Ljepota i relax 10. siječnja 2012.

Dobrobiti i mjere opreza u wellnessu

Masaza1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako wellness tretmani pozitivno utječu na tvoje zdravlje, u nekim slučajevima mogu imati negativan učinak. Srčani bolesnici i trudnice trebaju izbjegavati odlaske u saunu, a masaža se ne preporučuje osobama s otvorenim ranama. Kojih se mjera opreza trebaš pridržavati prije odlaska u saunu ili na masažu savjetuju ti dr. Sandra Rusac Kukić i dr. Maja Antončić-Svetina

Wellness odnosno spa filozofija zagovara cjelovit pristup osobi. Koristeći wellness usluge vraćaš ravnotežu tijela i duha što pridonosi održavanju zdravlja i kvalitete života.

Današnji wellnessi imaju u ponudi saune, masaže, fitness studio, tretmane ljepote, relax prostorije i niz drugih sadržaja. Pritom su saune kao sastavni dio wellness centra izrazito posjećene.

Kome šteti povišena temperatura?

Boravak u sauni ubrzava metabolizam i kemijske procese u tijelu, poboljšava rad kože i detoksikaciju organizma. Povišene temperature u saunama dovode do rasta temperature tijela čime se stimulira aktiviranje imunološkog sistema, koji ubrzava proizvodnju bijelih krvnih stanica i interferona, antivirusnog proteina sa jakim antikancerogenim svojstvima.

'Prije početka korištenja saune trebala bi konzultirati liječnika. Osobama koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, poremećaja krvog tlaka, određenih respiratornih i neuroloških bolesti korištenje saune nije preporučljivo.

Saunu trebaju izbjegavati i osobe pod utjecajem alkohola i opijata, osobe koje imaju otvorene rane na tijelu kao i osobe sa akutnim bolestima. Sauna se ne savjetuje ni trudnicama, djeci i starijim osobama', govori dr. Sandra Rusac Kukić, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije Thallaso Wellness Centra Opatija. 

Dr. Maja Antončić-Svetina, specijalistica interne medicine iz Poliklinike Sunce kaže kako parne kupelji i saune nisu dobar odabir za osobe s povišenim tlakom i smanjenim koronarnim protokom.

'Zbog povišene temperature saune predstavljaju dodatno opterećenje za srce, koje je već opterećeno bolešću', ističe dr. Maja Antončić-Svetina.

Masaža olakšava bol

Masaža, kao atraktivni dio wellness ponude, predstavlja terapeutsko manipuliranjem mekim tkivima sa ciljem postizanja normalizacije tog tkiva.

'Masaža može imati mehaničke, neurološke psihičke te refleksne učinke. Kod osoba koje su koristile masažu uočeno je poboljšanje raspoloženja zbog lučenja endorfina, samopouzdanja i smanjenje tjeskobe kao rezultat olakšavanja bolnih simptoma.

Kontraindikacije za masažu su duboka venska tromboza, akutne upale organizma, otvorene rane, kožne promjene, maligne bolesti', govori dr. Sandra Rusac Kukić.

'Iako masaža i refleksološka masaža nogu mogu pružiti osjećaj ugode, nemaju direktan učinak na poboljšanje kardiovaskularnog statusa. Puno više bolesnik postiže vježbanjem', kaže dr. Maja Antončić-Svetina.

Svaki wellness tretman na svoj način pridonose boljem psihičkom stanju, smanjenju umora, otklanjanju tjeskobe i anksioznosti te poboljšavaju raspoloženje.

'Dobrobit wellness načina života više nije upitna, potrebno ju je samo početi primjenjivati i uživati u rezultatima koje ona donosi - naravno, uz uvijek prisutni oprez kod navedenih bolesti', zaključuje dr. Rusac Kukić.

Savjeti prije i nakon saune

Prije korištenja saune preporuča se tuširanje mlakom vodom, dobro se obriši ručnikom jer se samo suho tijelo počinje znojiti. Za vrijeme boravka u sauni koristi pamučni ručnik, izbjegavaj ulazak u saunu u kupaćem kostimu jer bi sintetika mogla na zagrijanom tijelu izazvati nepoželjne kožne reakcije poput ekcema i upala', govori dr. Sandra Rusac Kukić.

Nakon izlaza iz saune istuširaj se mlakom vodom bez šampona i odmaraj se barem onoliko dugo koliko si vremena provela u sauni. Korisno je znati i da barem sat i pol prije ulaska u saunu ne treba jesti. Nadoknadi tekućinu tako što ćeš piti vodu, biljne čajeve ili prirodne sokove.

Prije napuštanja Spa Relax Zone ohladi se do stupnja kada se više ne znojiš. Poslje korištenja saune tvom organizmu treba 40 do 60 minuta da se stabilizira. Idealan je odlazak u saunu u večernjim satima radi umora koji nastupa nakon boravka u njoj, tri puta tjedno.

Fitness za bolje raspoloženje

Kroz fizičku aktivnost odnosno korištenjem fitness ponude wellness centara poboljšavaš ne samo fizičku kondiciju nego psihu čime se smanjuje negativan učinak stresa.

Osnovna premisa je povezanost povećanog izlučivanja kemijskih tvari koje služe kao neurotransmiteri i boljeg mentalnog zdravlja. Neurotransmitori prenose signale od jednog živca do drugog i od živaca do mišića.

'Vježbanjem pozitivno djeluješ na raspoloženje, smanjuje se razina depresije, anksioznosti i drugih negativnih raspoloženja. Preporučljivo je vježbati tri puta tjedno', kaže dr. Sandra Rusac Kukić te dodaje kako se svi pozitivni učinci tjelesne aktivnosti mogu izgubiti povratkom u neaktivnost.

'Ako nakon fizičke aktivnosti želiš koristiti saunu pričekaj da ti se puls vrati u normalu i da prije početka znojenja prođe oko sat vremena', savjetuje dr. Rusac Kukić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.