Ljepota i relax 09. siječnja 2015.

Jesi li vatha, pitta ili kapha?

Kristaliu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema ayurvedi, tradicionalnoj indijskoj medicini, primarne stvaralačke sile, pet elemenata, zgusnute su u tri doše koje stvaraju i upravljaju svime što postoji, kako u svijetu oko nas tako i u nama. To su Vata-zrak, Pitta-vatra i Kapha-voda. Premda su uvijek sve tri prisutne u svakome od nas i aktivne u svakoj stanici našeg tijela, nisu jednako zastupljene

U konstituciji osobe može prevladavati jedna, dvije ili sve tri doše. Po prevladavajućoj doši određuje se koji si tjelesni tip, a većina osoba su kombinacija dvije doše (vata-pitta, pitta-kapha itd).

Odredi svoju došu

"Za svaku došu postoje karakteristična obilježja pomoću kojih približno možeš odrediti koji je tvoj tip doše. Da bi se tip doše precizno odredio potrebno je napraviti opsežne testove kod ayurvedskog terapeuta", objasnila je Hana Dervović iz Divine Energy Parka, spiritualne organizacije za razvoj svijesti, zdravlja, prirode i mira te objasnila karakteristike doša.

  • Vatha
  • Vatha tipovi su obično mršavi, vrlo aktivni, nemirni i brbljavi. Osjetljivi su na hladnoću i često imaju hlade ruke i stopala. Slabo pamte i brzo zaboravljaju, lako mijenjaju raspoloženje i mišljenje, skloni su brizi. Imaju brz metabolizam i teško se debljaju te su skloni zatvoru i plinovima. Teže zaspu i imaju lak san, pokretni su, nemirnog uma, a hod im je lak i brz. Lako ih je izbaciti iz takta. Kad su u ravnoteži, kreativni su, radosni i slobodoumni, a u tome im pomažu toplo vrijeme, rutina i hrana koja zagrijava.
  • Pitta
  • Pitta tipovima godi toplo, ali ne prevruće vrijeme jer su osjetljivi na pregrijavanje tijela. Prosječne su građe i fizičkog rasta, puno se znoje, imaju snažnu probavu, bistre oči i ružičastu kožu s puno pjegica i madeža. Uredni su i precizni, kao i nagli, žestoki i nestrpljivi te su izdržljiviji od vate. Imaju dobru koncentraciju i pamćenje te spavaju u komadu. Vrlo su emotivni - snažno vole, ali i mrze. Odgovara im hrana i piće koji hlade, blaga klima i svježe vrijeme.
  • Kapha
  • Kapha tipovi su krupni i čvrsti ljudi, teških kostiju, glatke kože, sporog metabolizma i mirne naravi. Kaphe vole rutinu i vrlo su lojalni, ugodni , tolerantni i ljubazni. Vole dugo spavati, imaju dubok miran san i teško se bude. Skloni su debljanju, no jako su izdržljivi. Često imaju višak sluzi u grlu i sinusima. Ne vole se žuriti i sve vole raditi polako. Dobro pamte i ne ljute se lako. Nikako im ne odgovara sjedilački način života pa je tako za uravnoteženu kaphu redovito vježbanje neophodno. Također im odgovara suha klima, lagana i gorka hrana te spontanost.

Pomagači iz prirode donose sklad i balans

Postoje razni tipovi konstitucija koji obuhvaćaju tjelesnu građu i temperament. Jednako tako svaka doša vlada određenim periodom u godini, tada je ona prirodno povećana i potrebno ju je izbalansirati.

