Ljepota i relax 06. svibnja 2010.

Modeliranjem masti do savršene figure

Celulit_Naranca
1/4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da se za povećanje grudi i usana umjesto silikona ili hijaluronske kiseline može koristiti i vlastito masno tkivo? Kako se izvodi lipostrukturiranje, to jest oblikovanje tijela uklanjanjem potkožnog masnog tkiva ili pak transplantacijom tog tkiva na zone koje treba popuniti, objašnjava prof. dr. sc. Mislav Gjurić, otorinolaringolog i plastični kirurg glave i vrata iz Poliklinike Sinteza

Masno tkivo u žiži je znanstvenog proučavanja već duže vrijeme. S jedne strane, povećan interes posljedica je činjenice da se sve više ljudi u razvijenim zemljama bori s problemom pretilosti i njezinim štetnim posljedicama po zdravlje, a s druge strane, jedan od prvih vidljivih znakova starenja ljudskog tijela je gubitak volumena tkiva zbog smanjenja potkožnog masnog tkiva.

Kako je želja za boljim izgledom u žena i muškaraca sve izraženija, specifičnost zahtjeva u oblikovanju tijela dovela je do razvoja novih metoda koje omogućavaju liposkulpturiranje tijela – oblikovanje tijela pomoću modeliranja potkožnog masnog tkiva. Dakle, radi se o različitim medicinskim postupcima koji ili trajno uklanjaju potkožno masno tkivo, kao npr. liposukcija, lipoliza i njene modifikacije, ili popunjavaju manjak masnog tkiva u određenoj regiji putem transplantacije/transfera vlastitog masnog tkiva iz jedne regije u drugu.

Za razliku od poplave mnogobrojnih tretmana i hitova kratkog trajanja koji se nude u obliku kožnih krema za mršavljenje ili površinskih tretmana u kozmetičkim salonima i salonima za masažu, jedino medicinsko liposkulpturiranje efikasno i znanstveno dokazano odstranjuje masno tkivo i zateže opuštenu kožu, te tako pozitivno djeluje na celulit.

Laserska lipoliza - suvremena varijanta liposukcije

Idealni kandidati za lasersku lipolizu su zdrave osobe, normalne tjelesne težine s lokalnim nakupinama masnog tkiva koje se nisu smanjile nakon dijete ili vježbanja. Tretiramo područja nazolabijalne brazde, podbradak, vrat, trbuh, struk, leđa, ginekomastiju (muške grudi), nadlaktice, bokove (jahaće hlače), stražnjicu, unutrašnju stranu natkoljenica, koljena, listove.

Većinom je dovoljan jedan tretman po regiji, koji traje 1-3 sata. Laserska lipoliza suvremena je varijanta klasične liposukcije koja se od nje značajno razlikuje po tome što se radi u lokalnoj, tzv. tumescentnoj anesteziji, i što koristi lasersku zraku za rastapanje masnog tkiva umjesto mehaničke energije.

Velika prednost lokalne anestezije, osim što pacijent odmah nakon zahvata odlazi kući, je u tome što je preciznost modeliranja neuporedivo bolja na pacijentu koji može za vrijeme zahvata ustati, okrenuti se itd. Budući da je količina lokalnog anestetika koja se smije pacijentu injicirati ograničena, navedene regije se tretiraju zasebno, a u jednom tretmanu dozvoljeno je odstraniti najviše do 3 litre masnog tkiva. 

Lasersku zraku uvodimo pod kožu ubodom promjera 3 milimetra. Ona uzrokuje pucanje masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju i istovremeno zaustavlja krvarenje iz manjih krvnih žilica i uzrokuje reorganizaciju kolagena. Takvo djelovanje smanjuje otečenost i hematome u ranom postoperacijskom tijeku i omogućava bržu i bolju adaptaciju i zatezanje kože. Rastopljeno masno tkivo odstranjuje se iz organizma pomoću vibracijske aspiracijske pumpe.
Nakon tretmana bol je minimalna, te se preporuča 1-3 dana poštede.

Rezultat je vidljiv odmah nakon zahvata s postupnim poboljšavanjem u slijedeća dva mjeseca. Medicinski steznik nosi se oko 3 tjedna, a limfnu drenažu preporučamo 3 puta tjedno kroz 2-3 tjedna. Bavljenje sportom moguće je započeti nakon 3 tjedna. Postupak je siguran, mogućnost komplikacija je minimalna i postoperacijski tijek je značajno lakši i kraći u odnosu na klasičnu liposukciju.

Rezultati su trajni, ali ukoliko se osoba ponovno udeblja mast će se rasporediti u netretiranim zonama gdje lipoliza nije rađena. Laserskom lipolizom moguće je korigirati nepravilnosti i neravnine nakon klasične liposukcije. Identična laserska tehnika također se koristi u trajnom rješavanju problema prekomjernog znojenja u pazuhu, koji neke ljude dovodi u veoma neugodne situacije (Laser Sweat Ablation).


Vlastita mast kao implantat

Za popunjavanje volumena tkiva, umjesto injekcijskih preparata hijaluronske kiseline, koristimo i vlastito masno tkivo pacijenta. Mast uzimamo najčešće iz pubične regije ili natkoljenice i nakon posebne obrade injiciramo u područje koje želimo povećati ili izravnati.

Prednost ovog postupka je očigledna – koristi se isljučivo vlastito tkivo pacijenta umjesto implantata ili stranih preparata.

Lipofilling se najčešće radi na licu (jagodice, podočnjaci, nazolabijalne brazde), grudima (povećanje grudi) i stražnjici, a prva iskustva su stečena prilikom plastično-rekonstruktivnih zahvata nakon povreda, operacijskih defekata i distrofija.

Rezultati su vrlo dobri i trajni, a postotak masnog tkiva koje preživi transfer iznosi oko 70%. Taj postotak u najvećoj mjeri ovisi o tehnici uzimanja i zahtjevnoj pripremi masnog tkiva prilikom transfera pri čemu se koriste faktori rasta i protuupalni faktori dobiveni iz krvi samog pacijenta.

Nedostatak postupka je nešto dulja otečenost ili vidljivo zadebljanje tretirane regije (7-10 dana) i potreba za hiperkorekcijom koja uzima u obzir djelomičnu resorpciju masti tijekom prvih 6 mjeseci nakon zahvata. Lipofilling se vrši u općoj anesteziji zbog zahtjevnosti postupka.

Više info: www.poliklinika-sinteza.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.