Ljepota i relax 02. svibnja 2013.

Kamilicom i lavandom ublaži alergije

Kami-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aromaterapija kao komplementarna holistička metoda liječenja brine o tebi na svim razinama - fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj. Ako već imaš alergiju preporučujem ti njemačku kamilicu zbog jakog protuupalnog djelovanja, a ako imaš hunjavicu nakapaj ulje direktno na maramicu ili si napravi oblog od blagog hidrolata lavande

Holistička metoda liječenja

Eterična ulja blagotvorno djeluju na simptome alergija. Pravilnom primjenom eteričnih ulja možete ublažiti i ukloniti tegobe izazvane alergenima poput kašlja, hunjavice ili curenja nosa. Holistička metoda za liječenje koristi eterična ulja, lakohlapive tekuće supstance, ekstrahirane iz raznih dijelova bilja, poput lista, stabljike, cvijeta ili korijena. S obzirom na simptome, u aromaterapiji se za tretiranje alergija koriste ulja koja imaju protuupalno, adstringentno, antimikrobno, imunostimulirajuće te tonizirajuće i okrepljujuće djelovanje. Tu se ubrajaju njemačka i rimska kamilica, lavanda, mirta, paprena metvica, bor, jela, ružmarin, timijan i čajevac.

Njemačka kamilica je osobito blagotvorna kada je alergija već prisutna jer ima snažan protuupalni učinak. Čajevac i limun jačaju imunološki sustav pa su također od velike pomoći kod alergija. Eterična ulja u slučaju alergije najbolje je koristiti u masaži, inhalacijama ili lokalnim utrljavanjem, a sve te metode mogu se primjenjivati i prije pojave alergije.

Lavandom protiv hunjavice

Alergije su autoimuni poremećaji pa je potrebno pružiti podršku vlastitom imunološkom sustavu u obliku preventive, jednako kao i u samom jeku alergije. Što se tijelo ranije počne pripremati, to je veća vjerojatnost da će učinak biti bolji. Kod akutnih stanja preporučuje se direktno inhaliranje ulja, ili nanošenje mješavine eteričnih ulja u baznom ulju u području prsa i gornjeg dijela leđa.

Protiv hunjavice možeš se boriti i stavljanjem obloga od blagih hidrolata lavande i kamilice na oči. U akutnim situacijama ulje treba koristiti barem dva puta dnevno, a pomoći može i inhalacija par kapi ulja nakapanog direktno na maramicu. Kod akutnih alergija preporučuje se i direktno inhaliranje ulja, dok se protiv hunjavice možete boriti oblozima od hidrolata lavande i kamilice koji se stavljaju na oči. Ako imaš problema sa sezonskim alergijama dobro je svakodnevno koristiti eterična ulja u aroma lampama ili difuzorima.

Kamilica za najmlađe

Djeci koja pate od alergija, preporučuju se nježnija ulja, poput kamilice i lavande. Ako se koriste druga eterična ulja treba voditi računa o količini. Odrasla osoba mješavinu ulja za lokalno utrljavanje priprema tako da u 100 mililitara baznog ulja (badem, maslina, jojoba, marelica) doda 60 kapi eteričnih ulja. Za djecu treba napraviti mješavinu tako da se 20 kapi eteričnih ulja doda u 100 mililitara baznog ulja. Naravno, jednako važno je posvetiti pažnju i onome što se unosi organizam, jer pravilnim odabirom namirnica jača obrambeni mehanizam tijela.

I jedan savjet za kraj, s obzirom na to da smo svi različiti, ulja koja nekome mogu donijeti znatno olakšanje drugoj osobi mogu pogoršati stanje. Preporučujem zato da prvo napraviš test, primjerice inhaliraš određeno ulje, koji će pokazati kako tvoj organizam reagira na pojedini pripravak te da potražiš savjet kvalificiranog aromaterapeuta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.