Ljepota i relax 01. prosinca 2011.

Crvenilo i osip kao posljedica make-upa

Puder
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dekorativnu kozmetiku ili make-up trebaš birati prema tipu kože, pa ako je tvoja koža suha, za tebe je jako vlažni tekući puder, a masna koža traži kompaktni puder koji će pokupiti višak masnoće. Ako pogriješiš pri odabiru make-upa, tvoja koža može reagirati osipom, crvenilom ili ljuštenjem, pa je važno na vrijeme prepoznati znakove koje ti šalje

Kada govorimo o šminkanju, prije svega bismo trebali reći nekoliko riječi o tome zašto se šminkamo. Uzmimo za primjer puder. Koristimo ga da bismo sakrili nedostatke na našoj koži (crvenilo, aknice, hiperpigmentacije, umor, itd.), da bismo izgledali svježije, da zaštitimo kožu od hladnoće, odnosno da zaštitimo kapilare u njoj od naglih promjena toplo-hladno i obrnuto.

Zatim je tu rumenilo. Ono nam služi tome da vizualno stvorimo ovalni oblik lica (koji percipiramo kao idealan oblik) i dodatno damo svježinu svome licu. Svako lice može se dovesti do točke vizualnog savršenstva. Ako kojim slučajem ne uspijevaš ispuniti ove osnovne zadatke šminkanja, ne očajavaj, jer nije problem u tvojem licu, već samo u nedovoljnom poznavanju tehnike. Ako ne možeš sama otkriti gdje griješiš, potraži pomoć kozmetičara ili vizažiste.

Koje upozoravajuće znakove šalje koža?

Najčešće će to doista biti osip, crvenilo i ljuštenje kože, koje treba shvatiti kao alergijske reakcije. No često ćemo doživjeti da nam koža ne prihvaća određenu dekorativnu kozmetiku na način da ne osjetimo svježinu na koži, nego zatezanje i umor kao da nam je ista prisutna satima na koži.

Peckanje znači da ti puder ne odgovara

Ako je problem peckanje, razlog može biti dehidrirana koža, pa probaj dodatno na kožu staviti dosta vlažne kreme ili maske. Ako i nakon toga osjetiš peckanje, definitivno puder nije adekvatan. Ako je posrijedi ljuštenje kože, vjerojatno treba napraviti dobar piling (da se maknu odumrle suhe stanice gornjeg dijela kože). Nakon toga kožu trebaš dobro hidratizirati. Ako se koža i dalje ljušti, znači da puder ne odgovara. Ako je posrijedi osip ili crvenilo kao reakcija na puder (ili rumenilo), odmah treba prestati s korištenjem preparata.

Kozmetika i rok trajanja

Treba strogo poštivati rokove trajanja na deklaraciji jer stara kozmetika može prouzročiti alergije koje će se teško povući i uz liječničku terapiju, a to ti doista ne treba.

Kako izabrati puder?

Puder obavezno biraj po tipu kože. Na primjer, za jako suhu kožu trebamo tekući, vlažni puder jer će u protivnom koža izgledati još više suha i umorna.

Masna koža traži kompaktni puder

Kod masne kože njezina osnovna karakteristika je upravo u višku kožne masnoće, pa takva koža treba kompaktni ili kamuflaž puder da pokupi višak masnoće. Jako je važan dobar izbor teksture pudera, ali isto tako i dobar izbor nijanse.

Pravilan izbor dekorativne kozmetike dat će izgled svježeg, lijepog i njegovanog lica koje djeluje prirodno. Ako u tome ne uspijevaš postavi si pitanje zašto se uopće šminkaš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.