Ljepota i relax 02. srpnja 2012.

Parfemi potiču stvaranje sunčevih mrlja!

Parfem-Zena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Došlo je ljeto i temperature se opasno dižu! Voliš li se izlagati suncu i imati preplanuli ten, osim crvenila i melanoma kože trebaš paziti i na hiperpigmentaciju kože. Sunčeva svjetlost igra važnu ulogu u poremećajima pigmentacije, odnosno u ovom slučaju u hiperpigmentaciji kože

Hiperpigmentacije nastaju zbog povećanja broja pigmentnih stanica u koži, odnosno zbog povećanog stvaranja pigmenta melanina. Višak pigmenta zadržava se u površinskom sloju kože, epidermisu, ili u dubljem sloju, dermisu. Zato je nedostupan djelovanju sredstava za izbjeljivanje kože.

Pod pojmom hiperpigmentacije kože ipak se najčešće podrazumijevaju promjene u kojima se proces odvija u epidermisu i tada su to hipermelanoze. One mogu biti rezultat dvaju tipova promjena:

  • melanocitna hipermelanoza - povećana proizvodnja pigmenta vodi povećanju broja pigmentnih stanica
  • melanotička hipermelanoza – drugi tip hipermelanoze uz povišenu produkciju pigmenta, a bez znatnog povećanja broja pigmentnih stanica u epidermisu,

Tri čimbenika utječu na promjene: geni, hormoni i UV zračenje.

Hormoni uzrokuju pigmentacijske promjene na licu

Melasma se katkad naziva i trudnička hiperpigmentacija. Osim što se uzročno povezuje s trudnoćom, ona se javlja i u žena koje uzimaju kontracepcijske hormone, a mogu je izazvati i drugi lijekovi.

Hiperpigmentacija se javlja češće kod mladih žena, tamnoputih mediteranskih tipova.

U svijetu je najrasprostranjenija u žena s Bliskog istoka, iz Indije, Južne Amerike i Azije. U 90 posto slučajeva ta se hiperpigmentacija javlja kod žena.

Kozmetički preparati i parfemi

Osim navedenih uzroka moguće je da i neki kozmetički preparati utječu na nastajanje mrlja. Neki kozmetički proizvodi sadrže biljna eterična ulja koja su fotosenzibilna, pa nakon nanošenja i izlaganja suncu mogu uzrokovati mrljaste hiperpigmentacije.

Parfemi također izazivaju hiperpigmentacije na područjima koja su izložena svijetlu, pa se mrlje mogu pojavit ina licu ili vratu i području oko uha, gdje se najčešće i nanose.

Takva stanja nazivamo kozmetičkim dermatitisom, a karakterizira ga nastajanje smeđe-sivih ili crveno-smeđih fleka.

Promjene traju mjesecima, a tipično je da se vrlo sporo povlače nakon prekida primjene uzročnog preparata, tako da je katkad potrebna i cijela godina.

Pitali smo našu specijalisticu dr.med. Neviu Delalle Lozicu kako tretirati mrlje i je li moguće njihovo potpuno uklanjanje?

'Kako je pigment kod ovakvih stanja smješten u dubljim slojevima kože, ne može se ukloniti samo primjenom krema već je potrebna kombinacija više različitih postupaka.

Nekada je vrlo učinkovita bila primjena hidrokinona koji i danas postoji u nekim pripravcima, ali je u većini zemalja zabranjen. Također se koriste maske s vitaminom c, kojičnom kiselinom i dr. te se koriste kroz duže vrijeme, a moguća je primjena više površinskih kemijskih pilinga ili srednje dubokih pilinga koje nije potrebno ponavljati više puta.

Ablativnim laserskim postupkom se može započeti liječenje tako da se prvo ukloniti epidermis, a potom djeluje u dublje slojeve. Ipak na kraju treba voditi računa o izlaganju suncu, jer s prvim suncem pigmentacije će se ponovno javiti.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.