Ljepota i relax 30. lipnja 2009.

Neugodni sastojci u dezodoransima

Znojenje2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzme li se u obzir širok izbor dezodoransa i antiperspiransa koji su nam dostupni, pronalaženje pravog ne čini se takav problem. No, preparate koji učinkovito štite od znojenja, a pritom ne iritiraju kožu i sprječavaju neugodne mirise ipak treba birati s pažnjom jer se u protivnom postoji mogućnost iritacije i alergije.

Osjetljiva koža ne trpi antiperspiranse

Dok dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija te tako sprječavaju neugodan miris znoja, antiperspiransi suzuju pore žlijezda znojnica i smanjuju protok znoja. S obzirom da mnogi sadrže aluminijeve soli, antiperspiransi se ne preporučaju osobama s osjetljivom kožom jer mogu prouzročiti osip i crvenilo. Antiperspiranse u spreju koji sadrže cirkonijeve soli treba izbjegavati jer udisanje može biti opasno, upozoravaju američki i europski stručnjaci.

No, i dezodoransi nisu bezopasni; uvijek provjerite sadrže li triklosan. Riječ je o konzervansu koji se u nekim zemljama smatra pesticidom. Veće količine triklosana naime mogu narušiti hormonalnu ravnotežu, a tijelo se otrova teško rješava jer je vrlo stabilan pa sporo napušta organizam. Ako vaš omiljeni preparat ne sadrži navedene kemikalije, sigurniji je za korištenje.

Dezodorans se bira prema tipu kože

Ako ne patite od prekomjernog znojenja, najbolji dezodorans izaberite kao i kremu za lice: prema tipu kože. S obzirom da je koža podpazušja iznimno osjetljiva, izbor dezodoransa/antiperspiransa baziran na tipu kože spriječit će neželjene pojave poput infekcija, osipa i crvenila.

Bezalkoholni dezodoransi najprikladniji su za suhu kožu jer su blagi te je neće iziritirati, a masnoj koži odogovarat će dezodoransi koji sadrže malo alkohola. Alkohol sprječava širenje bakterija koje su sklonije masnijoj koži, ali i zatvara pore. Osjetljiva koža pak traži dezodoranse s višom koncentracijom soli magnezija koja djeluje smirujuce na nježno podpazušje.

Prirodno je najsigurnije

Dermatolozi ne preporučuju svakodnevnu upotrebu antiperspiransa jer aluminijske soli djeluju na prirodeni mehanizam znojenja tako da ometaju lučenje žlijezda znojnica. Druga im je mana što izazivaju alergijske reakcije. Zato se antiperspiransi koriste u situacijama težeg fizičkog napora kada se zna da ćemo biti izloženi pojačanom znojenju (bolest, mjesečnica, sportske aktivnosti).

Dezodoransi i antiperspiransi uvijek se nanose na cistu i suhu kožu. Certificirani ekološki preparati koji ne sadrže sintetske sastojke najbolji su izbor, kažu dermatolozi. Hipoalergeni dezodoransi u obliku kristala, koji su zapravo čista kalijeva mineralna sol, ne ometaju rad žlijezda znojnica te, na prirodan način, neutraliziraju miris znoja. Dezodoransi koji sadrže cink ricinoleat, tvar koja umiruje kožu, takoder su dobar izbor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.