Ljepota i relax 03. prosinca 2012.

Kada suha koža upućuje na bolest?

Eucerin
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Novinarskom domu održana je Tribina Zdrave Krave i Eucerina o povezanosti dijabetesa i suhe kože. Na tribini su sudjelovali eminentni hrvatski stručnjaci, a na portalu Zdrave Krave bio je i prvi video prijenos uživo

Stručni suradnici koji su sudjelovali na tribini u Novinarskom domu su: prof. dr. Branka Marinović (dermatolog), prof. dr. Izet Aganović (endokrinolog-dijabetolog), prof. dr. Željko Metelko (dijabetolog), dr. sc. Dino Pavičić (internist), dr. Ante Škaro (otorinolaringolog), mag. Sandra Krstev Barać (nutricionist) dr. Ana-Marija Liberati Čizmek (savjetnik, ZDD – Zagrebačko dijabetičko društvo). Počasni gosti su Trpimir Vicković i dr. Kristina Blaslov (HSDU, Hrvatski savez dijabetičkih udruga). Tribinu je vodila mr. soc. Renata Pondeljak-Matijević.
Na što može upućivati suha koža?

Urea za elastičnu kožu

'Suha koža je koža koja nije dovoljno opskrbljena vlagom i lipidima koji dolaze iz žlijezda lojnica. Suha se koža najčešće javlja na potkoljenicama i vidimo je kao sitno ljuštenje, čiji tragovi ostaju na hlačama ili čarapama. Suha koža može biti znak dijabetesa, ali ona se javlja u različitim bolestima te je svojstvena i za stariju životnu dob,' objasnila je prof.dr. Branka Marinović, dermatolog. Dr. Ante Škaro (otorinolaringolog) istaknuo je da je jedan od češćih simptoma hipotireoze (bolest štitne žlijezde) suha koža.

Koža je vrlo veliki organ i ima gotova dva četvorna metra i štiti od vanjskih utjecaja, infekcija, i zato ju je važno njegovati. 'Kod suhe kože uvijek je najvažnije koristiti sredstva koja sadrže ureu, jer ona na sebe navlači vlagu. Iznimno je učinkovito nakon što se koža namaže kremom ili kremom pomiješanom s uljem, zamotati tijelo (dio tijela) folijom. Tako se djelovanje preparata pojačava ne za 60 posto nego 60 puta. Kod dijabetičara gdje postoje neka oštećenja kože, njezi treba pristupiti vrlo oprezno', objasnila je prof.dr. Branka Marinović, dermatolog.

Prof. dr. Izet Aganović, endokrinolog-dijabetolog, govorio je o važnosti pravovremenog uočavanja promjena na koži uzrokovanih dijabetesom kako ne bi došlo do posljedica, poput amputacije donjih ekstremiteta. Dr. sc. Dino Pavičić, internist savjetovao je da svaki put kad osoba primijeti jedan od simptoma koji bi mogao upućivati na dijabetes ode na kontrolu kod svog obiteljskog liječnika. 'Postoji nacionalni program za rano otkrivanje šećerne bolesti prema kojem bi svaka osoba starija od 50 godina trebala kontrolirati šećer jednom u dvije godine, a ako se radi o pretilim osoba ili osobama koje u obitelji imaju dijabetičare, onda još i ranije', objasnio je prof. dr. Željko Metelko.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Zdrava1987
   Zdrava1987

   Ovo je laz: 'Suha koža je koža koja nije dovoljno opskrbljena vlagom i lipidima koji dolaze iz žlijezda lojnica. Suha se koža najčešće javlja na potkoljenicama i vidimo je kao sitno ljuštenje, čiji tragovi ostaju na hlačama ili čarapama. Suha koža može biti znak dijabetesa, ali ona se javlja u različitim bolestima te je svojstvena i za stariju životnu dob,' objasnila je prof.dr. Branka Marinović, dermatolog. Dr. Ante Škaro (otorinolaringolog) istaknuo je da je jedan od češćih simptoma hipotireoze (bolest štitne žlijezde) suha koža. Ja dnevno popijem do 3.litra SAME VODE ILI NEKAD MINERALNE IZVORSKE VODE( a da ne racunamo ono sto svako od nas dio tecnosti uzma kroz namirnice) pa ipak imam suhe i ispucane usne.

  • Avatar Zdrava1987
   Zdrava1987

   Meni su non stop ispucane i suhe usne. jel to ukazuje na bolest?

  Komentiraj, znaš da želiš!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.