Ljepota i relax 02. lipnja 2011.

Celulit je gola istina za 80 posto žena

Zensko-Tijelo-Celulit2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celulit ima oko 80 posto žena, a najčešće nastaje zbog nepravilne prehrane, poremećaja cirkulacije, stresa, pušenja i genetike. Iako su danas ženama dostupni razni medicinski tretmani za uklanjanje celulita, kao i anticelulitne kreme i masaže, prvi korak u uklanjanju je promjena životnih navika

Stres i pušenje uzrokuju celulit

Celulit je degenerativna promjena stanica potkožnog masnog tkiva koja koži daje ružan izgled narančine kore, a ovaj problem muči čak 80 posto žena.

Celulit nastaje zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, trbuha i oko skočnih zglobova.

Stvara se između potkožnog i dubokog sloja kože gdje se još iz nepoznatog razloga poveća poroznost kapilara. Stoga se između dviju masnih stanica nakuplja tekućina koja mijenja građu elastičnih vlakana i kolagena.

Zbog loše cirkulacije i zastoja tekućine dolazi do nagomilavanja štetnih otpadnih tvari, nedostatka kisika i slabije opskrbe hranjivim tvarima iz krvi što rezultira propadanjem tkiva. To se osobito odnosi na vezivne strukture koje čine pregrade među režnjićima i tvore potporu kože.

Ovaj zastoj tekućine je jedan od razloga povećanja masnih režnjića, dok je drugi razlog povećanje volumena masnih stanica. Naime, potkožno masno tkivo građeno je od nakupina masnih stanica i adipocita koje su grupirane u režnjiće. Između režnjića se nalaze vezivne pregrade građene od kolagenih i elastičnih vlakana a između njih prolaze krvne i limfne žile.

U žena su pregrade postavljene okomito na površinu kože, dok su u muškaraca ukrižene i čine mrežu. Okomit raspored pregrada omogućuje prodiranje povećanog režnjića prema površini kože što se očituje kao "narančina kora".

Od blagog oblika do potpunog gubitka elastičnosti

S obzirom da više različitih faktora utječu na razvoj celulita i terapija je različita ovisno o kliničkoj slici. Razlikuju se četiri njegova stadija - od blagog oblika kod kojeg je koža meka ali na pritisak ostaje udubljena (prvi stadij), preko meke i opuštene kože gdje se pod pritiskom koji ostavlja trag već osjećaju kvržice koje još nisu bolne (drugi stadij).

U trećem stadiju poprima izgled narančine kože, hladna je i bolna, dok u četvrtom stadiju ona potpuno gubi elastičnost i poprima izgled madraca, a pod prstima se jako osjećaju grudaste naslage.

Više o celulitu kroz pogled dermatologa možeš saznati u ordinaciji dr. Ceković, odnosno na web stranici www.dermangio.hr.

Kreme i aromaterapija

Kod jednostavnijih oblika celulita obično se koriste kreme koje blokiraju receptore odgovorne za nagomilavanje masti u stanicama i aromaterapija zasnovana na hladno-toplom učinku kojim se poboljšava cirkulacija.

Na cirkulaciju se može djelovati i limfnom drenažom, anticelulitnom masažom i kromoterapijom.

Limfnom drenažom se pospješuje limfna cirkulacija te izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Anticelulitnom masažom poboljšava se venska i limfna cirkulacija te nastajanje kolagena, a kromoterapija je terapija obojenom svjetlosti koja se usmjeri na zahvaćeno područje.

Boja svjetlosti ovisi o vrsti celulita. Ljubičasta boja kontrolira celulit, smanjuje osjećaj gladi, a crvena potiče čišćenje organizma od toksina i poboljšava cirkulaciju.

U borbi protiv celulita  mogu se koristiti i dijetetski preparati. Oni obično sadrže tvari kao što su vitamini s antioksidativnim djelovanjem te biljne ekstrkte koji poboljšavaju protok krvi , uklanjanje tekućine i smanjenje potkožne masnoće.

Promjena životnih navika

Niti jedna metoda uklanjanja celulita neće dati dugotrajan učinak ako se ne promjene životne navike kao što su pušenje, alkohol, slatkiši, neredovita prehrana i tjelesna neaktivnost.

Dnevno trebaš popiti popiti minimalno dvije litre vode ili čaja bez šećera, te se baviti fizičkom aktivnošću baviti barem dva do tri puta tjedno, naročito na svježem zraku.

Izbjegavaj usku odjeću jer otežava cirkulaciju, a vrlo je važna i regulacija probave u smislu redovite stolice. Kontracepcijske tablete bolje je izbjegavati ako nisu nužne.

Medicinski tretmani

Ako imaš teži oblik celulita najbolji rezultati postižu se medicinskim tretmanima:

  1. Kod liposukcije se suvišno masno tkivo kroz sitne rezove na koži izvlači tankom cjevčicom, koja je povezana s usisnim aparatom.  Liposukcija se preporuča mlađim osobama čija je koža elastična.
  2. Laserska lipoliza je manje agresivna i nudi brži oporavak nego klasična liposukcija, a kod nje se pomoću snopa svjetlosti otapaju masne stanice.
  3. Injekcijska lipoliza sastoji se od iniciranja lijeka na bazi soje u željeno područje, koji onda izaziva otapanje masnih stanica. Glavni je efekt injekcijske lipolize stvaranje emulzije od masnih stanica koje se  resorbiraju metabolizmom i izluče iz organizma.
  4. Elektrolipoliza se izvodi tako da se na mjesto zahvaćeno celulitom postavi se šest do12 pari dugih tankih igala povezanih s aparatom koji šalje električnu energiju niske frekvencije. Magnetska polja koja tamo nastaju tope masne stanice te ih uklanjaju s mjesta djelovanja zajedno sa nakupljenom tekućinom.
  5. Mezoterapija je ubrizgavanje ljekovitih tvari u tkivo zahvaćeno celulitom, koje stimuliraju cirkulaciju, produkciju i obnavljanje vezivnog tkiva te otapaju masne masne stanice.
  6. Laser direktno razbija i topi masne stanice, jača stanični metabolizam, pospješuje arterijsku, vensku i limfnu cirkulaciju, stimulira nastajanje kolagena čime se povećava elastičnost kože.
  7. Terapija radiovalovima ima snažan učinak na masne stanice, metabolizam, limfnu drenažu i cirkulaciju. Najbolji rezultati postižu se kod celulita koji sadrže puno vode. Što je više vode to se oslobodi više energije koja uništava celulit.
  8. Kavitacija omogućava koncentraciju energije na točno određenoj dubini u tkivu što osigurava selektivno razbijanje masnih stanica u potkožju. Masnoće iz razbijenih masnih stanica se u obliku triglicerida izlučuju u međustaničnu tekućinu gdje se pod utjecajem enzima razgrađuje u glicerol i jednostavne masne kiseline. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana dok daljnji tretmani dodatno smanjuju količinu masnih stanica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.