Ljepota i relax 13. travnja 2016.

Napravi pauzu u korištenju šminke!

Šminka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija koju su proveli istraživači na Sveučilištu Berkeley i Clinica de Salud del Valle Salinas je pokazala kako uzimanje čak i kratkog predaha u korištenju raznedekorativne kozmetike, šampona i drugih proizvoda za osobnu njegu može dovesti do značajnog pada razine kemikalija prisutnih u tijelu, a koje narušavaju djelovanje hormona.

Žene su puno više izložene štetnom utjecaju kemikalija iz kozmetike

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Health Perspectives, a istraživači su 100 tinejdžera dali razne proizvode za osobnu njegu na kojima je naznačeno da ne sadrže uobičajene kemikalije, uključujući ftalate, paraben, triclosan i oxybenzon. Ove kemikalije su često sastavni dio konvencionalnih proizvoda za osobnu njegu, kao što su dekorativna kozmetika, sapuni, kreme za sunčanje, šamponi, regeneratori i drugi proizvodi za njegu kose.

"Budući da su žene primarne potrošači mnogih proizvoda za osobnu njegu, same su puno više izložene štetnom utjecaju tih kemikalija", rekao je glavni autor studije Kim Harley, izvanredni direktor UC Berkeley centra za istraživanje okoliša i dječjeg zdravlja. "Tinejdžerke su posebno izložene riziku budući da žive u vremenu brzog reproduktivnog razvoja, a istraživanje ujedno sugerira kako mlade žene svakodnevno puno više koriste proizvode za osobnu njegu od prosječne odrasle žene.", dodao je autor studije.

Rezultati studije o korištenju proizvoda za osobnu njegu

Nakon samo tri dana nakon što su djevojke koristile kozmetičke proizvode bez kemikalija, uzorci urina su pokazali značajan pad razine kemikalija u tijelu. Vrijednosti parabena, koji se obično koriste kao konzervans u kozmetici, pale su za 44 i 45 posto. Ftalati, često se koristi u parfemima, spustio se za 27 posto, a razina triklosana i benzofenona-3 pala je za 36 posto. Stoga svakako provjeravaju deklaracije na kozmetičkim proizvodima i izbjegavaj svakodnevno korištenje onih koje sadrže neki od opasnih sastojka.

Saznaj koji sve opasni sastojci se nalaze u kozmetici i kako prepoznati prirodnu kozmetiku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.