Ljepota i relax Prirodno lijepa 01. lipnja 2017.

Je li zbilja moguće ubrzati rast kose i kako?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da sanjaš o dugoj valovitoj kosi koja će se savršeno uklopiti u tvoj ljetni stil ili žališ zbog toga što si napravila šiške, sigurno si bar jednom razmišljala o tome može li se rast kose ubrzati.

Koji tempo rasta je uobičajen?

Prema magazinu International Journal of Dermatology, očekivani prosječni tempo rasta kose je 1,2 centimetra na mjesec. Naravno, brojka varira od osobe do osobe i ovisi o više faktora, najviše o genetici.

Faze rasta kose

Tri su faze rasta kose. Prva je faza aktivnog rasta i u toj fazi se svaka vlas kose zadržava od 2 do 8 godina. Druga faza je faza prestanka rasta, koja traje od 4 do 6 tjedana. Posljednja faza života vlasi je njeno ispadanje.

Zašto su med, jaja i jabučni ocat tako dobri za kosu?

Dnevno ti može ispasti i preko stotinu vlasi kose i to je potpuno normalno. To je ionako kosa koja je prestala rasti i ni na koji način ti ne pomaže u dobivanju na duljini.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Trenutno ne postoje znanstveni dokazi da je moguće poticati rast kose, ali pravilnom ishranom i održavanjem zdravlja kose možeš produljiti fazu rasta vlasi.

Što s prehranom?

Prehrana je itekako važna za rast kose jer duga i zdrava kosa raste iz zdravog tijela. Prehrana bogata svježim voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama ključna je za rast kose.

Pozdravi se s rafiniranim šećerom i zaslađenim sokovima jer ne radiš uslugu niti svojoj koži niti kosi, prenosi Hello Giggles.

Prirodno rješenje za suhu i lomljivu kosu

Što je s dodacima prehrani?

Da, određeni vitamini i minerali pomažu održavanju zdravlja kose u fazi rasta. Riječ je primarno o vitaminima A, C, D i E te mineralima poput željeza i cinka. Međutim, ako se pridržavaš zdrave i uravnotežene prehrane prirodno ćeš steći potrebnu dozu hranjivih tvari važnih tvojoj kosi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Postoji li brzo rješenje?

Ne, ne postoji. Ako želiš dobro svojoj kosi i zdravlju općenito, hrani se zdravo, spavaj dovoljno i izbjegavaj stres koliko je moguće. Jedino tako možeš postići promjenu na bolje, ali s vremenom. Oboružaj se strpljenjem.

Jesu li muškarcima privlačnije žene s dugom kosom?

Održavanje kose

Za zdravlje kose važno je i pravilno održavanje. Budi nježna prema svojoj kosi i obavezno koristi sredstva za toplinsku zaštitu, posebice ako stiliziraš kosu peglom ili figarom. Kosu hrani maskama na biljnoj bazi bar jednom tjedno i redovito šišaj ispucale vrhove.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.