Ljepota i relax Wellness 05. srpnja 2016.

Dan bikinija - jesi li pronašla svoj najdraži?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na današnji dan 1945. godine svijetu je predstavljen prvi bikini, zbog čega je ovaj dan ostao obilježen kao Dan bikinija. Naime, francuski dizajner Louis Réard dizajnirao je kupaći kostim nazvan bikini i počeo ga prodavati na francuskoj rivijeri.

Time je označio revoluciju u modi, a vjerojatno i u poimanju ženskog tijela i oblina. Iako se on smatra izumiteljem dvodijelnog kupaćeg kostima, prema nekim izvorima modni dizajner Jacques Heim izradio je 1945. oskudni dvodjelni kupaći kostim za žene nazvan Atom, najmanji kupaći kostim na svijetu. Istodobno, Louis Réard počeo je prodavati istovjetni proizvod na francuskoj rivijeri koji je prozvao bikini te tako preuzeo titulu izumitelja tog odjevnog predmeta. 

Kada je riječ o nazivu, postoji tvrdnja kako je oskudan kupaći kostim Louis nazvao bikini prema Bikini Atoll. Nekoliko dana pred svjetsku premijeru ovog komada odjeće, Amerikanci su imali testiranje nuklearne bombe u Pacifiku, točnije na navedenom koraljnom otočju. Zanimljivo je da je dvodijelni kupaći kostim postao prihvaćen tek nakon seksualne revolucije 60-ih godina prošlog stoljeća, što pokazuje i sljedeći video o povijesnom razvoju kupaćeg kostima.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.