Ljepota i relax 26. rujna 2013.

Kemijskim pilingom protiv tamnih mrlja

Piling2
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Imaš problema s hiperpigmentacijskim mrljama ili ožiljcima od akni? Dermatologinja dr. med. Snježana Kramarić i kozmetologinja mr. ph. Seka Zebić pojasnile su zašto je kemijski piling odlična metoda za obnovu epidermisa i remodeliranje kože

Regenerira kožu

Snježana Kramarić, dr. med., specijalistica dermatologije i venerologije iz Poliklinike Bagatin navodi da je kemijski piling medicinski postupak pri kojemu se na kožu nanosi odabrana kemikalija (glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline), kako bi se poboljšalo stanje kože.

''Kemijski piling izvrsna je metoda za liječenje akni, ožiljaka od akne, hiperpigmentacijskih mrlja, ublažavanja plićih bora, ali može se koristiti i za osvježenje kože lica. Kemijskim pilingom ne radi se samo eksfolijacija kože i time obnova epidermisa, nego se postiže i ultrastrukturna regeneracija kože s povoljnim učincima na dermis'', objasnila je dr. med. Kramarić.

Rezultati vidljivi nakon 3 tretmana

Prije samog tretmana potrebno je konzultirati se s liječnikom kako bi postavio pravu dijagnozu i odredio u kojem je koža stanju, je li piling indiciran i donosi se odluka o dubini i vrsti kemijskog pilinga. ''Vrsta pilinga povezana je s patologijom problema, odnosno sa stanjem kože te se tek nakon liječničkog pregleda odlučuje koja kiselina će se upotrijebiti, odnosno koja je dubina pilinga potrebna'', rekla je dr. med. Kramarić.

Nakon tretmana kemijskim pilingom dolazi do obnavljanja epidermisa i remodeliranja kože. Učinak kemijskog pilinga ovisi o tome kolika dubina pilinga je postignuta. Doktorica Kramarić kaže kako već jedan tretman dubljeg pilinga daje izvrsne rezultate, dok je površinski piling potrebno ponavljati nekoliko puta. ''Površinski piling potrebno je ponoviti od 3 do 5 puta kroz nekoliko tjedana. Nakon trećeg tretmana rezultati su već vidljivi, ali naravno oni ovise o stanju kože prije tretmana'', objasnila je.

Za što se koristi kemijski piling?

Ovisno o odabranoj vrsti i postignutoj dubini pilinga, odmah nakon tretmana se u pravilu javlja crvenilo i lagana oteklina, što se brzo smiruje, a za nekoliko dana moguće je i vidljivo ljuštenje kože, koje će za nekoliko dana prestati. Za to vrijeme propisat će se posebna njega kože i obvezna zaštita od sunca.''Oporavak nakon ovog tretmana je kratak. Nekoliko sati nakon tretmana razvije se blago crvenilo koje se već isti dan može prekriti mineralnim puderom, ako primjerice osoba koja je bila na tretmanu mora na sastanak. Ako je piling bio blaži, površinski, vidljivo ljuštenje kože može izostati, ali smisao ovog postupka je eksfolijacija kože tako da to ljuštenje koje se javlja nije nikakva nuspojava nego samo znak obnavljanja kože. Zaštita kože od sunca tijekom cijelog razdoblja liječenja tim postupkom je obavezna'', rekla je dr. Kramarić.

Osjetljiva koža reagirat će crvenilom

Kozmetologinja mr. ph. Seka Zebić navodi kako je kemijski piling odlična metoda poboljšanja stanja kože, ali samo ako se postupak pravilno primjenjuje. ''Ako se kemijski piling radi u pravilnom vremenskom razmaku i na koži koja to dozvoljava, ne može doći do kontraindikacija. Naravno, ako se primjenjuje previše puta na osjetljivoj koži, onda će ona reagirati crvenilom te će biti osjetljiva na sunčeve zrake i reagirat će na toplo-hladno. Vrijeme djelovanja pilinga određuje se prema tipu i starosti kože''.

Saznaj kako pilingom ukloniti prištiće na leđima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.