Ljepota i relax 28. veljače 2014.

Popravi raspoloženje u 5 minuta

Pewtmin2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad hodaš svijetom s osmijehom na usnama, vjerojatno si primijetila da ti svijet uzvraća jednako. Dobro raspoloženje privlači pozitivne osobe, situacije i događaje u tvoj život, ali nije uvijek jednostavno misliti pozitivno i biti dobre volje. Sanja Širola iz Centra 'Sretan dan', objasnila je kako možeš za pet minuta negativne misli pretvoriti u pozitivne i s osmijehom živjeti svoju svakodnevicu

Nakon što je 20 godina bila arhitektica i vodila svoj biro Sanja Plavljanić-Širola zapitala se: 'Kad jednom odaberemo neko zanimanje, moramo li biti samo to, do kraja svog života? A svijet je lopta šarena i ima toliko toga zanimljivog za raditi, otkrivati i biti.' Od 2001. do 2005. pohađala je školu za psiho-energetske terapeute Snowlion koja joj je otvorila nove vidike. I tako je krajem 2008. odlučila krenuti za svojim srcem i u skladu s njegovim težnjama kreirala svoj život i pokrenula tvrtku Sretan dan u kojoj se održavaju radionice s područja duhovnosti.

Postoji način

U Centru Sretan dan održavaju se radionice za podizanje raspoloženja po metodi Byron Katie i EFT. "Ove radionice su odlična prilika za upoznavanje različitih učinkovitih tehnika brzog mijenjanja vlastitog raspoloženja na bolje. Obje ove metode upotrebljavam, kako u svom životu, tako i u radu s klijentima. To su dva izuzetno korisna alata koje je zgodno znati i imati 'pri ruci', pogotovo u situacijama kad shvatimo da našim životom upravlja loše raspoloženje, kratkotrajno ili dugotrajno. Byron Katie je Amerikanka (sada već u svojim 70-tima) koja je nakon perioda višegodišnje depresije sama pronašla izlaz i to na vrlo jednostavan način. Svoju metodu nazvala je 'The Work'.

Njezina osnovna teza je da se osjećamo loše zato što vjerujemo nekim svojim mislima. Pa je tako izlaz pronašla u preispitivanju tih misli pomoću četiri jednostavna pitanja i zatim nečega što zovemo 'zaokretanje'. Iako je metoda vrlo jednostavna, mnogima je nije lako odmah prihvatiti, jer je u noj važno biti potpuno iskren prema samome sebi. No njenom upotrebom, korak po korak otkrivamo koliko je uistinu djelotvorna i moćna", objasnila je Sanja Plavljanić - Širola

'Tapkanjem' do sreće

Za razliku od psihološke metode Byron Katie, EFT metoda popularno nazvana 'tapkanje' je energetska metoda, danas već izuzetno raširena i poznata u svijetu. Njezin princip bazira se na kuckanju prstima po određenim točkama na tijelu koje su završeci energetskih meridijana, čime se potiče protočnost energije. Sanja Plavljanić - Širola kaže: "Zapravo, osnovna postavka je da u svakoj situaciji koja nam stvara stres, naše tijelo na neki način blokira protok energije, a mi ga ovom metodom 'učimo' kako da ponovno postane protočno, bez obzira na stresnu situaciju. To je pojednostavljeno objašnjenje. Najvažnije kod ove metode je da klijent odmah vidi rezultat, primjerice trema pred javnim nastupom ili bilo koja vrsta straha naočigled nestanu."

Svijet je naše ogledalo

Sanja Plavljanić Širola kaže da je uglavnom sretna i da rijetko treba metode za podizanje raspoloženje te je otkrila koje koristi kad joj se raspoloženje ipak povremeno spusti: "Mogu reći da sam zapravo jako sretna što svoje raspoloženje rijetko kada uopće trebam podizati. Naime, moj posao vođenja radionica u Sretnom danu je izuzetno ispunjavajući i svaki dan susrećem puno prekrasnih ljudi, pa razloga za loše raspoloženje ima vrlo rijetko. Mislim da je raditi posao koji obožavaš sigurno najbolji 'protuotrov'. Ali, ako me ipak nešto bespotrebno razljuti (npr. susjed iz zgrade koji je često agresivan), pomoću 'The Worka' ili 'EFT-a, vrlo se brzo vraćam u ravnotežu.

Pozitivne misli su izuzetno važne, jer su misli energija i to kreativna Postoji energija kojom zračimo prema okolini i svijetu i energiju koju privlačimo. Zapravo, svijet je poput našeg ogledala – zrcali ono što odašiljemo. Tako je na svim nivoima, namrgođenom čovjeku se ne smiješimo, a nasmiješenom ćemo uzvratiti smiješak. Tako je i s energijom. Prije važnog sastanka bilo bi dobro odvojiti se u miru na nekoliko minuta, smireno i duboko disati i zamišljati sve najsjajnije ishode koji bi se tim sastankom mogli dogoditi."

Šest 'zapovijedi' za dobro raspoloženje

  • Loše raspoloženje često proizlazi iz osjećaja nemoći pred situacijom – usmjeri se na rješenja i samo rješenja, ona uvijek postoje. Akcija je najbolji lijek.
  • Ni u jednom trenutku nemoj biti žrtva svog raspoloženja – svjesno ga mijenjaj.
  • I kad si loše volje, svijet je pun lijepih stvari – obrati pažnju na lijepe detalje u svijetu oko sebe i prizvat ćeš još više lijepoga.
  • Ako osjećaš negativni naboj (ljutnju, agresiju i sl.), što prije ga isprazni nekom fizičkom aktivnošću – trči, lupaj, viči.
  • Druži se s prijateljima iz djetinjstva.
  • Stavi svoje talente u pogon, nađi načina da ih izraziš.

Doznaj kako rekonekcijom možeš ubrzati svoj osobni napredak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.