Ljepota i relax 27. rujna 2016.

Kriteriji za kojima se treba voditi prilikom odabira dezodoransa

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija te tako sprječavaju neugodan miris znoja, antiperspiransi zatvaraju pore žlijezda znojnica i smanjuju protok znoja. Budući da mnogi sadrže aluminijeve soli, antiperspiransi se ne preporučuju osobama s osjetljivom kožom jer mogu prouzročiti osip i crvenilo.

Antiperspiranse u spreju koji sadrže cirkonijeve soli treba izbjegavati jer udisanje može biti opasno, upozoravaju američki i europski stručnjaci. No, ni dezodoransi nisu bezopasni; uvijek provjeri sadrže li triklosan. Riječ je o konzervansu koji se u nekim zemljama smatra pesticidom.
Veće količine triklosana naime mogu narušiti hormonalnu ravnotežu, a tijelo se otrova teško rješava jer je vrlo stabilan pa sporo napušta organizam. Ako tvoj omiljeni preparat ne sadrži navedene kemikalije, sigurniji je za korištenje.

Dezodorans se bira prema tipu kože

Ako ne patiš od prekomjernog znojenja, najbolje dezodorans biraj kao i kremu za lice - prema tipu kože. S obzirom da je koža podpazušja iznimno osjetljiva, izbor dezodoransa/antiperspiransa baziran na tipu kože spriječit će neželjene pojave poput infekcija, osipa i crvenila.
 
Bezalkoholni dezodoransi najprikladniji su za suhu kožu jer su blagi te je neće iziritirati, a masnoj koži odogovarat će dezodoransi koji sadrže malo alkohola. Alkohol sprječava širenje bakterija koje su sklonije masnijoj koži, ali i zatvara pore. Osjetljiva koža pak traži dezodoranse s višom koncentracijom soli magnezija koja djeluje smirujuće na nježno podpazušje.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.