Ljepota i relax Prirodno lijepa 24. srpnja 2018.

Njega lica uljima umjesto kreme - da ili ne? Plus savjet za brži rast kose!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mary Novosel, aromaterapeutkinja i autorica nekoliko knjiga s područja prirodne kozmetike objašnjava kako pravilno njegovati kožu i kosu s uljima, otkriva i koja ulja su najbolji izbor ovisno o tipu kože.

ZK: Koja su najbolja ulja za kosu i kako se trebaju pravilno nanositi da bi se postigao najbolji učinak?

Osobno jako volim kombinaciju ricinusovog, hladno prešanog kokosovog, djevičanskog maslinovog ulja i ulja makadamije. Recept je vrlo jednostavan. Možeš koristiti sva ulja koja imaš, samo ih smiješaj u pravilnim omjerima, najbolje po jednu veliku žlicu od svakog ulja i na tu količinu – može se prema želji dodati 5 kapi eteričnog ulja ružmarina ili ylangylanga. Ta se mješavina drži u staklenoj bočici i može se koristiti na razne načine, primjerice kao pakung  za brži rast kose.

Pakung za brži rast kose – pomiješaj žlicu uljne mješavine u kašu s pola banane ili zrelog avokada i nanesi na kosu. Isperi nakon 10 minuta. Nanesi dva puta tjedno. Kosa će ubrzo postati sjajna i primijetit ćeš već nakon dva tjedna kako rastu nove vlasi.
Serum protiv ispucanih vrhova – na dlanove nanesi malo uljne mješavine i utrljaj u vrhove dok je kosa suha. Već ispucale vrhove više ništa ne može spasiti, oni se moraju ošišati, no ova će mješavina pomoći da kosa ne puca dalje.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

ZK: Što je potrebno znati, ako se netko odluči njegovati lice uljima, koje su prednosti i nedostaci korištenja ulja za njegu kože u odnosu na kreme?

Ulje se uvijek preporučuje kod suhe, osjetljive i ljuskaste kože. Postupak je vrlo jednostavan – ulje se nakapa na mokru vatu i zatim se laganim kružnim pokretima masira lice. Posebno se pazi da ulje ne uđe u oči. Lice se može čistiti se može baznim, takozvanim nosivim uljima (bademovo, suncokretovo, maslinovo) ili maceratima (nevenovo, kantarionovo i mrkvino ulje), ovisno o tipu kože. Čišćenje uljem preporučuje se, prilikom uklanjanja jakog i uljnog makeup-a te kod zaprljanja finom prašinom i smogom koji duboko prodire u pore kože.

Inače, biljna (nosiva) ulja su tekuće masnoće koje posebno blagotvorno djeluju na kožu. Najbolja biljna ulja su hladno prešana. Ova ulja koriste se za miješanje sa drugim sastojcima, najčešće s eteričnim uljima jer ih razblažuju kako bi se što lakše nanijela na kožu. Biljna ulja koriste se za izradu krema te za ishranu i hidrataciju kože. Najbolje ih je držati na hladnom i tamnom mjestu. Ako se ulja ili macerati nanose direktno na kožu najbolje je nanositi ili jedno ulje ili kombinirati najviše tri ulja prema tipu ili problemu kože.

ZK: Koje ulje za lice je najbolje ovisno o tipu (za njegu mlade kože, protiv bora, za ublažavanje nepravilnosti u vidu pigmentacijskih mrlja, za kožu sklonu crvenilu)?

Bazna ulja koja se najčešće koriste u njezi kože lica su:

  • Normalna koža – bademovo ulje, avokadovo ulje, ulje pšeničnih klica, ulje koštica grejpa, ulje koštica marelice ili breskve, jojobino ulje, sezamovo ulje, ulje od suncokretovih sjemenki.
  • Suha koža – sezamovo ulje, jojobino ulje, avokadovo ulje, ulje pšeničnih klica, ulje koštica breskve ili marelice, ulje  koštica grejpa, ulje makadamije.
  • Masna koža – ulje jojobe, ulje pasiflore, maslinovo ulje, kantarionovo ulje, suncokretovo ulje, ulje noćurka, suncokretovo ulje.
  • Mješovita koža – ekstra djevičansko maslinovo ulje, ulje jojobe, sezamovo ulje, ulje pasiflore, suncokretovo ulje, avokadovo ulje.
  • Osjetljiva/problematična koža – bademovo ulje, ulje koštica marelice, jojobino ulje, kantarionovo ulje, nevenovo ulje, ulje grožđanih koštica, ulje noćurka, ulje koštica grejpa, ulje crnog kima.
  • Zrela/umorna koža - ulje pšeničnih klica, ulje noćurka, ulje crnog kima, ulje koštica grejpa, ulje jojobe, avokadovo ulje, ulje makadamije, ulje pasiflore.
  • Regeneracija kože – ulje koštica grejpa, ulje pšeničnih klica, ulje jojobe, ulje noćurka, ulje crnog kima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

ZK: Što su biljni macerati?

Biljni macerati su biljna ulja u kojima je odstajala ljekovita biljka ili su dobivena prešanjem biljke. Poput baznih ulja, skladište se na hladnom i tamnom mjestu. Kod nas su najpoznatiji macerati:

  • Kantarionovo ulje – dobro za oštećenu i upaljenu kožu, protiv opeklina, a preporučuje se i kod njege masne kože
  • Nevenovo ulje – idealno je za njegu svih tipova kože, a pogotovo za suhu i umornu kožu. Smiruje upalne procese te akne i crvenila kože.
  • Mrkvino ulje – dobro je za zrelu i suhu kožu jer usporava proces starenja, a koristi se i kao ulje za njegu kože prije sunčanja jer je bogato beta karotenom
  • Ružino ulje – omekšava kožu i duboko ju vlaži te reducira njenu pigmentaciju

ZK: Zatvaraju li ulja pore i mogu li se koristiti i kao podloga za šminku, ako da koja?

Ako se prema tipu kože odabere pravilno ulje – neće doći do zatvaranja pora. Kao podloga za šminku preporučuje se svako ulje koje koristimo za svakodnevnu njegu kože makar se pokazalo da je za podlogu puno bolja jača mješavina – poput kreme ili seruma za kožu.

Posjeti stranicu Mary's Sweets.hr, aromaterapeutkinje Mary Novosel na kojoj ćeš naći još savjeta i recepata za prirodnu njegu kose i kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.