Ljepota i relax 04. travnja 2014.

Nauči osloboditi svoj glas

Zenskau
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neporeciva je važnost glazbe u našim životima, ona nam pomaže da povežemo svoje materijalno i duhovno biće. Način druženja danas rijetko podrazumijeva i zajedničko pjevanje, a potrebu za glazbom zadovoljavamo odlaskom na koncerte i slušanjem cd-a, što nije isto kao kad i sami pjevamo. Zbog svega toga naši glasovi postaju zarobljeni, a mnogi od nas se ne usuđuju zapjevati pred drugima

Amela Jančić Priganica, prof. pjevanja svoju ljubav prema glazbi (a glas se smatra najsavršenijim instrumentom) odlučila je podijeliti s onima koji bi željeli pustiti svoj glas i zapjevati, ali se ne usude jer smatraju da ne mogu ili ne znaju. Osmislila je seminar po uzoru na Werbeck metodu pjevanja na temelju osobnog višegodišnjeg iskustva u poučavanju pjevanja i rada s pojedincima i grupama.

Werbeck metoda pjevanja

Werbeck metoda pjevanja ili preciznije - metoda oslobađanja glasa, dobila je ime po svojoj utemeteljici švedskoj opernoj pjevačica Valborg Werbeck-Svärdström koja je surađivala i s čuvenim antopozofom Rudolfom Steinerom. Kod Werbeck metode pjevanje se ne promatra kao rezultat pojedinih organa ili dijelova tijela, već kao izraz cjelokupna čovjekova bića.Vježbe se sastoje od ispuštanja određenih glasova i pokreta tijela ili preciznije od suglasnika (koji su povezani s različitim dijelovima tijela) i samoglasnika (koji utječu na organe) pridodanih glazbenim elementima (ton, ritam, melodija, ljestvice, intervali) da bi se poboljšali ili čak riješili neki fiziološki problemi. Vježbe terapijski djeluju na laringealne organe i pomažu kod određenih dišnih poremećaja.

Pjevanje kao fizička potreba

Na dvodnevnom seminaru kod Amele Jančić Priganice okupilo se desetak osoba različitih dobi, profesija kao i glazbenog iskustva. Njih nekoliko došlo je na usavršavanje jer pjevaju u zborovima ili kulturno umjetničkim društvima, drugi su došli jer znaju pjevati, ali imaju tremu, a neki 'samo' zato da propjevaju sami za sebe. Jedna od polaznica je Vesna koja je prije nekoliko godina osvijestila da želi znati pjevati bez namjere da ikad javno nastupa: "Kao dijete sam voljela pjevati i onda sam u jednom trenutku s pjevanja prešla na plesanje. Godinama nisam pjevala i onda sam se prije tri godine uključila u jedan vokalni studio gdje sam učila klasično pjevanje. Taj tečaj mi je koristio, ali nisam se uspjela osloboditi, tako da mi je bilo uzaludno što 'znam' pjevati kad se ne usudim.

Amelu znam privatno i ona mi je rekla da dođem na njezin seminar. Dosta sam oklijevala jer sam mislila da će mi štetiti, ako mijenjam profesora. Ipak sam došla i prvi dan seminara bilo mi je nezamislivo da bih se usudila pjevati pred svim tim ljudima, ali već drugi dan dogodilo mi se da sam zapjevala i doživjela sam divno iskustvo oslobođenja. Smatram da je Amelin seminar poseban i poticajan i za one 'najzakočenije' jer se nikoga ne kritizira. Shvatila sam da me naravno osim metode i vježbi kod ovog seminara oslobodio taj motivirajući pristup jer sam kod profesora klasičnog pjevanja ipak bila izložena kritikama. Također je na mene poticajno djelovao i rad u grupi. Nigdje ne pjevam niti namjeravam, ali to je jednostavno moja potreba - kao kad imaš potrebu pisati bez namjere da to i objaviš."

Snažna ozdravljujuća samoterapija

"Pjevanje je prastara metoda samoterapije i snažna ozdravljujuća snaga", rekla je Amela Jančić Priganica i nastavila: "Za seminar oslobađanja glasa nije potrebno predznanje ni iskustvo, niti je bitna starosna dob. Dobrodošli su svi koji su ikada željeli naučiti pjevati, a nisu se usudili i nisu znali kako ili su mislili da nemaju sluha ni glasa, a pri tom su zaboravili da glas i sluh koristimo pri govoru. Seminar je namijenjen i onim ljudima koji u svom radu aktivno koriste svoj glas, kao što su to odgajatelji u vrtićima, učitelji, profesori, govornici, glumci, spikeri te svi oni koji ga žele dugoročno sačuvati. Namijenjen je i onima koji žele raditi na sebi te koristiti dobrobiti pjevanja za vlastiti razvoj. I na kraju, naravno namijenjen je osobama koje se profesionalno ili poluprofesionalno bave pjevanjem."

Uklanja tremu i vraća samopouzdanje

Na seminaru se rade vježbe koje su kombinacija tradicionalnog učenja pjevanja i Werbeck metode pjevanja: "To su vježbe koje opuštaju i pripremaju tijelo za pjevanje te automatski oslobađaju od napetosti i stresa. Zatim vježbe koje produbljuju disanje i vježbe za povećanje raspona glasa. Glas može biti 'ograničen' zbog fizioloških i drugih prepreka. Werbeck metodom pjevanja takve se prepreke nastoje otkloniti da bi se mogao otkriti i osloboditi fenomen glasa koji je u svakom čovjeku. Zaustavljena energija ponovo prostruji i pobuđuje se samoiscjeljujuća snaga i zato ovaj seminar još nazivamo i seminarom za oslobađanja glasa. Pojedinac se kroz seminar oslobađa i treme, odnosno straha od pjevanja pred drugima te postiže ili vraća izgubljeno samopouzdanje. Općenito se kroz seminar podiže energija i dobro raspoloženje o čemu su svjedočili svi dosadašnji polaznici", objasnila je Amela Jančić Priganica.

Klikni i doznaj kako svoje raspoloženje možeš popraviti u samo pet minuta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.