Ljepota i relax 27. svibnja 2016.

Metode za uklanjanje kapilara s lica

Kapilareu
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proširene kapilare na licu veliki su estetski problem onima koji ih imaju. Uzroci njihova nastanka su genetika, izloženost suncu ili velikoj hladnoći, trudnoća, prekomjerna konzumacija alkohola i ono što se ne može izbjeći, a to je starenje. Dr. Augustin Bralić i dr. Nevia Delalle Lozica objasnili su koja je najbolja metoda za njihovo uklanjanje i ima li koristi od mazanja posebnim kremama

Terapija svjetlom

Dr. Augustin Bralić iz Centra za primjenu lasera u estetskoj medicini u Zagrebu, objasnio je da je najbolji način za uklanjanje kapilara s lica terapija svijetlom, odnosno laserom: "Terapija laserom daje odlične rezultate, vidljivost im se smanji i do osamdeset posto. Izbor aparata ovisi o nekoliko faktora, primarno o veličina kapilara, boji, količini i dubini. Laser je najbolji način za tretiranje lica, dakle tretmani svjetlom su najprikladniji za male sitne kapilare. Kada se radi uklanjanje kapilara s većih površina, primjerice nogu, onda se to radi drugim metodama. Kod tretmana laserom potrebno je napraviti od jednog do najviše tri tretmana. U nekim slučajevima kapilare se vraćaju, pa se može napraviti i dodatni tretman kako bi se povukle."

Samo pod stručnim nadzorom

Trajanje tretmana ovisi o količini i dubini kapilara, ako ih je malo tretman može biti gotov za nekoliko minuta. Kad je više kapilara, onda i tretman duže traje jer se i laser i koža moraju hladiti, a time se smanjuje i bolnost. "Nakon tretmana koža je lagano natečena i crvena. Ako je tretman dobro napravljen to bi trebalo biti sve od nuspojava. Kad je tretman loše napravljen mogu se javiti krastice, ožiljci i promjena pigmentacije. Zato kapilare treba uklanjati isključivo pod nadzorom liječnika, a ne u kozmetičkim salonima. Samo liječnik može objektivno i kvalitetno procijeniti što treba napraviti. Osim toga laser kojim se zahvat izvodi mora biti kvalitetan", objasnio je Augustin Bralić i dodao da na tržištu postoji čitav niz preparata za uklanjanje kapilara, ali da ne postoji krema koja ih može ukloniti: "Neki od tih preparata mogu smanjiti crvenilo, ali ne postoji krema koja može ukloniti proširene kapilare i svi ti preparati ostaju u domeni korektivne kozmetike."

Pomažu li kreme?

Čitateljica Katarina obratila nam se za pomoć zbog problema s kapilarama i crvenilom lica: "Imam 32 godine i problem s kapilarama i crvenilom na licu. Probala sam sve moguće kreme, skupe i jeftine. Zadnje što sam probala po preporuci dermatologinje iz ljekarne su etaridutil silikonske kapi i krema. Bila sam i na laserskoj terapiji koja mi je ostavila ranice pa sam odustala od toga." Odgovor na Katarinino pitanje dala je dr. med. Nevia Delalle Lozica specijalistica dermatologije i venerologije:

"Lokalni preparati koji su namijenjeni koži sklonoj crvenilu nisu učinkoviti, te se koriste samo kao pomoćna sredstva za održavanje nakon provedene terapije. Najbolji rezultati postižu su kombinacijom neablativnog lasera koji se primjenjuje na površini cijelog lica i lasera kojim se uklanjaju pojedinačne kapilare. Tako se već postojeće teleangiektazije uklone, a na difuzno crvenilo djeluje se u papilarnom dermisu koaguacijom krvnih žila koje se još ne vide, ali su reaktibilne. Rezultati se mogu očekivati nakon četiri neablativna postupka i dva postupka uklanjanja pojedinačnih kapilara u razmacima od tri do šest tjedana. Svakako je potrebna i zaštita od sunca SPF 50+ faktorom tijekom cijele godine."

Više o tretmanu laserom pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.