Ljepota i relax 24. srpnja 2009.

Botox nije za peglanje bora

Botox
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sve što se ikada htjeli doznati o kontroverznom botoxu, od cijene do načina primjene i trajnosti efekta, reći će vam dr. Duško Maletić, vlasnik daruvarske Poliklinike Maletić www.poliklinika-maletic.hr

Prvo je botulinum toxin bio i poznat kao otrov i kao lijek - naročito u neurologiji, a tek kasnije u estetskoj medicini. U dermatologiji je primjenjivan zbog prekomjernog znojenja u pazušnim jamama, ali i to se polako napušta jer postoje bolje i trajne metode ( lasersko uništavanje žlijezda znojnica primjerice).

Botox kao prevencija

Krivo je mišljenje da se botulinum toxinom peglaju bore - paralizom mišića dobiva se učinak da se 'briše mimika' i mišićne kontrakcije, a bore ostaju iste, samo manje vidljive. Ako se počne primjenjivati botulinum toxin u ranijoj životnoj dobi - npr. nakon tridesetih - djeluje preventivno - znači ne možemo se mrštiti i ne nastaju bore.

Na takav se postupak najčešće odlučuju  žene mediteranskih zemalja, karakterističnih po jakom UV zračenju, gdje si tridesetogodišnjakinje daju ubrizgati botulinum toxin upravo u proljeće, kako bi smanjile mimiku kao zaštitu od sunca.

Botox je nepotreban prije 30-ih jer je biološki potencijal jak, a koža elastična pa nema još bora. Nakon 30-te preporuča se preventivno u mediteranskom pojasu, a i šire - zavisno o odluci. No, prije odluke najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Botox ne 'pegla' bore

No, da bi se bore 'ispeglale',  potrebne su neablativne terapije i postupci na koži - znači neljušteće (radiofrekvenca - pelleve ili Nd:YAG laser za poticanje stvaranja kolagenog i elastičnog tkiva), te ljušteće metode - dermabrazija, kemijski piling, Erb:YAG laser - za resurfejsing, ili pak kao frakcionirani. Razlika je u oporavku - mehanička abrazija, kemijski piling i resurfejsing lica laserom zahtjevaju desetak dana njege, a frakcionirana aplikacija lasera daje brzi oporavak kroz 2-3 dana.

Slijedeća mogućnost je popunjavanje - brisanja bora filerima ( hijaluronska kiselina) sa šestomjesečnim djelovanjem, ili nekim drugim pripravcima do nekoliko godina. Dolazi u obzir i transplantacija vlastitog masnog tkiva - npr. sa trbušne stijenke se uzme masno tkivo, obradi i transplantira u dubnoke bore. Zahvat treba ponoviti za 3 do 4 mjeseca i tada bi to trebao biti trajan rezultat.

Hrvatima je botox preskup

Kod nas niti približno nije botulinum toxin toliko rasprostranjen kao u svijetu. Razlog je cijena samog pripravka koja se kreće od 3000 do 4000 kn po tretmanu. Učinak jedne primjene traje 6 mjeseci što je Hrvatima previše za nešto što relativno kratko traje i ne rješava bit problema. Često se osobe na njega odlučuju prigodno - obljetnice, specijalni periodi i situacije u životu itd.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.