Ljepota i relax 18. listopada 2013.

Jennifer Aniston voli tretman cuppinga

Cupping-Mjpg
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jennifer Aniston i Gwyneth Paltrow samo su neke od poznatih osoba čiji je omiljeni wellness tretman cupping, odnosno terapija vrućim čašama. Smatra se da ovaj tretman postoji više od tri tisuće godina i ima niz pozitivnih učinaka - oslobađa tijelo od toksina, potiče protok limfe, djeluje na celulit, strije, ožiljke, daje dobre rezultate kod tretiranja trauma i sportskih ozlijeda te opušta

Cupping terapija je jednostavna, učinkovita, bezopasna i daje izvrsne rezultate. Često se primjenjuje zajedno s akupunkturom za liječenje alergija, boli u leđima, prehlade, anksioznosti. Prvi pisani dokumenti o korištenju cuppinga potječu iz Kine, ali slične tretmane radili su Egipćani, sjevernoamerički Indijanci i Grci.

U vakuumu

Za tretman se koriste staklene ili  plastične čaše. Čaše se zagrijavaju i stavljaju na kožu, a zbog zagrijavanja se stvara vakuum koji djeluje na kožu i tkivo. Čaše se ostavljaju na tijelu od pet do dvadeset minuta, a ponekad ih terapeut povlači po koži klizećim pokretom. Kada čaše stoje na tijelu, daju osjećaj topline, opuštaju, potiču oslobađanje od toksina, čiste i aktiviraju krvne žile, arterije, kapilare, a koža bolje izgleda.

Važno je znati da iako je cupping učinkovita i sigurna tehnika, ipak postoje i nuspojave. Čaše mogu na koži ostaviti crvene ili ljubičaste krugove koji mogu ostati vidljivi nekoliko dana. Kako bi se eventualni tragovi na koži izbjegli ili ublažili, preporučuje se piti puno vode i kupati se u slanoj kupki. Cupping se može ponoviti nakon što modrice nestanu.

 Krugovi na koži Jennifer Aniston

Portal Mail Online objavio je fotografije Jennifer Aniston na kojima se jasno vide krugovi na njezinim leđima koji su posljedica cuppinga. U članku piše kako je Jennifer Aniston na odlazak na cupping motivirala nedavna trudnoća njezine četrdesetšestogodišnje kolegice Halle Barry. Njoj je, naime, također filmska glumica Gwyneth Paltrow rekla kako cupping može povećati plodnost. Cupping ne može pomoći ženama koje zbog medicinskih razloga ne mogu začeti, ali ova metoda otklanja toksine, poboljšava cirkulaciju, smanjuje stres i napetost, što sve može pomoći lakšem začeću, naravno u slučaju kad nema medicinskih zapreka.

Vraća u ravnotežu životnu energiju

U tradicionalnoj kineskoj medicini smatra se da u tijelu postoje 'meridijani' (putevi u tijelu) kroz koje protječe životna energija 'chi'. Primjenom cuppinga  otvaraju se pore, prokrvljuje tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja narušeni chi (vitalna energija) i izbacuju toksini iz mišića. Vrlo su dobri rezultati kod liječenja cijelog lokomotornog sustava: ukočenih leđa, boli među lopaticama, boli u lumbalnom dijelu leđa te išijasa.

Neke od primjena cupping terapije:

  • limfna drenaža
  • detoksikacija organizma
  • celulit, strije, ožiljci
  • relaksacija
  • traume i sportske ozljede
  • prehlada, kašalj
  • bol u leđima

Komentar mr.sc. Ive Brozičević Dragičević, prof.

"U Poliklinici Terme Selce primjenjujemo 'novi napredniji cupping sistem', gdje ventuze u centru imaju mali magnetni vršak, kojim se stimulira točno akupunkturnu željenu točku. S obzirom na to da naši liječnici u svom radu koriste i akupunkturu, cupping se aplicira točno na željene akupunkturne točke, tako da istovremeno postižemo trostruki učinak: lokalno poboljšanu cirkulaciju, relaksaciju i analgeziju. Posebnim 'sistemom isisavanja zraka' iz čaša ostvaruje se željeni podtlak koji izaziva hiperemiju, odnosno lokalno crvenilo što je znak širenja malih krvnih žila, odnosno poboljšane cirkulacije. Time se potiče izmjena tvari, poboljšava limfna cirkulacija, napeta muskulatura se ubrzo relaksira kod miogene križobolje i vratobolje, a time se smanjuje i bolnost.

U našoj Ustanovi koristimo cupping samostalno ili u kombinaciji s drugim kineziterapijskim procedurama u stanjima npr. kod vratobolje, križobolje miogenog porijekla, smrznutog ramena i slično. Na mjestu aplikacije zaostaje lokalno crvenilo, koje je znak pozitivnog učinka, a ovisi o jačini podtlaka te konstituciji osobe. Crvenilo obrisa ventuze zaostaje i dva do tri dana, te postepeno blijedi. Cupping je jedno od odličnih metoda primjene kod osoba koje zbog ostalih zdravstvenih tegoba nisu u mogućnosti da primjenjuju elektromagnetske procedure, primjerice kod osoba koje nose električni srčani stimulator ili kod pacijenata koji su alergični na lijekove ili kada dosadašnji terapeutski postupci nisu doveli do željenog učinka. Kod osoba koje imaju izraženu mrežu kapilara, na to isto mjesto se ne aplicira cupping."

Utječe li cupping na plodnost?

Iva Brozičević Dragičević objasnila je da nema spoznaju da cupping pozitivno utječe na povećanje plodnosti: "Iako ne znamo utječe li cupping pozitivno na povećanje plodnosti, nije nemoguće da ima pozitivan utjecaj. Ako je cupping aplicirala educirana osoba koja prakticira i akupunkturu, istovremeno se otvara i kanal koji utiče na plodnost, uz efekt opuštenosti i poboljšane lokalne cirkulacije. U našoj Ustanovi koristimo terapiju koja se zove Vacusac za cijelo tijelo (hipobarična terapija ) u cilju poboljšanja cirkulacije, limfne drenaže, poboljšanja izmjene tvari te imamo pozitivna iskustva da su osobe koje su imale tretman Vasucac, ostale trudne nakon tretmana, iako do tada nisu uspjele zatrudnjeti."

Pročitaj koje prirodne potrebe ne bi trebala potiskivati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.