Ljepota i relax 13. studenoga 2014.

Kemijski piling umjesto face liftinga

P
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I danas kad se za 'brisanje' bora, ožiljaka od akni i hiperpigmentacijskih mrlja koriste brojne metode, kemijski piling je i dalje jedna od najučinkovitijih načina. Kemijski pilinzi se dijele na površinske, srednje i duboke. Ako se radi površinski piling rezultat je svježiji izgled lica, dok je rezultat dubokog pilinga  brisanje bora, mrlja i zatezanje kože

Budući da se nakon kemijskog pilinga stvara nova mlada koža, oni se rade kad je manji broj sunčanih dana, dakle u kasnu jesen, zimu i rano proljeće. Nakon zahvata potrebno je nekoliko mjeseci izbjegavati sunce, a treba se štiti i kasnije, nanositi kreme s najvišim zaštitnim faktorom i pokrivala za glavu.

Četiri vrste kemijskih pilinga

Zdenka Zorić dr. med., specijalistica dermatologije i venerologije iz Poliklinike Aviva objasnila je što su kemijski pilinzi: "Kemijski pilinzi označavaju aplikaciju kemijskog proizvoda na kožu u kontroliranim uvjetima koja uzrokuje oštećenje tkiva nakon čega se koža regenerira prirodnim procesima cijeljenja. U pravilu su sastojci kemijskih pilinga organske kiseline, no mogu biti i tvari koje na koži djeluju kao kiseline. Kemijski pilinzi se mogu sastojati od jedne kiseline (monokiselinski) ili od kombinacije kiselina.

Razlikujemo vrlo površinske, površinske, srednje duboke i duboke kemijske pilinge. Vrlo površinski pilinzi djeluju na najpovršniji dio epidermisa (sloj stanica koji se nevidljivo ljušti). Srednje dubok kemijski piling djeluje na epidermisa i dermis (srednji sloj kože), dok duboki kemijski piling djeluje i u dermisu. Dubina djelovanja ovisi o korištenom kemijskom proizvodu, njegovoj koncentraciji, pH otopine, broju apliciranih slojeva i vremenu djelovanja na koži. Najčešće se upotrebljavaju alfa-hidroksilne kiseline, beta-hidroksilne kiseline, trikloroctena kiselina te fenol za duboki kemijski piling."

Duboki kemijski piling se ne ponavlja

Problemi na koži koji se mogu ukloniti kemijskim pilingom su: fotostarenje, akne, plitke bore, površinski ožiljci, keratoze te poremećaji pigmentacije. Učinak kemijskog pilinga ovisi o problemu koji se želi riješiti i o vrsti kemijskog pilinga koji se primjenjuje. Kemijski piling se ovisno o tipu kože, indikaciji i odabranoj vrsti pilinga, najčešće provodi u nekoliko tretmana u razmaku od 7- do 14 dana. Učinci dubokog pilinga mogu trajati godinama, ali se u pravilu izvodi samo jednom tijekom života.

Način izvođenja

"Liječnik određuje specifičnu pripremu kože za kemijski piling, mogu se primjenjivati kreme s tretinoinom ili glikolnom kiselinom prije kemijskog pilinga. Površinski pilinzi ne zahtijevaju lokalnu anesteziju, traju od 15 do 30 minuta, ovisno o veličini tretirane regije. Nakon čišćenja kože, aplicira se kemikalija koja uzrokuje osjećaj peckanja i nelagode. Nakon aplikacije kemikalije, s obzirom na vrstu kemijskog piling i reakciju kože tretirane regije nanosi se neutralizator, a potom hidratantna krema", objasnila dr. Zdenka Zorić i opisala kakav je tijek oporavka nakon kemijskog pilinga:

  • Ovisno o vrsti pilinga, koža je crvena i ljušti se nekoliko dana nakon pilinga
  • Ako se aplicira vrlo površinski piling, ljuštenje može izostati
  • U slučaju vrlo površinskog i površinskog pilinga, odmah se može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima
  • Duboki pilinzi zahtijevaju lokalnu anesteziju, sistemsku sedaciju, a ponekad i opću anesteziju, te posebnu njegu kože pod kontrolom liječnika
  • Oporavak nakon dubokog kemijskog pilinga uglavnom traje oko 2 tjedna, ali crvenilo lica može potrajati i nekoliko tjedna

Osobama koje imaju recidivirajuću herpes infekciju, može se preporučiti da 2 dana prije i 5 do 7 dana nakon kemijskog pilinga koriste antivirusne lijekove kao što je aciklovir. Svi pacijenti se moraju pridržavati fotoprotekcije koristeći preparate za zaštitu od sunca vrlo visokog zaštitnog faktora, širokog spektra djelovanja (UVA i UVB) svakodnevno prije i poslije kemijskog pilinga. Štiti se treba tjednima ili u slučaju dubokog pilinga mjesecima (uz nošenje kapa i šešira prilikom svakodnevnih aktivnosti nakon dubokog kemijskog pilinga).

Tamnopute osobe oprez!

"Kemijski piling se s posebnim oprezom treba primjenjivati kod osoba tamne puti radi mogućeg nastanka diskoloracije. Apsolutne kontraindikacije su aktivna infekcija (bakterijama, virusima, gljivama), otvorene rane, trudnoća i dojenje, nerealna očekivanja, određene autoimune bolesti. Kemijski piling se ne preporučuje osobama koje su unutar 6 mjeseci imale kirurški zahvat na području koje bi trebalo tretirati kemijskim pilingom ili je provođena radioterapija. Srednje duboki i duboki kemijski piling se ne preporučuje osobama koje su sklone nastanku keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka, imaju atrofičnu kožu ili koje su upotrebljavale izotretionin u zadnjih 6 mjeseci. Duboki kemijski piling se općenito preporučuje potpuno zdravim osobama", objasnila je dr. Zdenka Zorić.

Pročitaj kakvi se rezultati mogu postići upotrebom dermarollera.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.