Ljepota i relax 20. svibnja 2016.

Kratka povijest depilacije

Epilator_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Između 4.000 i 3.000 godina prije nove ere Turci su koristili mješavinu arsena, škroba i negašenog vapna pod nazivom "rusma", što je, po mišljenju stručnjaka, bilo prvo kemijsko sredstvo za depilaciju. Rimski pjesnik Ovidije je (43. g. p.n.e. 17 g.n.e.) ženama je poručio da se njeguju i da se njeguju: "Čuvajte se smrdljivih pazuha i uklanjajte dlake s nogu"

  • Od 800. do 1.200. godine prije nove ere  - u ovom Heian razdoblju u Japanu, žene su počele čupati obrve. Danas neke feministice smatraju da je osnovna svrha tog čina bila da učini žene manje izražajnim.
  • U 17. stoljeću - lovci na vještice brijali su cijelo tijelo optužene, što je imalo simbolično značenje uklanjanja vražje zaštite.
  • U 18. stoljeću - Američki doseljenici zabilježili su da domorodačko stanovništvo sagorijeva tjelesne dlake pomoću kaustične sode.
  • Godine 1869. - oftalmolog iz Missourija počeo je koristiti iglu na baterije za uklanjanje uraslih trepavica. Njegove kolege su kasnije iskoristili ovu metodu za elektroepilaciju facijalnih dlaka.
  • U 19. stoljeću - kurtizana Lola Montez savjetovala je žene da uklanjaju dlake s lica mješavinom gipsa na djelu kože koju bi postavile na svoju kožu, uz napomenu: "Energično je povucite kako biste iščupale dlake iz korijena."
  • Godine 1915. -  pojavio se novi model epillady brijača, uz slogan: "Modernoj ženi koža ispod pazuha mora biti nježna kao koža lica."
  • Čak je 98 posto Amerikanki mlađih od 44 godine koje su brijale noge 1964. godine. Prije Prvog svjetskog rata gotovo nijedna Amerikanka nije brijala noge.
  • Godine 1986.  ručni uređaj epillady, koji je radio na principu rotacijskih spiralnih žica koje su hvatale i povlačile dlaku iz korijena, postao je prvi depilator za kućnu uporabu.

Pročitaj koje su najčešće greške prilikom depilacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.