Ljepota i relax 08. svibnja 2016.

Karakteristike koje ženu čine lijepom

Lijepa_Žena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muškarci i žene s određenim fizičkim i psihološkim karakteristikama plijene više pažnje, brže postižu društveni uspjeh i lakše pronalaze partnere. Prema definiciji, ljepota je karakteristika osobe ili objekta koja promatraču pruža doživljaj užitka i zadovoljstva, ali to se mijenja ovisno o vremenu i kulturi. Ovo su neke od poželjnih karakteristika za suvremenu ženu iz zapadnog kulturnog kruga

Ljepota žene - fizičke karakteristike

 • Oči - su prozor u dušu. Velike zaobljene oči daju ženinom izgledu ranjiviji i submisivniji izgled. Oštrije oblikovane ili mačkaste oči, mogu odavati dojam snage i upornosti. Plava i zelena boja očiju tradicionalno je više popularna, budući da su rjeđe u odnosu na smeđe i crne oči.
 • Usne - pune usne mogu biti privlačnije, budući da odaju dojam senzualnosti i indiciraju strast. Osmijeh daje privlačnost bilo kojim usnama.
 • Oblik lica - srcoliki izgled lica u našoj se kulturi smatra najatraktivnijim. Kvadratično lice se često povezuje s muškim principom, pa je na ljestvici atraktivnosti nešto niže pozicionirano. Ovalno lice nalazi se negdje između te dvije krajnosti.
 • Izgled grudi - grudi su definitivno važan faktor ženske privlačnosti. Asociraju na plodnost, pa veće grudi često imaju prednost pred manjima. Zanimljivo je kako velike grudi privlače pozornost čak i kod muškaraca koji ne preferiraju velike grudi.
 • Kosa - duga kosa može ispraviti dojam nepravilnosti i asimetrije lica, dok kratka kosa otkriva lice u cijelosti. Možda je to jedan od razloga zašto duga kosa ima malu prednost nad kratkom, osim u slučaju vrlo simetričnih crta lica. Također, duga kosa se smatra ženstvenijom.
 • Tjelesna građa - ako biramo između izrazito visokih i nižih žena, onda niže žene imaju određenu prednost, budući da društvene norme još uvijek diktiraju kako bi muškarci trebali biti nešto viši od žena. Naša kultura daje malu prednost mršavim i srednje građenim ženama od onih koje su izrazito krupne. U nekim drugim kulturama to nije nužno tako. Kada govorimo o omjeru bokova i struka, u zapadnoj civilizaciji najatraktivnijim se smatra omjer bokova i struka 0,7 što znači da obim ženskog struka trebao iznositi 70 posto obima bokova. Evolucijski gledano omjer od 0,6 može ukazivati kako bokovi nisu dovoljno široki za rođenje djeteta, dok omjer iznad 0,8 može ukazivati na probleme s plodnošću uslijed viška kilograma.

Ljepota žene - psihološke karakteristike

 • Inteligencija - privlačnije su žene koje su pametne, imaju svoje mišljenje i znaju jasno prezentirati svoje stavove
 • Smisao za humor - uvijek je dobro došao gost, kao i pozitivan stav i osmijeh
 • Samopouzdanje - privlačnije su žene koje se dobro osjećaju u svojoj koži
 • Fleksibilnost i otvorenost - žene koje su komunikativnije i imaju razvijenu toleranciju su u pravilu privlačnije od onih koje to nisu
 • Strpljenje - jedna od značajki razvijenog ženskog principa je strpljenje (naravno u okviru prihvatljivih granica)
 • Senzualnost - privlačnosti žene uvelike doprinose spontanost i prihvaćanje vlastite seksualnosti
 • Autentičnost - vrlo je privlačno kada je ono što žena misli, govori i čini usklađeno jedno s drugim
 • Briga za zdravlje - žene koje se brinu o sebi i svome tijelu generalno su privlačnije od onih koje to ne čine

Doznaj više o karakteristikama alfa žena i muškaraca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.