Ljepota i relax Prirodno lijepa 23. travnja 2017.

Jesu li muškarcima privlačnije žene s dugom kosom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji određena prešutna misao kako su muškarcima privlačnije žene s dugom kosom. No, isto kako žene s dugom kosom ne iznose takvo mišljenje, tako ni njihovi muškarci nikada nisu potvrdili takvu ideju.

Stoga je provedeno istraživanje na tu temu, a čiji su rezultati objavljeni u Journal of Psychology. Istraživanje je pokazalo kako dužina kose kod žena zapravo ne utječe na atraktivnost. Ono što je još zanimljivije je činjenica da su sudionici istraživanja čak ocijenili žene s kraćom kosom kao potencijalno plodnije, što je u suprotnosti evolucijsko-psihološkoj ideji o dugoj kosi kao obilježju za reproduktivnu prikladnost.

Istraživanje iz 2004. godine, međutim, pokazuje da muškarci percipiraju žene duge kose kao zdravije. Ali, to isto istraživanje je također pokazalo da, dok žene s dugom kosom ili kosom srednje dužine mogu biti privlačnije, atraktivnost njihova lica je prilično nepromijenjena s obzirom na dužinu njihove kose. U istom istraživanju je utvrđeno je da muškarci smatraju žene duge kose jednako samouvjerenim i neovisnim kao žene s kratkom kosom, iako se žene s dugom kosom smatraju ženstvenijima.

Saznaj više o neobičnim pravilima privlačnosti!

Važno je i oko promatrača

Ujedno čudi što prema rezultatima istaživanja objavljenim u Journal of Psychology, muškarci gledaju na žene s dugom kosom kao dominantnije i inteligentnije, dok se na žene kratke kose gleda kao iskrenije, brižnije i nježnije. Ali ne zaboravi da je oko promatrača puno važnije. U studiji koja je analizirala žensko stajalište, konzervativne žene preferiraju muškarce s kraćom kosom, dok su liberalnijim ženama poželjni muškarci s dužom kosom. Studija je iz 1976. godine, a mnogo se toga promijenilo od tada, što se tiče oba spola i kose. 

Kao i kod drugih istraživanja o ljudskoj ljepoti, ima dovoljno proturječnih mišljenja i rezultata te ne možemo donijeti konačni zaključak što je općenito ljepše, privlačnije ili atraktivnije. Znanost ne može predvidjeti što će nekoga učiniti privlačnim za nas same. Osim kose, lica i izgleda općenito, ponekad energija kojom osoba zrači može biti važnija i povećati njenu privlačnost. Uostalom, duga kosa nije privlačna ako nije njegovana i ako glava služi samo kako bi nosila frizuru. 

Otkrij privlače li muškarce inteligentnije žene!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.