"Kada su doše u ravnoteži, zdravi smo, puni energije i optimizma, osjećamo se 'svoji'. No, ako nisu u ravnoteži, tada osjećamo unutarnji nemir i nesklad, javljaju se negativne emocije i stanja poput nesigurnosti, brige, strahova, ljutnje, zamjeranja i bezvoljnosti. Ako neravnoteža potraje, dolazi do poremećaja i bolesti. Upravo zato je od izuzetne važnosti za opću dobrobit znati kako ih uravnotežiti. To možemo učiniti na razne načine. Život u skladu s ritmovima prirode, balans rada i odmora, kvalitetna primjerena prehrana i aktivnosti te dobar san spontano donose njihov sklad. U njihovom balansiranju može nam pomoći i nakit od kristalai zrna rudrakše", objasnila je Hana Dervović.

Rudrakša, sjemenka istoimenog drveta, je čudesno zrno mira i pozitivnosti. Svojim elektromagnetskim zračenjem uklanja stres, napetost i depresiju, potiče osjećaj sreće i budi optimizam. Zrno s pet lica upravo simbolizira pet elemenata te pomaže nosiocu da uravnoteži i ojača elemente u sebi te tako postigne sklad tijela, uma i duha. Odavno je poznato da kristali i drago kamenje svojim vibracijama pozitivno utječu na naš um i tijelo. Svaki kristal je s obzirom na djelovanje povezan s određenim elementom te u nama potiče pripadajuće kvalitete. Kristali i rudrakša se međusobno nadopunjuju i pojačavaju, a njihove razne kombinacije ti mogu pomoći da uravnotežiš došu koja je povećana ili van ravnoteže, s obzirom na konstituciju ili godišnje doba.

Oniks i gorski kristal za nemirnu Vatu

Vata je povezana sa zrakom i eterom, ona je hladna i pokretljiva. Njeno godišnje doba je jesen i rana zima. Povećana Vata se često manifestira kao razne brige, anksioznost, promjene raspoloženja, nesanica i umor. Kristali koji uzemljuju, zagrijavaju i umiruju pomažu da se Vata doša uravnoteži. Oniks donosi stabilnost i mir te daje snažan mental, narančasti aventurin harmonizira emocije i zagrijava, a gorski kristal uravnotežuje i energizira.

Ametist i biseri za vatrenu Pittu

Pitta je povezana s vatrom i vodom, ona je vruća i žestoka. Njeno godišnje doba je kasno proljeće i ljeto. Povećana Pitta se očituje kao povećana toplina u tijelu i umu - sklonost ljutnji te nasilno i hiperaktivno ponašanje. Kristali koji hlade, umiruju i donose staloženost pomažu da se Pitta doša uravnoteži. Ametist i biseri imaju umirujuće djelovanje, potiču suosjećanje i ljubav te pomažu da se emocije lakše kontroliraju.

Granat i crveni jaspis za flegmatičnu Kaphu

Kapha doša je povezana s vodom i zemljom, ona je hladna i teška. Njeno godišnje doba je kasna zima i proljeće. Povećana Kapha se očituje kao težina u tijelu i umu-depresija, letargija, pretilost, tupost i tendencija da živimo u prošlosti. Kristali koji donose toplinu, živost i energičnost pomažu da se Kapha doša uravnoteži. Granat i crveni jaspis bude optimizam, životnu radost i strast, daju ogromnu snagu, jačaju volju i potiču nas na djelovanje.

Neka te vodi intuicija

Hana Dervović objasnila je kako ona sa svojim suradnicama izrađuje nakit pod etiketom Whisper of Nature od zrna rudrakše i kristala kojim se mogu uravnotežiti doše. "Vata-Pitta-Kapha narukvica je pogodna za sve tri doše. Kombinacija ovih kristala pomaže da sve tri doše budu u ravnoteži. Narančasti aventurin donosi toplinu i balans Vati, ametist daje mir i stabilnost Pitti, a granat energičnost i optimizam Kaphi. Ovakav nakit se može izabrati intuitivno čak iako ne znaš koji si tip po došama, ono što te privuče je upravo ono što ti najviše odgovara i treba", zaključila je Petra Šafranko.

Pogledaj Doša balans kolekciju by Whisper of Nature.

Deset ayurvedskih istina o detoksu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.