Ljepota i relax 03. travnja 2015.

Zagrli stablo i iscijeli bolesne organe

Energija-Grljenje-Drveca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šuma nije samo savršeno mjesto za opuštajuće šetnje, nego je i holističko lječilište. Pogled na šumu smanjuje broj srčanih otkucaja, normalizira krvni tlak te ulijeva spokoj i radost. Zvukovi kao što su šaputanje vjetra, šuštanje lišća, ptičji pjev i žuborenje potoka smiruju um i reguliraju krvni tlak

Stari Kelti, Germani i Slaveni obožavali su drveće. U očima naših predaka, drvo je bilo simbol života: veliko, dugovječno i plodno, zadovoljavalo je potrebe za hranom, građom i alatom.

Nagonska privrženost drveću

Indijanski iscjelitelj Gheezis Mokwa, poznatiji kao Sunčani medvjed, napisao je da "drveće provodi energiju između neba i zemlje. Kad dotičeš ili zagrliš drvo, osjetiš njegovu energiju, koja djeluje kao transfuzija krvi." Svaka vrsta drveta ima osobitu energiju: neke ulijevaju snagu, druge ublažavaju upalu, treće potiču romantične osjećaje, štite od negativnih energija i tako redom. Unatoč njihovoj energetskoj raznolikosti, stručnjaci za dendroterapiju (granu narodne medicine koja proučava ljekovita svojstva stabala i upućuje u načine korištenja njihovih energija) dijele stabla na dvije velike skupine – stabla darovatelji te stabla kradljivci energije.

Darovatelji energije

Kad organizam ostane bez energije, napadaju ga prehlade, gripa, probavne tegobe i drugo. U takvom slučaju, darovatelji mogu pomoći da se energetski oporavimo. Ova stabla hrane pozitivnom energijom, a među njima je najmoćniji hrast. Boravak u hrastiku normalizira krvni tlak kod hipertenzije, pospješuje krvotok i mentalne funkcije, ublažava stres i ubrzava oporavak od raznih bolesti.

  • Bor - Štiti od zle sreće i daje pozitivnu energiju onima koji su iscrpljeni od depresije i anksioznosti. Također potiče kreativnost i ublažava razdražljivost i gnjev.
  • Bagrem - Drvo plodnosti i vitalnosti. Kod Istočnih Slavena je bio običaj da parovi koji žele imati djecu traže pomoć od bagrema. Dotaknu li bagrem s ljubavlju i upute li mu molbu, vjeruju da će uslijediti trudnoća. Predmeti od bagrema čiste dom od zla i uroka. 
  • Jabuka - Za Kelte je bila simbol plodnosti i sredstvo za postizanje besmrtnosti. Druidi su pravili čarobne štapiće od jabuke ili tise. U Njemačkoj je bio običaj posaditi drvo jabuke za svakog rođenog dječaka, dok je djevojčici bila posvećena kruška. 
  • Lipa - U literaturi se spominje kao sveto slavensko drvo, posvećeno boginji bračne sloge Vidi. Uobičajeno je bilo vjerovanje da lipa čuva od zla i uroka. 

Kradljivci energije   

Stabla iz druge skupine oduzimaju energiju te ih dendroterapeuti zovu kradljivcima. Nemoj iz toga zaključiti da su ta stabla loša i nepoželjna jer ona zapravo upijaju i uklanjaju negativnu energiju. Primjerice, glavobolje, upale i emocionalne smetnje znače da si puna negativne energije i da je se trebaš osloboditi. Tada ti stabla kradljivci energije mogu pomoći.

  • Ariš - Liječi bolesti središnjeg živčanog sustava, kao što su depresija i anksioznost. Osim bolnih emocionalnih stanja, ariš je preporučljiv protiv bronhitisa i astme.
  • Vrba - Pruža utjehu, razbistruje misli i omogućuje realnije sagledavanje situacije. Vrba ne donosi žalost, nego se žalosni okupljaju kraj nje da bi se ohrabrili. Smatralo se da sječa vrbe donosi nesreću pa ni siromasi nisu htjeli sjeći njezine grane za ogrjev.
  • Bukva - Jača otpornost na stres, izoštrava koncentraciju i popravlja krvotok. Stari su narodi smatrali da bukva najbolje čuva znanje pa su rabili bukvine ploče za pisanje. Vjerovali su da je bukva dobar savjetnik i da pruža uvid u uzroke sadašnjih okolnosti.
  • Kesten - Druženje s ovim drvetom donosi sretne okolnosti i podudarnosti. Kesten olakšava reumatske tegobe, jača i štiti srce i krvne žile, uklanja nesanicu i oslobađa od depresije, anksioznosti i uroka. Kestenovi plodovi pomlađuju, ublažuju grčeve i ubrzavaju zgrušavanje krvi nakon ozljede.

Nauči odabrati prikladno drvo

Dendroterapeuti savjetuju da potražiš drvo s glatkim deblom jer iskrivljeno i nepravilno ukazuje na prisustvo loše energije. Za terapiju je povoljnije drvo koje je malo udaljeno od ostalog drveća. Ne mora biti na osami, već je dovoljno da nije jako blizu drugim stablima. Takvo drvo upija i pohranjuje više energije od onog u gustoj skupini pa je njegova energija ljekovitija. Ako osjetiš da prema tebi teče toplina i ispunjava ti ruke ili, još bolje, cijelo tijelo, tada si pronašla prijateljsko stablo i izvor pozitivne energije i zdravlja. Približi se stablu prijateljski i s povjerenjem. Pozdravi ga (u mislima ili naglas) i zamoli da ti pomogne. 

Liječiš li unutrašnje organe ili se naprosto želiš napojiti energijom, zagrli drvo. Imaš li površinsku ozljedu ili artritis, nakratko prisloni bolno mjesto o drvo. Osjećaš li se tužno, napeto ili uzrujano, priljubi leđa i ruke uz drvo, kao da se skrivaš. Zatvori oči i opusti se. Započni s vježbama disanja koja će ti pravilno rasporediti energiju po organizmu. Disanje se sastoji od četiri faze: udisanje, zadržavanje zraka u plućima, izdisanje i stanka do idućeg uzdaha, kad su pluća prazna. Postupci s dvjema skupinama stabala razlikuju se u trajanju. Seansa s darovateljem smije trajati od 10 do 15 minuta sa stablom darovateljem, a s kradljivcem ne više od 5 minuta.

Manjak kontakta s prirodom utječe na pretilost djece te depresiju. Klikni i doznaj više!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.