Ljepota i relax 13. listopada 2011.

Permanentni make-up u službi zdravlja

Make-Up
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trajna šminka ili permanentni make-up (skraćeno PMC) je unos biljnog pigmenta uz pomoć igle u kožu. Radi se o trendu koji se u Hrvatskoj pojavio prije deset godina, a sve češće se za njega odlučuju žene kojima su zdravstveni problemi i brzina života ostavili svoj trag na koži

PMC se može izvoditi na obrvama, kapcima i usnama. Na obrvama se najčešće radi kada je osoba zbog bolesti, kemoterapije ili nekih drugih problema djelomično ili u potpunosti ostala bez obrva. Isto tako, može se koristiti kada su obrve presvijetle ili prorijeđene.

Sam oblik je stvar procjene kozmetičara i dogovora s korisnicom. U pravilu se može predložiti nekoliko oblika koji su u skladu s tehničkim pravilima dužine obrve, oblika i udaljenosti od oka. Značajan čimbenik su i dob korisnice, osobni trendovi te način života. Boje dolaze u osnovna tri tona - crnoj, smeđoj i sivoj - te se miješaju kako bi se postigao što prirodniji izgled.

Permanentni make-up usnica i kapaka

PMC kapka vizualno otvara i povećava oko, daje cijelom licu senzualan izgled, daje dojam gustoće trepavica i jednostavno omogućava da uvijek imamo lijepo našminkane oči. Linije mogu biti diskretne ako želimo samo naglasiti gustoću trepavica ili deblje ako želimo postići učinak linera. Kapak se može bojati gotovo svim bojama, ovisno o želji korisnika. Najčešći izbor su crna, smeđa, siva, zelena, plava ili kombinacija tih boja.

Kada govorimo o PMC-u usta, prije svega treba naglasiti da možemo birati između jednostavnog contoura (ocrtavanja) i potpune popune usana. Najčešći motiv za PMC usana jest želja da usta izgledaju veća. Često se korekcije rade nakon trauma, zbog zečjih usana ili prirođenih asimetrija. U takvim slučajevima govori se o medicinskim indikacijama.

No želja za lijepim PMC-om usta može biti i isključivo estetske prirode. Najčešći korisnici takvih usluga su žene 50-ih godina, kada u pretklimakterijskom i klimakterijskom razdoblju, uslijed gubitka hormona preko noći shvate da su se usta smanjila, odnosno da se lijepa linija usta izgubila.

Pigmet mora biti 100 posto biljni

Ukoliko se odlučiš za PMC, provjeri osobu koja to radi, koliko dugo i kako radi. Najbolje je potražiti etabliranog stručnjaka ili prema preporuci nekoga tko je imao sličan problem i iskustva vezano uz to, jer kada jednom unesemo pigment u kožu, on u njoj ostaje 5-7 godina. Usto, pigment mora biti 100 posto biljni (bez dodataka sintetike), a igla mora biti sterilna i samo tvoja.

I naravno, u konačnici je najvažnije zadovoljstvo pogleda u zrcalo i spoznaja da ne moraš stalno popravljati šminku. I savjet: kako se PMC ne smije raditi u ljetnim mjesecima za velikih vrućina, sada je pravo vrijeme da razmisliš o tome.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.