same vode.

Dakako, stvari nisu tako jednostavne. Kosa i vlasište moraju proći period navikavanja kada će tvoje vlasište biti masno, a kosa slijepljena te ćeš jednostavno izgledati prljavo. Tvrda voda, kakva je u većini hrvatskih gradova, postat će tvoj najgori neprijatelj, jer ova metoda teško može ukloniti takve sedimente s kose, a rezultat ovisi i o načinu na koji inače tretiraš kosu.

"Mogu razumjeti ljude koji se okreću prirodi te žele živjeti iskonski i bez uporabe svih blagodati moderne tehnologije i suvremenih dostignuća koji sa sobom nose brojne prednosti, ali naravno i poneki nedostatak. No, nisu mi jasne žene koje redovito idu na pramenove, boje kosu, bore se protiv sijedih, isprobavaju različite frizure, peglaju se, kovrčaju... i u svim tim pogledima su 'kemikalije' prihvatljive za njih, a kada je riječ o pranju kose tada se šamponi prozivaju kao 'izvor zla i bolesti'", kaže frizerka Vesna Gašparić pitajući se boje li se i ostale kozmetike poput sapuna za ruke.

Negativan učinak na kosu

I dok će neke žene uvijek zagovarati metode koje su koristile naše bake, druge su na svojim blogovima otvoreno istaknule kako su nakon duljeg korištenja primijetile neželjene promjene na kosi – ona je postala suha i krhka, a često se javila i perut. Iza toga stoji jednostavno objašnjenje. Profesorica Ivana Majstorović kaže kako je kemija svuda oko nas, a da bismo razumjeli način na koji soda bikarbona, kao omiljeni prirodni šampon, djeluje na kosu dovoljno je prisjetiti se gradiva o bazama i lužinama.

"Soda bikarbona je po kemijskom sastavu sol (natrijev hidrogenkarbonat) i lužnata je. U reakciji s vodom soda disocira tj. razlaže se na natrijeve katione koji se vežu za masnoće na kosi. Sapuni i šamponi također sadrže natrijev ili kalijev kation, ali se oni, u daljnjem procesu proizvodnje, oplemenjuju raznim dodacima s ciljem da se poboljša stvaranje pjene i osigura koristan utjecaj na kožu i kosu te ostvare pozitivni dezinfekcijski učinci", objašnjava prof. Majstorović.

Ističe i kako se ti dodani sastojci stavljaju u proizvode kako bi se poništila negativna osobina sapuna, odmašćivanje kože. U te sastojke najčešće ubrajamo derivate lanolina, avokadovo ulje, kazein, više alkohole i njihove estere te slobodne masne kiseline. "U prijevodu to znači da soda uklanja prirodna ulja s kose i vlasišta, ali ne pruža njegu koja će vratiti ravnotežu", pojašnjava.

Više o pranju kose bez šampona doznaj na protalu Budi.IN.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.