Ljepota i relax 09. svibnja 2016.

Sunce, naš prijatelj ili neprijatelj?

Sunce_3
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trebamo li se što više izlagati suncu ili to činiti pažljivo i ne prečesto bila je samo jedna od tema na kojoj se razgovaralo na konferenciji pod nazivom „Sunce, prijatelj ii neprijatelj“, u zagrebačkom hotelu Westin. Najbolja formula za pripremu organizma za izlaganje suncu su mediteranska prehrana, karotenoidi i pigmenti, esencijalna ulja, probiotici i antioksidansi

Ovo zanimljivo događanje organizirali su Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH uz podršku časopisa InPharma

Program je s velikom pažnjom pratilo dvjestotinjak farmaceuta, a govorilo se o istinama i zabludama kod zaštite od sunca, hrani i dodacima prehrani koji pridonose pripremi organizma za izlaganje suncu, fotostarenju u eri anti- aginga, javnozdravstvenoj promociji fotoprotektivnog ponašanja u RH i trendovima u epidemiologiji melanoma s posebnim osvrtom na UV zračenje te ulozi ljekarnika u promicanju zaštite od sunca. Na konferenciji su govorile prof.dr.sc Mirna Šitum, Sanja Poduje, dr.med, prim.mr.sc Ines Sjerobabski Masnec, dr.med, prim.dr.sc Nives Pustišek, doc.dr.sc Darija Vranešić Bender, Aisa Zanki Zelić.

Kampanja kojom se želi naglasiti nužnost zaštite kože tijekom cijele godine

Konferenciju je otvorila prof.dr.sc Mirna Šitum, te skrenula pažnju na važnost odgovornog ponašanja na suncu. U Hrvatskoj se unatrag 20 godina provode razni javnozdravstveni programi kako bi se što više osvijestila važnost fotoprotektivnog ponašanja u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnja kampanja nosi ime: ''Sunce nije samo na plaži'' čime se želi naglasiti da je važno tijekom cijele  godine adekvatno se zaštititi od sunčevih zraka. Profesorica je ujedno najavila Ljetnu školu dermatoskopije koja će se održati sljedeće godine na Visu, uz sudjelovanje eminentnih svjetskih stručnjaka dermatologa.

Na konferenciji je istaknuto kako su najbolja formula za pripremu organizma za izlaganje suncu su mediteranska prehrana, karotenoidi i pigmenti, esencijalna ulja, probiotici i antioksidansi. Naravno, uz primjenu svih spomenutih tvari, vrlo je bitno pridržavati se svih drugih mjera za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja.

Pročitaj 9 savjeta za zdrav boravak na suncu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.