Ljepota i relax 07. ožujka 2013.

Nježna koža poput Kleopatrine

Roseu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suverene i moćne, da vjerojatno tako sve mi doživljavamo kraljice, ostavile su trag u životima mnogih, ostavile su trag u povijesti, bilo kao samostalne vladarice ili supruge i majke kraljeva, ali i kao žene koje su njegovale svoju ljepotu

Kleopatra i Nefertiti - kraljice koje su zapamćene i po svojoj ljepoti, ljepoti koje su itekako bile svjesne i koju su ciljano, i bezuvjetno, njegovale. I ne samo one. I kasnije kroz povijest žene su činile štošta ne bi li istaknule ono najljepše, prikrile ono manje lijepo, istaknule status i moć.

Kupke s ružinim laticama

Iako je sve počelo s prirodnim sastojcima, baznim i eteričnim uljima, mineralnim bojama, kanom (već su Egipatske kraljice koristile kanu za bojanje - danas bi rekli lakiranje - noktiju i kreme na bazi tamjana, bademovog ulja, trava i fermentiranog voćnog soka za bolji tonus kože), bilo je tu puno više sastojaka koji su itekako ugrožavali život i imali za posljedicu trovanja, opadanje kose, alergrije. Olovo, živa, arsen neki su od sastojaka koji idu u prilog izreci "sve za ljepotu" ili "za ljepotu treba malo i trpiti", ali i neznanje je svakako odigralo bitnu ulogu. No, bilo je i svijetlih primjera  - kupke s ružinim laticama, eterično ulje ruže na jedrima Kleopatrinih brodova kojima je "najavljivala svoj dolazak", biljna ulja i voskovi za elastičnost kože i podloga za šminku, parfemi od eteričnih ulja za zavođenje, crvena glina kao rumenilo na obrazima, talog kupina i crnog vina na usnama.

Jesu li današnje Kraljice sigurne?

Nakon nekoliko pročitanih povijesnih redaka, vraćam te u sadašnjost. Iako smo nekoliko tisućljeća, nekoliko stotina godina iza egipatskih, srednjovjekovnih i renesansnih ljepotica, nekoliko stoljeća iza neznanja o štetnosti nekih sastojaka, živimo u doba jako moćne kozmetičke industrije. Današnji kozmetički proizvodi možda ne sadrže živu, olovo i arsen, ali mnogi od njih sadrže sastojke koji su rezultat procvata industrije na bazi nafte i naftnih derivata, rezultat "umjetnog" stvaranja i kao takvi su upitni za zdravlje naše kože. Koristim izreku jednog starog mudrog trgovca koji je rekao: "Nitko nije propao, tko je radio za žene", i bio je u pravu. Kozmetička je industrija danas teška bilijune dolara, a mi ju podržavamo i hranimo svojom željom da budemo Kraljice.

Kraljica i njeno pravo izbora i odlučivanja

Kao i svaka Kraljica, i ti imaš pravo, i dužnost, dobro se informirati prije donošenja odluka. Ne raspolažeš li sama nekim ključnim informacijama o "dobru i zlu" u svijetu zvanom Kozmetika (French cosmétique, from Greek kosm tikos, skilled in arranging, from kosm tos, well-ordered, from kosmein, to arrange, from kosmos,order.- sve upućuje na dovesti u red, dobro ustrojiti - kozmetika, naime, po definiciji treba pomoći koži da bude u ravnoteži, a ne da je stavlja u "sužanjstvo pasivnog služenja"), tu su tvoji vjerni podanici (knjige, internet, stručni časopisi). U tvom Tijelu, u tvojoj kupaonici, u tvojoj spavaćoj sobi samo je jedna Kraljica – Ti. Njeguj svoje tijelo, svoj hram, iznutra i izvana samo onime što će ti koristiti, što neće niti jednoj tvojoj stanici učiniti ništa nažao. Ruža je oduvijek bila kraljica cvijeća i neka ti bude na pomoć.

Preporučujem ti Dr.Hauschka Masku od ruže koja savršeno vraća tonus koži, uključujući i područje oko očiju, i ublažava vidljivost bora, te Dr.Hauschka Ampule s eteričnim uljem ruže, te ritmički razrijeđenim otopinama ekstrakta ljiljana i ružinih latica, matične mliječi i srebra

 Više savjeta Jadranke Marković o prirodnoj kozmetici pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.