Ljepota i relax 20. svibnja 2016.

Istine i mitovi o prhuti

Prhut_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Različiti vanjski (životni stil, utjecaj okoliša, prehrana) i unutarnji faktori (imunološki, neurološki poremećaji, hormonalne promjene) utječu na nastanak prhuti. Ipak, nove su znanstvene spoznaje pokazale da su gljivice Malassezia restricta i Malassezia globosa glavni uzročnik ovog problema, ali osim gljivica priočitaj koji su najčešći mitovi i istine o uzrocima i liječenju prhuti

Nastaje li prhut radi stresa?

Prhut uzrokuju gljivice Malassezia restricta i Malassezia globosa Malasezija i njihov rast povezan je s povećanim stvaranjem sebuma vlasišta, ali i ubrzanom regeneracijom stanica vlasišta zbog čega dolazi do specifičnog nastanka peruti. Ako je imunološki sustav oslabljen stresom može utjecati na jačinu problema, ali ne postoje znanstveni dokazi koji podupiru ovu teoriju.

Nastaje li prhut zbog suhog vlasišta?

Prhut se javlja i na suhom i masnom vlasištu, ali gljivicam koje su odgovorne za nastanak prhuti više odgovara masno vlasište, budući da se hrane lipidima iz sebuma vlasišta. Kad je oštećena prirodna barijera kože vlasišta postaje podložnija iritacijama koje izazivaju gljivice. Tome može pridonijeti suh zrak, što je češće zimi zbog centralnog grijanja. Češkanje vlasišta samo pogoršava prhut, ali i oštećuje korijen kose, a rezultat toga je pucanje te čak i ispadanje kose.

Može li se prhut prenijeti četkama, ručnicima ili posteljinom?


Prhut nije zarazna, ali je gljivica koje je uzrokuje toliko raširena da skoro svatko ima malo te gljivice na vlasištu. Problem nastaje samo ako osoba ima predispoziciju za nastranak i razvoj prhuti. Proizvodi za njegu kose ili kemijski tretmani načelno ne mogu uzrokovati prhut, ali učestali agresivni tretmani mogu oslabiti prirodnu zaštitu vlasišta i tako omogućuti eventualni nastanak prhuti.

Pomaže li svakodnevno pranje kose u borbi protiv prhuti?

Pranjem kose uklanja se sebum kojim se gljivice uzročnici prhuti hrane , a uklanja također i samu prhut. Zaključak je da svakodnevno pranje kose može učiniti problem manje vidljivim, ali ga neće riješiti. Obični šamponi ne mogu potpuno ukloniti gljivicu, nego samo posebni. Upotrebom tih šampona, prema procjeni dermatologa kod više od 90 posto pacijenata gotovo potpuno je riješen problem prhuti, stoji u  lokalnoj observacijskoj studiji u kojoj je sudjelovalo 13 dermatologa i 130 pacijenata iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH. 

Ako želiš online dijagnostiku svoje kose i mišljenje stručnjaka, klikni i ispuni upitnik,

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.